S&P 500: Και τώρα τι; (ημερήσιο διάγραμμα)

Καλό θα είναι να αγνοήσουμε τα πρωτοσέλιδα και να επικεντρωθούμε στο τι κάνει ο S&P 500 και όχι τι θα έπρεπε να κάνει.

S&P 500: Και τώρα τι; (ημερήσιο διάγραμμα)
Κίνηση σε οριζόντιο κανάλι, αρχή διόρθωσης ή κορυφή; Με το ερώτημα αυτό οι Financial Times αναρωτιούνται για τι μέλλει γενέσθαι τώρα που ο αμερικανικός δείκτης ¨πάτησε¨ και τις 2000 μονάδες. Το δε MarketWatch.com ήδη βλέπει τον S&P 500 να αγγίζει τις 2150 μονάδες. Με τις κεντρικές τράπεζες να παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των αποτιμήσεων κάθε στοιχείου ενεργητικού διαστρεβλώνοντας την πραγματική του αξία, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο τι κάνει τώρα ο δείκτης και όχι στο τι θα κάνει μελλοντικά.

Καθ' οδόν για τις 2150 μονάδες; Ίσως, μιας και η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 2000 μονάδων και η διατήρηση πάνω από την προηγούμενη αντίσταση των 1991.39 μονάδων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ικανοποιεί ένα συντηρητικό φίλτρο επιβεβαίωσης με βάση την τιμή κλεισίματος. Ωστόσο η προσεκτικότερη ανάγνωση του χθεσινού και προχθεσινού κεριού αποκαλύπτει σχετική αδυναμία. Αφενός οι μεγάλες άνω σκιές και αφετέρου ο σχηματισμός κεριών καθοδικής αντιστροφής Shooting Star (κατακόρυφη έλλειψη) δείχνουν την εμφάνιση πωλητών παρά το κλίμα ευφορίας.

Συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμής; Είναι πολύ πιθανό πριν τελικά αποφασίσει για την κατεύθυνση της μελλοντικής κίνησης. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν σημαντικές στηρίξεις/αντιστάσεις σπανίως παραδίδονται αμαχητί. Σε αυτή την περίπτωση η εμφάνιση κεριών Doji θα σηματοδοτήσει την είσοδο σε μια φάση βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης και την αναμονή του καταλύτη για κίνηση προς τις 2000+, ή 2000- μονάδες.

Διόρθωση ή αντιστροφή; Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, όποια μεθοδολογία κι αν χρησιμοποιήσουμε για τον ορισμό της. Η μεγάλη μείωση όμως της μεταβλητότητας και η απομάκρυνση του S&P 500 από τον ΕΜΑ 22 περιόδων σε υψηλά επίπεδα (βλέπε Disparity Index (22)) καθιστά τον δείκτη υπεραγορασμένο σε αυτά τα επίπεδα και μια ενδεχόμενη διόρθωση αρκετά πιθανή.

Ανακεφαλαιώνοντας, η μεσοπρόθεσμη τάση του αμερικανικού δείκτη είναι ανοδική και η μεταβλητότητα αισθητά μειωμένη. Ακολουθούμε στρατηγικές ακολουθίας της χρησιμοποιώντας κατά βάση κινητούς μέσους όρους και αποφεύγουμε τους ταλαντωτές. Η κατοχύρωση των νέων υψηλών επιπέδων στις επόμενες συνεδριάσεις είναι το πιθανότερο σενάριο με την προσοχή μας να στρέφεται στο αν, πόσο και με τι δυναμική θα καταγράψει τιμές κάτω από τις 1991.39 μονάδες. Προστατεύουμε τις αγοραστικές μας θέσεις με σφιχτές εντολές stop, δεν ανοίγουμε νέες αν δεν κατοχυρώσει τα επίπεδα τιμής πέριξ των 2000 μονάδων, ενώ δεν ανοίγουμε θέσεις πώλησης μιας και τέτοιο σήμα δεν έχει δοθεί ακόμη.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video