Πολυχρονίου: Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία για Γενικό Δείκτη

Μέσα στο καλοκαίρι το πιθανότερο σενάριο είναι μια πλάγια πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς οι σπουδαιότερες αποφάσεις αναμένονται από το Σεπτέμβριο, υποστηρίζει ο Γ. Πολυχρονίου, πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ.

Πολυχρονίου: Από Σεπτέμβριο τα σπουδαία για Γενικό Δείκτη

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του προέδρου του ΣΕΔΥΚΑ (και ιδιοκτήτη της Μεσογειακής ΑΕΕΔ) κ. Γιάννη Πολυχρονίου τόσο για τρέχοντα θέματα της αγοράς, όσο και για ζητήματα θεσμικού πλαισίου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο neoforum.gr.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίου:

• Η πίεση των τελευταίων ημερών στο Γενικό Δείκτη οφείλεται πιθανά στο γεγονός ότι η αγορά δεν βλέπει κάποιο λόγο για άνοδο των τιμών. Λείπουν οι καλές ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανοδικά το ταμπλό. Άλλωστε, από τα τελευταία χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει γύρω στο 22%, οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών έχουν γίνει απαιτητικές, στις ΗΠΑ έχουμε να δούμε σοβαρή διόρθωση αποτιμήσεων εδώ και τρία χρόνια και τέλος στην Ελλάδα έχει αρχίσει να βαραίνει περισσότερο κατά το τελευταίο διάστημα ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου.

«Πιστεύω πως ο τελευταίος ανασχηματισμός ήταν αποτέλεσμα πανικού και πως με εξαίρεση την τοποθέτηση του κ. Χραδούβελη, υπήρξαν τοποθετήσεις που… δεν ενθουσίασαν την αγορά. Προσωπική που εκτίμηση είναι πως οι ξένοι οίκοι θεωρούν την ελληνική κυβέρνηση υπό εξέταση, ως προς το αν τελικά καταφέρει να είναι αποτελεσματική τους επόμενους μήνες ή όχι».

• Μέσα στο καλοκαίρι πιθανολογείται μια μάλλον πλάγια πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς οι σπουδαιότερες αποφάσεις αναμένονται από το Σεπτέμβριο και μετά. Πάντως, θα πρέπει να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας και στις εξελίξεις του εξωτερικού.

• Μια χρηματιστηριακή αγορά για να είναι αποδοτική-αποτελεσματική χρειάζονται κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον, να υπάρχει γι αυτή η εμπιστοσύνη του κόσμου. Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Και δεύτερον, να πηγαίνουν καλά οι εισηγμένες εταιρείες και παράλληλα αν όχι να αυξάνεται, τουλάχιστον να μην μειώνεται το περιεχόμενο της αγοράς.

Στο σημείο αυτό μπαίνει το ζήτημα του squeeze out, με την ελληνική πολιτεία να μην δείχνει διάθεση να αλλάξει το επικίνδυνο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Φαντάζεστε πόσο ζημιά θα κάνει στην αγορά π.χ. μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΟΤΕ από το ελληνικό χρηματιστήριο; αναρωτήθηκε ο κ. Πολυχρονίου.

Κάτω από το ίδιο σκεπτικό, επικρατούμε τις κινήσεις του Χρηματιστηρίου για την ανάπτυξη των νέων αγορών ΕΝΑ ΣΤΕΠ και ΕΝΑ PLUS, υπενθυμίζοντας πως επτά εταιρείες που είχαν εισαχθεί στην πάλαι ποτέ παράλληλη αγορά του ΧΑ, σήμερα βρίσκονται στον «εικοσιπεντάρη».

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Πολυχρονίου, μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει στην αγορά το ζήτημα του φόρου υπεραξίας και τα όσο κατά καιρούς λέγονται για τους «επαγγελματίες πελάτες». Η αναστάτωση αυτή οδήγησε πολλούς επενδυτές της επαρχίας να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στις αρχές της χρονιάς. Ακόμη και σήμερα όμως, και παρά τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλάει για «επαγγελματία πελάτη». Το φαινόμενο είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Τραβηγμένο από τα μαλλιά, σημειώνει.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video