Ερχεται η νέα γενιά «λουκέτων» στις εισηγμένες

Γράφει ο Στ. Κοτζαμάνης

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και τα νούμερα του πρώτου τριμήνου αμείλικτα. Αν τράπεζες και μέτοχοι δεν αρθούν άμεσα στο ύψος των περιστάσεων, τότε δεκάδες άλλες εισηγμένες εταιρείες θα κινδυνεύσουν μεσοπρόθεσμα με λουκέτο.

Ερχεται η νέα γενιά «λουκέτων» στις εισηγμένες

Τα στοιχεία από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων ήταν αμείλικτα:

• Τριάντα εταιρείες (πάνω από το 10% του συνόλου...) είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια!

• 59 εταιρείες (πάνω από το 20% του συνόλου) υποχρεώθηκαν σε αρνητικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και μάλιστα οι 41 από αυτές είχαν επίσης σημειώσει αρνητικό EBITDA και στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

• Ακόμη όμως και από τις εταιρείες που δεν εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεκάδες είναι εκείνες που λειτουργούν με δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA διψήφιο, ή ακόμη και τριψήφιο... (κανονικά, ο σχετικός δείκτης θα πρέπει να είναι χαμηλότερος του 4).

Από τις 191 εταιρείες, οι 94 (σχεδόν οι μισές) ήταν ζημιογόνες.

• Πολλές από τις επιχειρήσεις που κατάφερναν τα τελευταία χρόνια παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμά τους να σημειώνουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (βλέπε περικοπές δαπανών, μείωση αποθεμάτων στο «δεν πάει άλλο» και απλήρωτες υποχρεώσεις σε... όποιον μιλάει ελληνικά) δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο και οι ταμειακές τους ροές γύρισαν στο μείον...

Κλάδοι ολόκληροι δεν χρησιμοποίησαν στο πρώτο τρίμηνο ούτε καν το 50% της παραγωγικής τους δυναμικότητας, ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για την παραγωγικότητά τους.

• Χαρακτηριστικό επίσης πολλών εισηγμένων είναι και ο πολύ χαμηλός κύκλος εργασιών. Για παράδειγμα 24 επιχειρήσεις σημείωσαν μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο τζίρο χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ! Επίσης μεταξύ του 1 και του 2 εκατ. ευρώ τζίρου κινήθηκαν άλλες 15 εταιρείες. Συνολικά, δηλαδή, 59 εταιρείες εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 κύκλο εργασιών χαμηλότερο των 4 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι προβληματικές (σε ορισμένες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο), ωστόσο δείχνει ότι το μέσο μέγεθος των εταιρειών του Χ.Α. έχει μειωθεί δραματικά.

Η ουσία είναι πως η αγορά το έχει τούμπανο..., ότι πολλές εταιρείες του Χ.Α. μέσα στην επόμενη διετία θα αναγκαστούν να κλείσουν, αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε γενναία κουρέματα δανείων και αν οι μέτοχοι (υπάρχοντες ή νέοι) δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και προφανώς το δεύτερο δεν θα γίνει αν δεν γίνει ταυτόχρονα και το πρώτο...

Και δεν θα πρόκειται μόνο για μικρές εταιρείες με περιορισμένα μερίδια αγοράς. Το ζήτημα αφορά και μια ευρεία σειρά επιχειρήσεων που μέχρι τώρα δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, μέχρι σήμερα δεν βρίσκεται υπό επιτήρηση κι οι λογιστικές καταστάσεις δεν έχουν κάποιες παρατηρήσεις από τους ορκωτούς ελεγκτές...

Επί του παρόντος πάντως, οι εμπλεκόμενοι παράγοντες απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video