Προ των πυλών το swap ομολόγων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «πακετάρισμα» των ομολόγων του PSI σε 4-5 νέους τίτλους. Οι σχεδιασμοί για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Προ των πυλών το swap ομολόγων
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την υλοποίηση του mega-swap είκοσι ομολόγων με 4-5 νέους τίτλους διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

Μέσω της κίνησης αυτής, δεν σχεδιάζεται η άντληση φρέσκου χρήματος. Είναι όμως μια κίνηση απαραίτητη, προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων και να φτιαχτεί η καμπύλη αποδόσεων, ώστε να υποστηριχθούν και οι επόμενες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.

Τα ομόλογα τα οποία σχεδιάζεται να ανταλλαγούν έχουν ονομαστική αξία 29,7 δισ. ευρώ, προέκυψαν το 2012 με το PSI, σε ποσοστό 60% βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds και το υπόλοιπο 40% σε Έλληνες μικροομολογιούχους, ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δομή αυτών των τίτλων διαμορφώνει συνθήκες μειωμένης εμπορευσιμότητας, ενώ το «πακετάρισμά» τους σε μικρότερο πλήθος εκδόσεων αναμένεται πως θα διευρύνει τις πράξεις στη δευτερογενή αγορά.

Ο μέσος όρος της τιμής των 20 ομολόγων έχει κινηθεί έντονα ανοδικά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχωρούν, δείγμα πως η αγορά έχει προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Οι δανειστές έχουν δώσει την έγκρισή τους για την υλοποίηση της ανταλλαγής και η επιτυχία των εκδόσεων αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος.

Εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, ενώ η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προσδιορίζεται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διμήνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 95 προαπαιτούμενα (τα οποία με διάσπαση ορισμένων αυξήθηκαν σε 10) έχουν κλείσει μόλις τα 25.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Πηγές των δανειστών κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, οι οποίες όμως προς το παρόν φαίνονται διαχειρίσιμες, χωρίς να είναι ντε φάκτο ικανές να ακυρώσουν τον στόχο επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ούτως ή άλλως, ο στόχος πλέον είναι το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018.

Από τον κατάλογο των 95 (ή 101) προαπαιτουμένων, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι οι καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το «κλειδί» κρατούν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι εντός των ημερών αναμένεται να επανακαθορίσουν τη στάση τους, μετά τις δεσμεύσεις νομοθετικών παρεμβάσεων για την αύξηση της ασφάλειάς τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Καθοριστικές για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού ενώ ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει και για το κλείδωμα των αποφάσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Το αργότερο έως τις 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2018, στον οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν και οι τελικές προβλέψεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, όπως έγινε και πέρυσι. Πηγή των δανειστών, χωρίς να δίνει ενδείξεις εμπλοκής στις συζητήσεις, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέρισμα συνεχίζονται

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video