logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Tα πάντα για τα Δικαιώματα προαίρεσης

Η προστιθέμενη αξία των στρατηγικών πώλησης με δικαιώματα προαίρεσης.

Tα πάντα για τα Δικαιώματα προαίρεσης

Tom Sosnoff. Ο καθένας μπορεί να κάνει trading σε δικαιώματα προαίρεσης

Ο Tom Sosnoff είναι επενδυτής επί δικαιωμάτων προαίρεσης (options) και επιχειρηματίας. Είναι συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας μπρόκερ Thinkorswim και της πλατφόρμας Tastytrade και ξεκίνησε την πλατφόρμα εκπαίδευσης και εκτέλεσης συναλλαγών www.Dough.com. Είναι φανατικός οπαδός των συναλλαγών επί δικαιωμάτων προαίρεσης ως στοιχείο των επενδυτικών στρατηγικών από ιδιώτες επενδυτές. Ακολουθεί αυτή την αποστολή μέσω της Tastytrade, όπου παρήγαγε από κοινού βίντεο κατάρτισης για επενδυτές όλων των επιπέδων εμπειρίας. Είναι πολύ ενεργός στα δικαιώματα προαίρεσης και συχνά διατηρεί αρκετές εκατοντάδες θέσεις. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μέσω Skype και μιλήσαμε για τη φιλοσοφία του στις εκτελέσεις συναλλαγών και για την προστιθέμενη αξία των στρατηγικών πώλησης με δικαιώματα προαίρεσης.


TRADERS´: Κύριε Sosnoff, συναλλάσσεστε δικαιώματα προαίρεσης. Μπορείτε να μας πείτε, εν συντομία, πώς καταλήξατε σε αυτό;

Sosnoff: Αυτό συνέβη πριν από καιρό. Ήμουν 23 ετών. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη μου πραγματική ευκαιρία για trading. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συσχετιζόμουν εκείνη την εποχή εκτελούσαν συναλλαγές επί δικαιωμάτων προαίρεσης – έτσι, ήταν προφανές ότι θα έκανα το ίδιο. Αν οι άλλοι στο περιβάλλον μου συναλλάσσονταν μετοχές ή ΣΜΕ, θα γινόμουν trader επί μετοχών ή ΣΜΕ. Επίσης, κατά καιρούς έχω συναλλαχθεί μετοχές και ΣΜΕ, αλλά ο πυρήνας ήταν και είναι οι συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης. Τέλος πάντων, αγόρασα μια θέση από το “σανίδι” του Chicago Board Options Exchange (CBOE). Τότε, οι θέσεις ήταν πιο φθηνές από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

 

TRADERS´: Ποιο είναι το βασικό όφελος της συναλλαγής δικαιωμάτων προαίρεσης σε σύγκριση με άλλα εργαλεία;

Sosnoff: Τα δικαιώματα προαίρεσης είναι συναρπαστικά, στρατηγικά εργαλεία που μπορούν να συναλλαχθούν ενεργητικά και με τα οποία μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στην αγορά. Μπορεί να κάνω λάθος με τα δικαιώματα και να εξακολουθώ να βγάζω χρήματα. Η βασική αρχή που καθιστά τα δικαιώματα τόσο ελκυστικά είναι η αξία που περιλαμβάνεται, με την οποία μπορείς άνετα να ελίσσεσαι. Κατά τη γνώμη μου, κανένα άλλο εργαλείο δεν προσφέρει τέτοια χαρακτηριστικά.

 

TRADERS´: Υπάρχουν διάφοροι τύποι δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως είναι τα εβδομαδιαία (Weeklies), τα μηνιαία (Monthlies) και τα μακροπρόθεσμα (LEAPs). Ποια είναι τα αγαπημένα σας;

Sosnoff: Για να είμαι ειλικρινής, για μένα όλα τα δικαιώματα είναι το ίδιο, είτε πρόκειται για Weeklies, Monthlies ή LEAPs. Και δεν έχει σημασία αν πρόκειται για δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ή ΣΜΕ. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές στις διάρκειες, αλλά η βασική αρχή είναι πάντα η ίδια.

 

TRADERS´: Στην Tastytrade καθιστάτε την έρευνα και τα στατιστικά διαθέσιμα στους ιδιώτες επενδυτές για να είναι προετοιμασμένοι για τη συναλλαγή των δικαιωμάτων. Τι κάνει την προσέγγισή σας τόσο ξεχωριστή;

Sosnoff: Κάνουμε, κατά κάποιον τρόπο, οτιδήποτε άλλο. Δεν εξετάζουμε καμία θεμελιώδη ή τεχνική ανάλυση. Κατά τη γνώμη μου, οι μετακινήσεις των τιμών στις αγορές είναι ένα τυχαίο κατασκεύασμα. Επιπλέον, είμαι πεπεισμένος ότι τα παραδοσιακά οικονομικά μέσα ενημέρωσης είναι ένα αστείο με μηδενική αξία. Έτσι, αυτά κρατάμε κατά νου. Η Tastytrade είναι μια δεξαμενή σκέψης (think tank) για ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, θεσμικοί επενδυτές και hedge fund χρησιμοποιούν τις ιδέες μας. Αλλά η χρήση τους προορίζεται πρωτίστως για ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να παίρνουν καλές αποφάσεις από μόνοι τους. Αναλύουμε και ενεργούμε στρατηγικά σε στατιστικώς αποδεδειγμένη βάση. Προσφέρουμε πραγματικό περιεχόμενο και όχι απλά απόψεις ή κουβέντες, με τις οποίες τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα.

 

TRADERS´: Τι κάνετε για να αποκτήσετε πλεονέκτημα στην αγορά;

Sosnoff: Οι συνολικές συναλλαγές είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αλλά, ως ιδιώτης επενδυτής, μπορείς να αποκτήσεις ένα πλεονέκτημα. Το πρώτο βήμα είναι για μια φορά να συναλλαχθείς δικαιώματα προαίρεσης. Αυτό που εννοώ είναι short-calls και short-puts, άρα, την πώληση δικαιωμάτων και όχι την αγορά τους, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι αρχάριοι. Έτσι, μπορώ να αυξήσω το ποσοστό της επιτυχίας μου. Για παράδειγμα, πουλάω ένα δικαίωμα αγοράς που λήγει άνευ αξίας με πιθανότητα 70 τοις εκατό. Κατά την πώληση δικαιωμάτων, η λήξη της χρονικής αξίας λειτουργεί συνεχώς υπέρ μας, καθιστώντας έτσι τις πλάγιες μετακινήσεις κερδοφόρες. Το δεύτερο βήμα είναι ο περιορισμός του ανοδικού δυναμικού των συναλλαγών. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά γίνεται για καλό σκοπό: οι περισσότερες συναλλαγές δεν θα είναι πετυχημένες. Αντί να ψάχνετε για μια μικρή πιθανότητα μιας μεγάλης νίκης, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια μεγαλύτερη πιθανότητα ενός μικρού έως μέτριου κέρδους. Έτσι, το ποσοστό επιτυχίας μας ανέρχεται σε περίπου 80 τοις εκατό. Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η διαχείριση της συναλλαγής, όσο το δυνατόν συντομότερα. Έτσι, όταν η θέση μας φτάσει σε κέρδος 50% επί του κεφαλαίου, κλείνουμε τη θέση μας ή τη μετακυλίουμε για την απόκτηση πρόσθετης τιμής δικαιώματος. Ένας καλός επενδυτής επί δικαιωμάτων μπορεί έτσι να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας περίπου στο 90 τοις εκατό.

 

TRADERS´: θα συζητήσουμε αργότερα για τη μετακύλιση. Μπορείτε πρώτα να μας δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς να περιορίζουμε την ανοδική δυναμική;

Sosnoff: Ναι, υπάρχει ένα πολύ απλό παράδειγμα: η καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς. Εάν διαθέτετε μετοχές, μπορείτε να πουλήσετε δικαιώματα αγοράς. Με αυτό τον τρόπο, η δυναμική περιορίζεται στην κορυφή, αλλά μέσα από το εισόδημα από την τιμή δικαιώματος έχετε ένα μαξιλάρι και, συνεπώς, ένα υψηλότερο hit rate.

 

TRADERS´: Τι νομίζετε ότι είναι καθοριστικής σημασίας στις συναλλαγές επί δικαιωμάτων για να είναι επιτυχείς;

Sosnoff: Πρέπει να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, να λαμβάνεις τις δικές σου αποφάσεις σχετικά με τις αγορές και να μαθαίνεις διαρκώς νέα πράγματα. Πρέπει να μάθεις πώς λειτουργεί η κόντρα σκέψη σε σύγκριση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην αγορά. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι περισσότεροι το κάνουν αυτό σαν να γνωρίζουν περισσότερα από κάποιον στο δρόμο, αλλά δεν πρόκειται για αυτή την περίπτωση! Ορισμένοι μπορεί πράγματι να πιστεύουν ότι «ξέρουν» κάτι στην αγορά. Αλλά στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει τίποτα. Τελικά, οι «ειδικοί» χρησιμοποιούν τη φαινομενικά σοβαρή και ενημερωμένη θέση τους μόνο για να πουλάνε τα προϊόντα τους και να συγκεντρώνουν αμοιβές. Στη συνέχεια, η πραγματική απόδοση φέρνει την αλήθεια στο φως και συχνά εξετάζει το μακροπρόθεσμο διάστημα αρκετά διαφορετικά, καθώς οι επενδυτές έχουν σκεφτεί εκ των προτέρων. Αυτό που αφορά την τεχνική ανάλυση είναι ο περιορισμός της ανοδικής δυναμικής. Το ανέφερα αυτό νωρίτερα. Ο πιο σημαντικός λόγος, μαζί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας με αυτό τον τρόπο, είναι η μείωση της βάσης κόστους με πρόσθετα έσοδα. Πρέπει να γνωρίζετε λεπτομερώς πώς λειτουργεί και συμπεριφέρεται. Τέλος, θα πρέπει φυσικά να κατανοήσετε πώς και γιατί μια στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών λειτουργεί μόνιμα και τι πραγματικά έχει σημασία.

 

TRADERS´: Τι κάνετε όταν μια ανοικτή θέση στρέφεται εναντίον σας; Πότε και πώς περιορίζετε τις απώλειες σας;

Sosnoff: Καθόλου. Προσαρμόζω τις θέσεις μου μόνο το συντομότερο δυνατόν, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Αλλά θα πρέπει να αποδεχόμαστε και τις απώλειες. Αυτό που με προστατεύει είναι ότι γενικά συναλλάσσομαι μόνο μικρές θέσεις. Από την άλλη, νομίζω ότι οι εντολές στοπ αποτελούν σχεδόν έγκλημα. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον χάνουν οι ιδιώτες επενδυτές.

TRADERS´: Τι γίνεται με το αποκαλούμενο tail risk, δηλαδή, με ξαφνικές, απότομες μετακινήσεις τιμών και μεγάλα κενά τιμών, για παράδειγμα, σε μεμονωμένες μετοχές; Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν σκάνδαλα (ύφεση) ή προσφορές εξαγοράς (άλμα τιμής). Σε αυτή την περίπτωση, η πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης δεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη; 

Sosnoff: Το σημαντικό είναι να συναλλάσσεσαι μικρές θέσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τέτοιο κίνδυνοι. Όμως, όποιος συναλλάσσεται πολλές μικρές θέσεις μπορεί να παρακάμψει τα περισσότερα προβλήματα. Αν η θέση είναι πολύ μεγάλη, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε καταστροφή.

 

TRADERS´: Τι κάνετε όταν καταρρέει το σύνολο της αγοράς; Δέχεστε τις βαριές απώλειες χωρίς να κάνετε τίποτα;

Sosnoff: Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου μπορώ και φυσικά θα αντισταθμίσω με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Εκτός αυτού, το χαρτοφυλάκιό μου, με βάση όλα τα επιμέρους στοιχεία, είναι πάντα Delta Short. Αυτό σημαίνει ότι έχω την τάση να έχω περισσότερα κέρδη όταν οι τιμές πέφτουν ελαφρώς έως μέτρια. Την ίδια στιγμή κτίζω νέες θέσεις όταν οι τιμές πέφτουν, επειδή τότε αυξάνεται η μεταβλητότητα και οι γενικές προϋποθέσεις για την πώληση δικαιωμάτων βελτιώνονται.

 

TRADERS´: Κοιτάζετε δείκτες μεταβλητότητας όπως τον VIX;

Sosnoff: Ένα νούμερο είναι καθοριστικό: το λεγόμενο «IV Rank». Αυτή είναι η κατάταξη της τεκμαρτής μεταβλητότητας σε σύγκριση με την ίδια. Το νούμερο απαντά στο ερώτημα του κατά πόσον η μεταβλητότητα είναι στην υψηλή ή στη χαμηλή πλευρά. Αν είναι στην υψηλή, η πιθανότητα επιτυχίας με δικαιώματα πώλησης είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι όταν ο IV Rank είναι στη χαμηλή (διάγραμμα 1).

 

TRADERS´: Πώς ακριβώς συμπεριφέρεστε εδώ;

Sosnoff: Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μεταβλητότητα έχει μια ισχυρή τάση επαναφοράς στο μέσο. Η μεταβλητότητα, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει στο μέσο. Επιπροσθέτως, περίπου κατά τα δύο τρίτα του χρόνου, η μεταβλητότητα μειώνεται. Αυτό συνάγει ότι ολοένα και περισσότερο ανοίγω συναλλαγές πώλησης δικαιωμάτων προαίρεσης όταν η μεταβλητότητα αυξάνεται και κλείνω αποσπασματικά τις συναλλαγές όταν η μεταβλητότητα μειώνεται.

 

TRADERS´: Υπάρχει, βάσει στατιστικής, ένα «βέλτιστο» στήσιμο που μπορείτε να προτείνετε;

Sosnoff: Ναι. Διαπίστωσα ότι δικαιώματα με λήξη 45 ημερών είναι ιδανικά για είσοδο σε συναλλαγή καλυμμένου δικαιώματος. Είναι ιδανικό από την άποψη της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ του χρόνου λήξης και του ρίσκου. Όσο για την έξοδο, ως στοχευόμενη τιμή προτείνω το 50 τοις εκατό. Αν το δικαίωμα χάσει το μισό της αξίας του από την πώληση, βγαίνω επαναγοράζοντας τη θέση.

 

TRADERS´: Εξετάζετε συγκεκριμένες τιμές των Option-Greeks;

Sosnoff: Το πιο σημαντικό είναι το δέλτα. Εδώ εξασφαλίζω ότι οι τιμές εξάσκησης των δικαιωμάτων είναι τέτοιες ώστε το Δέλτα να είναι γύρω στο 35.

 

TRADERS´: Πώς προσαρμόζετε μια συναλλαγή που δεν εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί;

Sosnoff: Πρώτα μετακυλίω στην πλευρά που δεν έχει δοκιμάσει η αγορά, σε ένα υψηλότερο δικαίωμα δέλτα (δείτε το διάγραμμα 2). Ένα δεύτερο βήμα είναι η μετακύλιση των δικαιωμάτων στον επόμενο μήνα, ενώ επίσης αναπροσαρμόζω το δέλτα. Εκτελώ αυτές τις ενέργειες με τρόπο που να μην απαιτούν επιπλέον κεφάλαια.

 

TRADERS´: Τι συμβαίνει αν η αγορά συνεχίζει να κινείται εναντίον σας;

Sosnoff: Το επόμενο βήμα το ονομάζω «going inverted». Αυτό το κάνω, για παράδειγμα, για να μειώσω την απώλεια αν ένα Short Strangle κινηθεί έντονα εναντίον μας (ένα Short Strangle είναι η ταυτόχρονη πώληση δικαιωμάτων αγοράς και πώλησης εκτός του χρηματικού ισοδύναμου, με το ίδιο υποκείμενο και με την ίδια λήξη). Κοιτάξτε ξανά το διάγραμμα 2. Εάν η αγορά πέσει κι άλλο, μετακυλίω προς τα κάτω το δικαίωμα πώλησης μέχρις ότου η τιμή βάσης του βρεθεί κάτω από εκείνη των δικαιωμάτων πώλησης. Αυτό θα μου δώσει περισσότερο χρόνο έως τη λήξη, οπότε και κλείνω τη συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ πλέον να αποφύγω την απώλεια, αλλά τουλάχιστον την περιορίζω. Αυτό μπορώ να το κάνω επειδή συναλλάσσομαι πολλές μικρές θέσεις και μια μεμονωμένη συναλλαγή δεν έχει μεγάλη βαρύτητα.

 

TRADERS´: Πόσες θέσεις διαθέτετε αυτη τη στιγμή;

Sosnoff: Προς το παρόν μπορεί να έχω 500 θέσεις σε 80 διαφορετικές αξίες. Δεν έχουν όλοι τόσο εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο, αλλά μια μεμονωμένη συναλλαγή δεν πρέπει, ως αρχή, να έχει μεγάλη βαρύτητα. Η ιδέα είναι η τοποθέτηση πολλών μικρών συναλλαγών σε μη συσχετιζόμενα υποκείμενα, ώστε μακροπρόθεσμα να είσαι σε θέση να επωφεληθείς από το στατιστικό πλεονέκτημα. Είναι σημαντικό να συναλλασσόμαστε πάντοτε μόνο τα εργαλεία με ρευστότητα που έχουν ελάχιστο άνοιγμα τιμών αγοράς πώλησης (ένα λεπτό).

 

TRADERS´: Το κόστος τόσων πολλών συναλλαγών δεν είναι πολύ υψηλό;

Sosnoff: Το αντίθετο. Αυτό που είναι πάρα πολύ υψηλό είναι τα τέλη, τα οποία περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε χρηματοοικονομικά προϊόντα που πωλούνται συνεχώς στους μέσους επενδυτές. Το κόστος κατά τη συναλλαγή δικαιωμάτων προαίρεσης είναι χαμηλό, ακόμη και σε πολλές θέσεις, και τα ανοίγματα είναι συνήθως σε απόσταση μιας δεκάρας. Αυτές είναι τέλειες προϋποθέσεις για συναλλαγές. Το γνωρίζω επειδή εκτελώ περίπου 10.000 συναλλαγές το χρόνο. Ακόμη και σε χαοτικές φάσεις των αγορών, όπως το Brexit, όλα πήγαν εξαιρετικά αποτελεσματικά με περιορισμένα ανοίγματα και χωρίς επιπλοκές. Όλα τα υπόλοιπα, έπειτα από το καθαρό κόστος των συναλλαγών, είναι επίσης δωρεάν - η πλατφόρμα, τα δεδομένα και η τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, τα πάντα είναι εκεί, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν κάτι με αυτό - διότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η τεχνολογία μας έχει υπερβεί τις ικανότητές μας. Οι αγορές προσφέρουν, κατά κάποιον τρόπο, ιδανικές συνθήκες εκτέλεσης συναλλαγών, αλλά οι άνθρωποι στερούνται των βασικών και της κατανόησης. Ακριβώς σε αυτό το σημείο θέλουμε να προσφέρουμε βοήθεια στους ιδιώτες επενδυτές.

 

TRADERS´: Εκτελείτε συναλλαγές μόνο στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης των ΗΠΑ;

Sosnoff: Δυστυχώς, ναι. Είναι η μοναδική αγορά στον κόσμο με πραγματική ρευστότητα. Πολλές άλλες χώρες δεν έχουν κάποια αγορά παραγώγων με ρευστότητα σαν τη δικής μας - αν και αυτό θα ήταν εφικτό.

 


TRADERS´: Ποιός νομίζετε ότι είναι ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίον οι συναλλαγές επί δικαιωμάτων προαίρεσης είναι επικερδείς;

Sosnoff: Ένας λόγος είναι ότι ο φόβος στην αγορά είναι υπερεκτιμημένος. Πολλοί συμμετέχοντες εξασφαλίζουν τους εαυτούς τους, για παράδειγμα, από φόβο για ένα κραχ, με αγορασμένα δικαιώματα πώλησης και με αυτόν τον τρόπο ανεβάζουν τις τιμές δικαιώματος. Αυτές μπορούν να ληφθούν κατά την πώληση δικαιωμάτων πώλησης. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει επίσης να ενεργούμε με στρατηγική και να αποκτούμε ένα στατιστικό πλεονέκτημα.

TRADERS´: Έχετε μόνο θέσεις πώλησης στα δικαιώματα προαίρεσης;

Sosnoff: Τουλάχιστον το 95 τοις εκατό των συναλλαγών μου είναι πωλήσεις κι έτσι μπορώ να επωφελούμαι από τη λήξη του χρόνου. Είναι κατά τη γνώμη μου σχεδόν αδύνατο να βγάζεις μονίμως χρήματα με κανονική αγορά δικαιωμάτων αγοράς και πώλησης. Ως εκ τούτου, οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να συναλλάσσονται απλές στρατηγικές δικαιωμάτων προαίρεσης, οι οποίες έχουν θετική επίδραση ως προς την χρονική αξία. Οι ίδιες οι στρατηγικές μπορεί να είναι απλές - το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι στην σωστή πλευρά.

 

TRADERS´: Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές συναλλάσσονται με αγορασμένα δικαιώματα προαίρεσης. Έχει νόημα, για παράδειγμα, να αγοράζεις «deep in money» δικαιώματα ως εναλλακτική στις μετοχές;

Sosnoff: Γνωρίζω ότι ορισμένοι επενδυτές το κάνουν αυτό για να δεσμεύουν λιγότερο κεφάλαιο απ’ ότι με τη μετοχή. Αλλά αυτό είναι άσκοπο. Ο κύριος λόγος που το ακυρώνει είναι η έλλειψη ρευστότητας των «deep in the money» δικαιωμάτων. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, το περιθώριο αγοράς/πώλησης, δηλαδή οι τιμές αγοράς και πώλησης, είναι πάρα πολύ ευρύ.

TRADERS´: Πώς μοιάζει με άλλα εργαλεία και αγορές - συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, μετοχές, συναλλάγματα;

Sosnoff: Νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίζεις μονίμως χρήματα με κατευθυνόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή με συναλλαγές μετοχών. Όσον αφορά τις κατευθυνόμενες συναλλαγές επί συναλλαγμάτων, θα το έλεγα με μεγαλύτερη σαφήνεια: εδώ είναι απολύτως αδύνατο να συναλλαχθείς επικερδώς σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

TRADERS´: Τι πιστεύετε για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές και ETF;

Sosnoff: Δεν πιστεύω πολύ σε αυτές. Ούτε στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ούτε σε παθητικά εργαλεία. Κατ’ εμέ, οι παθητικές επενδύσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πιστεύω ακόμα ότι τα παθητικά προϊόντα και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί άνθρωποι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με οικονομικά ζητήματα.

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Marko Gränitz. «

 

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video