logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Η επιμονή στο να έχεις δίκιο δεν οδηγεί πουθενά

Ο λόγος είναι οτι μερικές φορές δεν πειράζει να κάνουμε λάθος στις χρηματαγορές

Η επιμονή στο να έχεις δίκιο δεν οδηγεί πουθενά


Έχετε ακούσει τη λέξη «atychiphobia»; Ακούγεται σαν μια περίπλοκη και παράξενη έννοια. Ο όρος σημαίνει να τρέμεις τα ενδεχόμενα λάθη και την αποτυχία. Ο ίδιος ο συντάκτης πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να απαλλαγεί από αυτό το φόβο. Έμαθε ενδιαφέροντα πράγματα που θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας στο ακόλουθο άρθρο.

 

» Όλοι γνωρίζουμε κοινοτοπίες, όπως «Δεν πειράζει αν μερικές φορές κάνεις λάθος», «Όλοι μας κάνουμε λάθη», «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας» και ούτω καθεξής. Αυτές οι κοινοτοπίες, γενικά, ισχύουν. Ωστόσο, είναι πλέον τόσο χιλιοειπωμένες ώστε έχουν χάσει το νόημά τους. Κατανοούμε τη σημασία τους, αλλά όταν πρόκειται για τους εαυτούς μας, αν διαπιστώσουμε ότι κάναμε λάθος αισθανόμαστε απογοήτευση, δυσαρέσκεια, οργή και θυμό. Το να κατανοούμε κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το εφαρμόσουμε. Με άλλα λόγια, το να κατανοούμε μια έννοια και το να σκεφτόμαστε κάτι βάσει πεποίθησης είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όταν κάποιος καταλαβαίνει τη σημασία κάποιου πράγματος, ευθυγραμμίζει συνήθως τη συμπεριφορά του με βάση αυτή την πεποίθηση. Οι περισσότεροι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν τα «λάθη». Αυτό είναι πρόβλημα – για εμάς ως επενδυτές, αλλά και ως άτομα. Επιπλέον, είναι ένα πρόβλημα για εμάς ως στοιχείο κουλτούρας. Σε αυτό το άρθρο θα διευκρινίσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό για μας να έχουμε δίκιο και γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα. Τέλος, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα. Εάν το κάνετε, θα είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία στις αγορές, καθώς και προς την ατομική σας ελευθερία.

 

Γιατί θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο;

Ο λόγος είναι αρκετά ύπουλος και πλήττει τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Η βάση βρίσκεται στην εκπαίδευση, όπου ήδη διδάξαμε στα παιδιά να μαθαίνουν όσα τους λέμε. Τα βομβαρδίζουμε με γεγονότα και τα ρωτάμε εκ των υστέρων. Εκείνα με τα λιγότερα λάθη θεωρούνται τα πιο έξυπνα, ενώ εκείνα με τους χειρότερους βαθμούς πρέπει να υποφέρουν από τη ντροπή τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ασχολείται με το να διδάσκει πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα μετά την αποτυχία - παρόλο που ακριβώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση. Η κοινωνία εξαιρεί όσους δεν πληρούν τα πρότυπα. Είμαστε εκπαιδευμένοι να αναζητούμε την τελειότητα στη ζωή μας – ακόμα κι αν αυτή δεν υπάρχει. Από την αρχή, μαθαίνουμε να αποφεύγουμε τις επώδυνες εμπειρίες που προκαλούνται από την αποτυχία. Κατά συνέπεια, αναπτύσσουμε ένα πάθος για την ανάγκη να κάνουμε το σωστό. Όποιος θέλει να είναι αυτάρκης και ανεξάρτητος επενδυτής, επιχειρηματίας ή πρωτοπόρος, έχει μπροστά του ένα ταξίδι όπου, εντελώς απροετοίμαστος, θα συναντήσει τη σκληρή πραγματικότητα. Αντί να ζούμε με την αβεβαιότητα και να προσαρμοζόμαστε σε αυτή, προσπαθούμε απεγνωσμένα να παρέχουμε ασφάλεια - ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Ως επενδυτές, αναζητούμε εκείνο το συναίσθημα της αξιοπιστίας που μας παρέχει η τεχνική ανάλυση και που μας δίνουν οι πολυάριθμοι δείκτες στα διαγράμματά μας (δείτε το διάγραμμα 1).

Οι διακυμάνσεις στις αγορές αλλάζουν τη διάθεσή μας σαν εκκρεμές. Όταν αποτυγχάνουμε, θυμώνουμε. Το να σφάλουμε μπορεί μόνο να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Κι έτσι επιμένουμε και προσπαθούμε περισσότερο να είμαστε σωστοί. Διότι αυτό μας κάνει να νιώθουμε έξυπνοι, υπεύθυνοι, αξιοπρεπείς και θαρραλέοι (διάγραμμα 2). Μια πλάνη σε έναν φαύλο κύκλο!

 

Οι ακριβείς διαστάσεις της πραγματικότητας

Η έλλειψη ευελιξίας σημαίνει μετριότητα. Αν το κατανοήσουμε αυτό, μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανάγκη μας να έχουμε πάντα δίκιο και, αντ’ αυτού, να γίνουμε φίλοι με την αβεβαιότητα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδεχθούμε τα ακόλουθα συμπεράσματα:

 

1.    Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο! Ο κόσμος κυβερνάται από αίτια και συνέπειες. Η ζωή του καθενός είναι άμεσο αποτέλεσμα των αιτιών (παρελθόντος και παρόντος), για

        τα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Αυτό καθορίζεται από διάφορους παράγοντες που δεν μπορούμε να αναλύσουμε. Ελέγχετε τους ανθρώπους που επηρεάζουν τη ζωή σας; Ελέγχετε τη δύναμη της φύσης; Ελέγχετε τις αγορές; Αυτός ο έλεγχος αποτελεί ψευδαίσθηση.

2.    Οι αποφάσεις μας (ως επί το πλείστον) δεν είναι αντικειμενικές. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας διαμορφώνονται από την προσεκτική και αντικειμενική αξιολόγηση ιδεών, γεγονότων, παραμέτρων κτλ. Ως εκ τούτου, μας φαίνονται έξυπνες και λογικές. Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις και οι απόψεις μας βασίζονται συχνά στις πεποιθήσεις μας, που μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τα γεγονότα.

3.    Οι απόψεις διαμορφώνονται στο μυαλό μας. Το περιβάλλον μας – συμπεριλαμβανομένων των αγορών – δεν κατηγοριοποιεί τις πληροφορίες που μας δίνει. Το καλό, το κακό, το σωστό ή το λάθος είναι υποκειμενικές απόψεις, που διαμορφώνονται αποκλειστικά στο μυαλό μας.

 

Αυτά τα συμπεράσματα εξηγούν την αναποτελεσματικότητά μας και την έλλειψη ευελιξίας - ο πραγματικός λόγος για την αδυναμία μας να πετύχουμε σταθερά θετικά αποτελέσματα στις συναλλαγές. Πείτε αντίο στην ιδέα ότι πρέπει να κάνετε πάντα το σωστό. Θα αντιληφθείτε τις συναλλαγές σας με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

 

Απελευθέρωση του εαυτού

Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο απ’ το να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας με περισσότερη ανεκτικότητα και λιγότερη αυστηρότητα. Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν μόνο αν κάνετε μια αποφασιστική προσπάθεια.

 

1.    Αναγνωρίστε πότε θέλετε να έχετε δίκιο. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε το σώμα σας και τις σκέψεις σας σε μια αγχωτική κατάσταση. Πολύ συχνά θα δείτε ότι το άγχος σας είναι συνέπεια της αντίστασης. Θα πρέπει να υιοθετήσετε αυτή τη θέση, αν θέλετε να έχετε δίκιο σε κάτι. Αποκτώντας επίγνωση της συμπεριφοράς σας, κερδίζετε ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

2.    Δεν πειράζει αν κάνετε λάθος - πραγματικά! Αντί να απορρίπτετε αυτή τη δήλωση, θα πρέπει να την αποδεχθείτε συνειδητά. Κατανοήστε τη σημασία της σε όλο το βάθος. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία στην αγορά είναι ένας δύσβατος δρόμος και ποτέ ευθύς. Μένοντας προσηλωμένοι στο στόχο σας, πάντα ενεργοί και διατηρώντας μικρό το μέγεθος της θέσης, θα βελτιωθείτε μέσω της πρακτικής. Και μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας.

3.    Πώς αισθάνεστε όταν κάνετε λάθος; Πιθανόν θα πείτε: «χάλια» «ντροπή», «απογοητευτικά». Αναδιατυπώνουμε το ερώτημα: «Πώς αισθάνεται η γνώση όταν κάνει λάθος;» Μπορεί να αισθάνεται εξίσου άσχημα. Μπορεί να είναι καταστροφικό, αλλά και διδακτικό, ακόμη και αστείο. Αν κάνουμε λάθος για ένα πράγμα, μπορεί αντιθέτως να έχουμε ακόμη και την αίσθηση ότι έχουμε δίκιο - απλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κάνουμε λάθος. Χρησιμοποιώντας την αντίληψή μας, μπορούμε οι ίδιοι να δημιουργήσουμε την εμπειρία μας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Και μπορούμε πάντα να κάνουμε αλλαγές στο πώς αντιλαμβανόμαστε μεμονωμένες καταστάσεις. Πρέπει απλά να αλλάξουμε την αντίληψή μας για το τι πραγματικά σημαίνει «λάθος». Είναι ντροπή και θυμός ή γοητεία, αμεροληψία, κίνητρο και νέες ευκαιρίες;

4.    Γίνετε επιστήμονες. Η πρόοδος του ανθρώπου βασίζεται στις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας. Εάν πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό πείραμα, θα υπάρξουν πολλά αποτελέσματα - θετικά και αρνητικά. Αλλά όλα είναι δεδομένα. Οι επιστήμονες βλέπουν τις αποτυχίες ως απλά δεδομένα. Μια παρόμοια προσέγγιση χρησιμοποιείται και από τους επαγγελματίες επενδυτές. Όλες οι συναλλαγές - με κέρδη ή απώλειες – αποτελούν δεδομένα. Αν το αντιληφθούμε αυτό, θα απελευθερώσουμε το μυαλό μας από τους συναισθηματισμούς, τα λάθη, τις αποτυχίες και τις προσωπικές αποτυχίες.

 

Συμπέρασμα

Χωρίς εκπλήξεις, απότομες αλλαγές και αποτυχίες, η ζωή μας είναι μονότονη. Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε ό,τι υπάρχει έξω από εμάς. Εν μέσω της αβεβαιότητας, πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι και να αφήνουμε τα πράγματα να παίρνουν την πορεία τους. Πρέπει να μάθουμε να αποτραβιόμαστε από αντιλήψεις που μας περιορίζουν. Κάποιος που δεν θέλει να έχει πάντα δίκιο, θέτει τα θεμέλια για σταθερή επιτυχία στις συναλλαγές. Αναπτύσσουμε μια συναισθηματική ευημερία - και αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο ηθικό, πνευματικό και δημιουργικό βήμα που μπορείτε να κάνετε. «

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video