Στέλνει σήματα η οικονομία σε ομόλογα-μετοχές

Οι «ανάσες» στο ΧΑ, η υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς και η μεταβλητότητα που ήλθε για να μείνει.

Στέλνει σήματα η οικονομία σε ομόλογα-μετοχές

Mια σειρά από θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα έχουν ωθήσει πειστικά τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων και έχουν κάνει το ποτήρι να φαίνεται ακόμα πιο… μισογεμάτο για όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά. Απ’ την άλλη πλευρά, το κοκτέιλ των ειδήσεων παραμένει πολύπλοκο και ρευστό – έτσι η μεταβλητότητα θα είναι… παρέα της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που φωτογραφίζουν τώρα τα περιθώρια ανόδου της αγοράς.

Με σημαντικά κέρδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο για τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα μετά τη σημαντική πτώση του τελευταίου διμήνου. Ο Μάρτιος και ο Φεβρουάριος ήταν άκρως αρνητικοί μήνες, όπως και στο εξωτερικό άλλωστε, ωστόσο ο Απρίλιος έχεις ξεκινήσει με το δεξί.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται κοντά στο 4%, αφού βρέθηκε και στο 4,5% το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από το χαμηλό των 767 μονάδων στο τέλος Μαρτίου ξεπερνούν το 10%, ενώ για τον δείκτη των τραπεζών προσεγγίζουν του 25%. Ο τελευταίος, βέβαια, από το υψηλό ενός έτους στις 1.146 μονάδες απέχει 16% περίπου, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης λιγότερο από 6%, οπότε υπάρχει ακόμα δρόμος. Η επανασύνδεση πάντως της μετοχικής αγοράς με την αγορά των ομολόγων είναι ιδιαίτερα θετικό νέο για τις τραπεζικές μετοχές πρωτίστως και δευτερευόντως για την υπόλοιπη αγορά.

Η άνοδος, ωστόσο, υποστηρίζεται και από τα αποτελέσματα του 2017. Το βασικό συμπέρασμα από τις οικονομικές καταστάσεις είναι ότι τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς έχουν τις δυνατότητες για ακόμα καλύτερες επιδόσεις και να αποτελέσουν έτσι σημείο επενδυτικής αναφοράς. Βέβαια, το αν αυτό θα αρκέσει ώστε να οδηγήσουν το Χ.Α. σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, είναι πιο σύνθετο θέμα, όμως σε κάθε περίπτωση τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση – και αυτό είναι σημαντικό, αφού για την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι προοπτικές για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς προδιαγράφονται θετικές.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ανάσα στη μετοχική αγορά συνδυάζεται με την άνοδο στις ευρωπαϊκές, αλλά και τις αμερικανικές αγορές μετοχών. Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, ο Απρίλιος επιδεικνύει εξαιρετική θετική εποχικότητα.

Από το 2008 έως και το 2017 και με εξαίρεση μόνο το 2012, ο τρέχων μήνας για όλες τις χρονιές ήταν θετικός με μέσο όρο κερδών 2,2%. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο μέσος όρος των κερδών του Απριλίου στη δεκαετία είναι 2,3%. Για τον Dow Jones Industrial Average, από το 2008 έως το 2017, καμία χρονιά ο Απρίλιος δεν έκλεισε με πτώση.

Ο ειδικός ρόλος των τραπεζών

Eιδικά για τις τραπεζικές μετοχές, τα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία διεξαγωγής των stress tests, αλλά και ότι κατά πάσα πιθανότητα καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί να υποβάλει capital plans καθώς οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα είναι μικρές και απολύτως διαχειρίσιμες, είναι εκείνα τα στοιχεία που προκάλεσαν την άμεση αύξηση στις συναλλαγές, αλλά και την αλλαγή της ψυχολογίας στην ευρύτερη αγορά.

Η επιτυχία των stress tests αποτελούσε αναμφίβολα συνεκτικό κρίκο στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από το μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η εποπτεία θα είναι συστηματική για τα επόμενα χρόνια, τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video