Τα ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη

Γιατί το σενάριο της συσσώρευσης παραμένει το πιο πιθανό. Κρίσιμες οι 2.300 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη

Από τη Standard & Poor’s και τη Fitch Ratings περίμενε η αγορά των μετοχών και των ομολόγων τη διπλή αναβάθμιση, από τη Moody’s τελικά ήρθε και μάλιστα αναπάντεχα. Το στοιχείο στο οποίο εστιάζει η αγορά είναι η άποψη της Moody’s περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, χωρίς προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Αυτό το δεδομένο προκάλεσε την επιστροφή των αγοραστών, σε μια μέρα με υψηλή νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Τα θέμα είναι αν η Moody’s μπορεί να είναι game changer, αφού παρά το σημαντικό ριμπάουντ από το χαμηλό στις 811 μονάδες, αρκετοί επενδυτές παραμένουν απαισιόδοξοι και συσχετίζουν απόλυτα την πορεία της αγοράς με τις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ και το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά ομολόγων ανάσανε ελαφρώς από το report της Moody’s, χωρίς ωστόσο το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί από το 4,25%, που είναι το πρώτο όριο. Ταυτόχρονα, σε διαφορετικό timing, μια αναπάντεχη αναβάθμιση από τη Moody’s θα έσπρωχνε την αγορά αρκετά πιο ψηλά. Από την άλλη, ωστόσο, η Moody’s ήταν αρκετά πίσω από τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης και απλά έκλεισε την ψαλίδα.

Πιο τεχνικά, η επαναφορά πάνω από τις 840/845, που είναι η πρώτη αντίσταση του συστήματος, είναι σημαντική εξέλιξη και η επόμενη ζώνη με σημασία είναι αυτή των 880 μονάδων, με ενδιάμεσα τις 860 μονάδες. Πλέον η στήριξη των 810/815 μονάδων αποτελεί το stop των αγοραστών, ενώ οι πιο γρήγοροι θα έχουν ως σημείο αναφοράς το χαμηλό στις 830 μονάδες.

Χαμηλότερα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών αποτελεί την επόμενη ισχυρή στήριξη στις 797 μονάδες. Στο καλό σενάριο, υψηλότερα από τις 860 μονάδες, το επίπεδο των 883/890 είναι ιδιαίτερα σημαντικό όριο αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/915 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες, εφόσον η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Το σενάριο ωστόσο της συσσώρευσης χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά παραμένει το πιο πιθανό, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video