logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Γιατί τα χρηματιστήρια έχουν... μνήμη

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Βέργου. Οι μύθοι για το trading και το... φίλτρο στις απώλειες.

Γιατί τα χρηματιστήρια έχουν... μνήμη
Πριν απο δυο χρόνια είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σε μια εκτενή συνέντευξη του Κου Βέργου τις απόψεις του επί παντός επιστητού.  Ένα Brexit αργότερα, μια αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και επίμονα νέα υψηλά στις παγκόσμιες χρηματαγορές, τον φιλοξενούμε αποκλειστικά και πάλι σε μια σύντομη ανασκόπηση στο τι έχει αλλάξει και τι αναμένει, αλλά και τις βελτιώσεις στο επενδυτικό του προφίλ.

 » Τόπος διαμονής: Πόρτσμουθ, Ηνωμένο Βασίλειο

 » Ενδιαφέροντα: Ιστορία, Στρατηγική, Εσωτερική φιλοσοφία

» Επενδυτικό προφίλ : Active portfolio management , μεσοπρόθεσμο (6 μήνες-2 χρόνια)

 

» TRADERS´: Εδώ και πόσο καιρό εκτελείτε ήδη συναλλαγές;

Βέργος: Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης στον χώρο των επενδύσεων ως Υπεύθυνος τμημάτων Αναλύσεων και Αναδοχών, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχω 20ετή σχεδόν εμπειρία με την διαχείριση χαρτοφυλακίων όχι μονο μικρών πελατών, αλλά και εταιρειών, καθώς οι χρηματιστηριακές εταιρίες στις οποίες έχω απασχοληθεί διαθέτουν και ίδια κεφάλαια προς διαχείριση, ενώ επίσης διαχειρίζονται και χαρτοφυλάκια επενδυτικών εταιριών. Εκ των πραγμάτων τα διαχειριζόμουν διότι εκ του νόμου ο υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης μετέχει υποχρεωτικά στην επενδυτική επιτροπή που αποφασιζει τι αγοράζουμε και τι πουλάμε σε καθημερινή βάση. Από το τέλος του 2010, η ενασχόληση είναι σε τελείως διαφορετική βάση, λόγω του ότι έφυγα από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκα στην Αγγλία.

 
TRADERS´: Ποιό ύφος εκτέλεσης συναλλαγών εφαρμόζετε;

Βέργος: Ακολουθούσα και ακολουθώ ένα συνδυασμό top-down και bottom-up approach. Αυτό προυποθέτει καλή γνώση τόσο του business plan των εταιρειών και αποτίμησής του, όσο και των δεδομένων του κλάδου αλλά και των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Σε τεχνικό επίπεδο, κάνω ανάλυση σε ορίζοντα μηνιαίο, εβδομαδιαίο αλλά και ημερήσιο, σε συνδυασμό με τις ειδήσεις που έχουν προκύψει - αποκαλύπτουν πολλά στους επενδυτές που επιλέγουν τοποθέτηση σε κάποια εταιρεία

 
TRADERS´: Στη διάρκεια της καριέρας σας, έχει αλλάξει το επενδυτικό σας προφίλ και πώς;

Βέργος: Το προφίλ μου έχει αλλάξει πολύ διαχρονικά.  Δίνω πλέον πολύ περισσότερη έμφαση στο πως αντιδρούν οι επενδυτές στις ειδήσεις και απο αυτό εύκολα καταλαβαίνω τι θα συμβει στη  συνέχεια, αν αξίζει περαιτερω ενασχόληση ή άμεση ρευστοποίηση.

 
TRADERS´: Πώς αισθάνεστε όταν μια συναλλαγή στρέφεται εναντίον σας;

Βέργος: Βάζω φίλτρο στις απώλειες και ρευστοποιώ. Το stop loss αποδεικνύεται σωτήριο αρκετές φορές. Το αποφεύγω όμως σε εταιρείες βιομηχανικής δραστηριότητας που έχουν υψηλή μερισματική απόδοση. Εκεί ενισχύω θέση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Οι εταιρείες αυτές έχουν 7ετή κύκλο και πολλούς ενδιάμεσους, μπορούν να δώσουν πίσω τα λεφτά σε 2-4 χρόνια ακόμη και μετά από βαριές απώλειες. Μόνο αυτές όμως, ο κανόνας αυτος είναι καταστρεπτικός σε κλάδους που έχουν σχέση με τεχνολογία ή διαχείριση κεφαλαίων όπως τράπεζες. Εκεί απλως ρευστοποιείς και βγαίνεις άμεσα.

 
TRADERS´: Πώς αισθάνεστε, αντίθετα, όταν μια συναλλαγή αποδίδει;

Βέργος: Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ικανοποίησης. Δεν ρευστοποιώ αν δεν αλλάξει η τάση σε πτωτική.

 
TRADERS´: Είστε υπέρμαχος της συνεχούς εκμάθησης σε αυτόν τον τομέα?

Βέργος: Ναι, όμως η εκμάθηση δεν είναι μόνο στην τεχνική ανάλυση αλλά και στο αντικείμενο της εταιρείας, στον ανταγωνισμό και τα δεδομένα του κλάδου.

 
TRADERS´: Είστε περισσότερο τεχνικός ή υπέρμαχος της θεμελιώδους ανάλυσης? Ο Ralph Acampora είχε θεμελιώσει τον όρο fusion analysis για να επισημάνει την σοβαρότητα του να χρησιμοποιεί κάποιος συνδυασμό και των δυο. Το πιστεύετε κι εσείς?

Βέργος: Απόλυτα, ο συνδυασμός των δυο αυτων είναι πραγματικός ‘δυναμίτης’. Η θεμελιώδης ανάλυση έχει λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα σε εταιρίες μεγαλης κεφαλαιοποίησης η τεχνική αναλυση εχει πιο μεγάλη βαρύτητα σε εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.

 
TRADERS´: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος, κατά τη γνώμη σας, στον χώρο των επενδύσεων;

Βέργος: Ο μύθος είναι ότι οι τιμές κινούνται σε προκαθορισμένη κατεύθυνση. Πρόκειται συνήθως για αφελή απλοποίηση της πραγματικότητας. Υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι δυναμικοί παράγοντες, που συχνά ανατρέπουν ακόμη και την υπόθεση που κάνουμε στο ‘καθαρότερο’ διάγραμμα.

 
TRADERS´: Γιατί στην Ελλάδα δεν προωθείται η επενδυτική παιδεία? Βλέπετε ακόμη μεγάλο χάσμα μεταξύ της βρετανικής αγοράς, στην οποία και διαμένετε, και της ελληνικής?

Βέργος: Νομίζω ότι στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική δουλειά, υπάρχει πολύς κόσμος με μεράκι. Όχι, δεν υστερούν οι Έλληνες. Είναι κρίμα που η αγορά μετά το 2007 συρρικνώθηκε τόσο πολύ στην Ελλάδα.

 
TRADERS´: Πιστεύετε οτι η απότομη άνοδος και ο εύκολος πλουτισμός, αν και εξαιρετικά σύντομος, του ’99 έκανε καλό ή κακό στους επίδοξους traders στην Ελλάδα?

Βέργος: Έκανε καλό, διότι έφερε πολύ κόσμο σε επαφή με την αγορά. Φυσικά οι περισσότεροι έχασαν, αλλά αυτό συμβαίνει σε ολες τις αγορές εξάλλου σε τέτοιες συγκυρίες.

 
TRADERS´: Τι κάνετε εκτός γραφείου και μακριά από την οθόνη συναλλαγών προκειμένου να τονώσετε την ψυχολογία σας;

Βέργος: Τον τελευταίο καιρό διαβάζω ιστορικά βιβλία, ιδιαίτερα ιστορία πολέμου και κοινωνική ιστορία.

TRADERS´: Πώς μάθατε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών;

Βέργος: Η άψογη εκτέλεση συναλλαγών απαιτεί να μην επηρεαζόμαστε από τα συναισθήματα. Όμως, μιλώντας με ειλικρίνεια, δεν έχω μάθει να τα αντιμετωπίζω και ζω με αυτά!

 
TRADERS´: Με αφορμή την μόνιμη διαμονή σας στο ΗΒ, πείτε μας ποιο υπήρξε τελικά το αντίκτυπο του Brexit και αν αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό ή εν τέλει εφικτό?

Βέργος: Η Μεγάλη Βρετανία βγαίνει πολύ κερδισμένη ως τωρα διαψεύδοντας  σχεδόν τους πάντες, πολιτικούς και οικονομολόγους! Εισερχόμαστε στην εποχή που τα έθνη θα καθορίζουν πολιτική και όχι οι πολύ μεγάλες εταιρείες. Η Βρετανία έχει ανοίξει μια μεγάλη πόρτα στην ανθρωπότητα, άθελά της, καθως αποτελεί επιτυχές παράδειγμα! Μετά το δίμηνο μούδιασμα, οι δουλειές έχουν ανοίξει. Είναι πάντως νωρίς για ευρύτερα συμπεράσματα.

 
TRADERS´: Εάν θα δίνατε μια συμβουλή σε αρχάριους επενδυτές σχετικά με το χειρισμό της ψυχολογίας, ποια θα ήταν αυτή;

Βέργος: Η καλυτερη συμβουλη είναι να ‘πηγαινουν διαβασμένοι’ πριν αγοράσουν ή πουλήσουν.

Αυτό αφορά τόσο τα τεχνικά όσο και θεμελιώδη δεδομένα όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και του κλάδου της εταιρείας.

 
TRADERS´: Τέλος, εάν διακινδυνεύατε μια πρόγνωση για την πορεία της Ελληνικής αγοράς αλλά και των ξένων αγορών, ποια θα ήταν αυτή?

Βέργος: Με την εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ, μείωση φορολογίας και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, θα πρότεινα την άμεση απεξάρτηση από επενδύσεις σε Γερμανικές εταιρείες, που θα είναι οι μεγάλες χαμένες, και από εταιρείες που έχουν να κάνουν με πλοία, (ναυπηγεία κλπ) καθως θα μειωθεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναζωογονηθεί. Παίρνουμε τουλάχιστον 1-2 επιπλέον χρόνια παράταση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το 2017 βλέπω συνέχιση ανόδου του χρηματιστηρίου αλλά και των commodities. Η πορεία της Ελληνικής αγοράς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος και το νόμισμα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τώρα. Όμως και το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται σε αβεβαιότητα. Θα έβλεπα εστίαση στην Αμερικάνικη αγορά (και δευτερευόντως στη Βρετανική), καθώς η άνοδος επιτοκίων που μπορεί να υπάρξει, θα ισχυροποιήσει μάλλον περισσότερο την Αμερικάνικη αγορά και το δολάριο.

 

* Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τονεκδότη του περιοδικού, Ιωάννη Κανταρτζή

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video