Saxo Bank: Μπορεί η Fed να κάνει την έκπληξη;

Γιατί είναι πιθανό η δήλωση της FOMC αυτή την εβδομάδα να δείξει ότι η Fed επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προηγούμενη εβδομάδα έπιασε την αγορά απροετοίμαστη, με την έντονα ήπια στάση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, να προκαλεί σημαντικές απώλειες στο ευρώ, τονίζει ο John Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank.

Ο Draghi ανέφερε ρητά ότι η ΕΚΤ θα «επανεξετάσει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο.

Επιπρόσθετα, η δήλωσή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (το οποίο βρίσκεται στο -0,2% αυτή τη στιγμή) προκάλεσε κάθετη κλιμάκωση των πωλήσεων στο ευρώ, με τη διαπραγμάτευση του EURUSD στα τέλη της εβδομάδας να πλησιάζει το 1,10 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Εφόσον παραμείνει στα υπάρχοντα εργαλεία χάραξης πολιτικής, η ΕΚΤ δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια για ριζικές αποφάσεις. Ομολογώ ότι σε κάποιον βαθμό εκπλήσσομαι από την ορμητικότητα του κύματος των πωλήσεων στο ευρώ με το πέρας της συνάντησης. Ωστόσο, ίσως να υπάρχει περιθώριο μικρής αποδυνάμωσης του ευρώ σε όλα τα ζεύγη συναλλάγματος, εφόσον η ΕΚΤ αυξήσει τον ρυθμό και τη σύνθεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων, μειώσει τα επιτόκια και επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος πιθανόν ως «τα μέσα του 2017» ή αργότερα.

Όπως, όμως, υποστήριξα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει δημοσιονομική επέκταση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – κάτι που ο Mario Draghi κυριολεκτικά αγωνίζεται να πείσει τις χώρες να πράξουν, καθώς η ΕΚΤ αγοράζει ήδη περισσότερα ομόλογα από όσα πρέπει για να χρηματοδοτήσει όλα τα ελλείμματα ανά την Ευρωζώνη. Όσον αφορά το ευρώ, και ειδικότερα το ζεύγος EURUSD, χρειάζεται να επανέλθουν στο προσκήνιο περισσότερες προσδοκίες για μια πιο επιθετική στάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), προκειμένου το EURUSD να οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σχετικές ενδείξεις αναμένονται από την σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed – σε μία από τις συναντήσεις που συνοδεύονται από την ανακοίνωση μιας νέας δήλωσης νομισματικής πολιτικής, αλλά όχι από συνέντευξη τύπου ή σειρά προβλέψεων από τη Fed. Μετά τη δημοσίευση μιας απογοητευτικής έκθεσης για την απασχόληση στις αρχές Οκτωβρίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η αγορά προσάρμοσε τις προσδοκίες της για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε νέα χαμηλά για τον κύκλο, σε τέτοιον βαθμό ώστε η πρώτη αύξηση επιτοκίων δεν αναμένεται (και συνεπώς δεν αποτιμάται απόλυτα) μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού. Υπό αυτό το πρίσμα, θα είναι κυριολεκτικά αδύνατον η δήλωση της FOMC να προκαλέσει έκπληξη ως προς την ηπιότητά της.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης της FOMC, εκτιμούμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους. Φυσικά το EURUSD μπορεί να παραμείνει εντός του εύρους του 1,05-1,15 για ορισμένο χρονικό διάστημα, αν τα επόμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι απογοητευτικά.

Ωστόσο, είναι πιθανό η δήλωση της FOMC αυτή την εβδομάδα να δείξει ότι η Fed επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η αγορά δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, όπως δεν είναι επίσης προετοιμασμένη ούτε για μια έκπληξη ελάχιστης ανόδου στα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή, ούτε –το σημαντικότερο– για μια ιδιαίτερα θετική έκθεση απασχόλησης σε όρους μισθοδοσίας για τον Οκτώβριο (αν και οι λοιποί δείκτες δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι υποδεικνύουν συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ). Εφόσον τις επόμενες εβδομάδες παρατηρηθεί ανάκαμψη στα στοιχεία των ΗΠΑ και η Fed τηρήσει μια πιο επιθετική στάση, είναι πιθανό να σημειωθεί ισοδυναμία του EURUSD λίγο πριν την αλλαγή του έτους.

 

*John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος, Saxo Bank

Ο John Hardy, με καταγωγή από το Τέξας των ΗΠΑ, αποφοίτησε από το University of Texas, στο Austin, με επαίνους. Αποτελεί μέλος της Saxo Bank από το 2002, λαμβάνοντας διάφορους ρόλους στους τομείς της Στρατηγικής Συναλλάγματος και της Διαχείρισης Κεφαλαίων. Σήμερα, ο John Hardy κατέχει τη θέση του Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος. Ο John έχει αποκτήσει ένα ευρύ κοινό χάρη στη δημοφιλή καθημερινή ανάλυση για το συνάλλαγμα, η οποία απευθύνεται σε πελάτες της Saxo Bank, δημοσιογράφους και επαγγελματίες επενδυτές, και χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς στην αγορά. Επιπλέον, εμφανίζεται συχνά ως σχολιαστής σε τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNBC, το CNBC Arabia και το Bloomberg.

Παράλληλα με την καθημερινή στήλη του και τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο John Hardy αρθρογραφεί συστηματικά γράφοντας σχολιασμούς με επίκεντρο τα κύρια νομίσματα, την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, τις μακροοικονομικές τάσεις και άλλες εξελίξεις.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video