logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

J. Little: Η μέθοδος ενός εναλλακτικού «γκουρού»

Πώς να επενδύστε δυναμικά την κατάλληλη στιγμή μετά από σπάνιες και ακραίες κινήσεις τιμών (fat-tails-events).

J. Little: Η μέθοδος ενός εναλλακτικού «γκουρού»

Ως επενδυτής, ο Jack Sparrow διαθέτει πείρα άνω των 17 ετών, σε όλες τις ομάδες κεφαλαιακών αγαθών. Ειδικεύεται στην παγκόσμια μακροοικονομική στρατηγική.

Σήμερα, εκτελεί συναλλαγές στον προσωπικό του λογαριασμό και εργάζεται για το φιλόδοξο πρόγραμμά του «Mercenary Trader» (www.mercenarytrader.com). Ο Marko Gränitz συνάντησε τον Jack στο γραφείο του «Batcaves» στο Λας Βέγκας και μίλησε μαζί του για τις συναλλαγές του και τη φιλοσοφία του.

 

» TRADERS’: Τζακ, πρώτο ερώτημα, πού αποδίδεται το ψευδώνυμο;

Sparrow: Λοιπόν, για μένα είναι τόσο απλό, ώστε γίνεται κυρίως διασκεδαστικό. Με όλη τη σοβαρότητα που υπάρχει στη δουλειά μας, δεν πρέπει να χάνουμε το χιούμορ. Και όχι μόνο αυτό: πρέπει επίσης να απολαμβάνεις τη ζωή και να κάνεις κάποια πράγματα αντί να κάθεσαι μόνιμα μπροστά στον υπολογιστή και να εργάζεσαι.

 

TRADERS’: Επί του παρόντος, τα μεγάλα ταξίδια δεν φαίνεται να αποτελούν ζήτημα, σωστά;

Sparrow: Ναι, αυτή την εποχή εργάζομαι 70 με 80 ώρες την εβδομάδα και διαμορφώνω μαζί με τους συναδέλφους μου την πλατφόρμα που πλαισιώνει το Mercenary Trader. Την τελειοποιούμε και δημιουργούμε ειδικά επεκτάσιμες διαδικασίες. Ως βάση μιας μεταγενέστερης, πολύ μεγαλύτερης δομής που δε θα περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας συναλλαγές αλλά και πράγματα όπως παγκόσμια έρευνα, διαχείριση επενδυτικών εργαλείων και πρώτης τάξης κοινότητα επενδυτών. Σε αυτή τη μορφή, αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο και θα αναζωογονήσει τη βιομηχανία. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ποιός συντάκτης αναφορών επί της αγοράς είναι επίσης ενεργός; Εδώ βλέπουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα, καθώς εμείς οι ίδιοι είμαστε ενθουσιώδεις επενδυτές/traders και έτσι μπορούμε να τα συνδέουμε όλα μαζί. Κάποια στιγμή θα θέλαμε να εκπαιδεύουμε traders. Εδώ έχω πάντα τις ‘χελώνες’ ως πρότυπο. Μέχρι τότε, υπάρχει μακρύς δρόμος, αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό απτόητος.

 

TRADERS’: Αυτή η εποχή μοιάζει να είναι συναρπαστική για εσάς. Τι κάνατε πριν το Mercenary;

Sparrow: ‘Εχω σπουδάσει κάτι άλλο, αγγλική φιλολογία. Ήμουν έτοιμος να γίνω καθηγητής και να έχω μια ακαδημαϊκή ζωή. Αλλά ένας από τους καθηγητές μου, σε μια προσωπική συνομιλία, με έκανε να αλλάξω πλάνα. Αυτό με βύθισε σε μια κρίση ταυτότητας και έπρεπε πλέον να σκεφτώ πώς θα προχωρούσα. Έπρεπε όμως πρώτα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου.

TRADERS’: Η απόσταση από τις σπουδές σου μέχρι τις συναλλαγές είναι μεγάλη. Πώς έμαθες για τις χρηματαγορές;

Sparrow: Απέκτησα τυχαία το βιβλίο του θρυλικού επενδυτή εμπορευμάτων Jim Rogers («Investment Biker»). Σε αυτό ανέφερε το πώς ταξίδευε με τη μοτοσικλέτα του σε όλο τον κόσμο για δύο περίπου χρόνια και στη συνέχεια επένδυσε σε χώρες που θεωρούσε πολλά υποσχόμενες. Αυτό με γοήτευσε. Τι συναρπαστική ζωή. Έκανα κάποιες πρακτικές ασκήσεις σε μπρόκερ και διάβασα όσα περισσότερα μπορούσα για το χρηματιστήριο. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 1998, επικρατούσε η ασιατική κρίση και στη Γουόλ Στριτ δεν υπήρχαν οι κλασικές δουλειές. Κι έτσι πήγα σε έναν μπρόκερ εμπορευμάτων στην όμορφη Lake Tahoe, όπου εργάστηκα για λογαριασμό hedge funds πάνω στην αντιστάθμιση πρώτων υλών και συναλλαγμάτων.

 

TRADERS’: Αυτή ήταν η πλευρά των πελατών. Πώς φτάσατε στις δικές σας συναλλαγές;

Sparrow: Ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα για την παρακολούθηση τάσεων και διάβασα για παράδειγμα το βιβλίο του Michael Covel («Trend Following»). Αλλά πολλοί ακόμη επενδυτές με επηρέασαν ουσιαστικά, όπως, για παράδειγμα, ο θρύλος των επενδύσεων Ed Seykota. Το 2002, ο τομέας των εμπορευμάτων παρουσίασε κάμψη λόγω της καθοδικής αγοράς. Μαζί με έναν συνέταιρο, ξεκινήσαμε μια επενδυτική επιχείρηση που για λίγο καιρό πήγε αρκετά καλά. Ωστόσο, ο συνέταιρος αποσύρθηκε στη συνέχεια κι εγώ έκανα τη δική μου επιχείρηση - συναλλαγές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα με τη μορφή ενός ενημερωτικού δελτίου της αγοράς. Τέλος, ξεκίνησα την Mercenary Trader.

 

TRADERS’: Ποιο είναι το επενδυτικό σας ύφος σήμερα;

Sparrow: Απλά συναλλάσσομαι τα πάντα, επειδή η προσέγγισή μου είναι τα παγκόσμια μακροοικονομικά. Κάνω διάφορα θεμελιώδη σενάρια που έχουν λογική για διάφορους λόγους, και στη συνέχεια περιμένω έως ότου η αγορά και η προδιάθεση επιβεβαιώσουν αυτά τα σενάρια με αντίστοιχες μετακινήσεις τιμών. Η βάση είναι μια θεμελιώδης ιδέα, η εκτέλεση μπορεί να μη γίνει μέχρι να υπάρξει τεχνική επιβεβαίωση.

 

TRADERS’: Άρα, έχετε αναπτύξει ιδέες εκτέλεσης συναλλαγών που μπορεί να μην εφαρμοστούν ποτέ, εφόσον δεν το επιτρέψει η μετακίνηση της αγοράς;

Sparrow: Σωστά. Ενεργούμε μόνο όταν υπάρχει τεχνική επιβεβαίωση. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Για παράδειγμα, ως προς τα θεμελιώδη, οι αγορές ήταν κατάφωρα υπερτιμημένες το 1999. Αλλά με μια συναλλαγή πώλησης, ένας επενδυτής θα έβαζε σε κίνδυνο τα πάντα, παρόλο που θα έπραττε ορθά. Αλλά μόνο όταν οι αγορές άρχισαν να πέφτουν μπορούσε κάποιος να εκτελέσει τα στησίματα πώλησης.

 

TRADERS’: Ποιός είναι ο στόχος της στρατηγικής σας;

Sparrow: Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα Fat Tail Events. Αυτές είναι σπάνιες αλλά ακραίες μετακινήσεις τιμών, μη αναμενόμενες. Η επόμενη μεγάλη συναλλαγή μπορεί πρακτικά να γίνει οπουδήποτε. Ακόμη κι εμείς δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναπτύσσουμε τα σενάριά μας και στη συνέχεια περιμένουμε επιβεβαίωση από την αγορά. Φυσικά, υπάρχουν μερικές συναλλαγές με πραγματικά τεράστιες μετακινήσεις, αλλά κάθε τόσο εμφανίζεται μια περίπτωση που μας αποζημιώνει για όλο τον κόπο. Ως εκ τούτου, συναλλασσόμαστε μόνο στην κατεύθυνση της τάσης και δεν ακολουθούμε στρατηγική επαναφοράς στο μέσο (συναλλαγές ενάντια στην τάση), που μερικές φορές μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

 

TRADERS’: Υπάρχουν παραδείγματα fat-tail events;

Sparrow: Από το καλοκαίρι του 2014, για παράδειγμα, η τεράστια υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (διάγραμμα 1) ή η ακραία πτώση της τιμής του πετρελαίου (διάγραμμα 2).



TRADERS’: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς δείχνει ένα τεχνικό σήμα που επιβεβαιώνει τα σενάριά σας;

Sparrow: Αυτά συνήθως είναι πολύ απλά πράγματα όπως ξεσπάσματα ή συγκεκριμένα μοτίβα τιμών. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ένα σήμα σε υψηλότερο χρονικό επίπεδο, ιδανικά, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Αυτό είναι λογικό, γιατί ψάχνουμε για μια πραγματικά μεγάλη μετακίνηση που θα πρέπει να εμφανιστεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές ονομάζονται «σημεία καμπής» (inflection points) στα οποία η αγορά δεν θα πρέπει να φτάνει αργότερα σε διορθώσεις, ενάντια στην κατεύθυνση της τάσης. Ως αντιστάθμιση, χρησιμοποιούμε στοπ, η θέση των οποίων είναι προσανατολισμένη σε τεχνικά επίπεδα του διαγράμματος και στο μέσο πραγματικό εύρος (ATR). Συνήθως, το στοπ αρχικά είναι στα δύο ATR.

 

TRADERS’: Ποιούς τύπους εντολών χρησιμοποιείτε για είσοδο;

Sparrow: Συνήθως χρησιμοποιούμε buy-order και sell-stop-order. Μερικές φορές, η κατάσταση απαιτεί μια εντολή αγοράς, όταν έχει συμβεί κάτι περίεργο και πρέπει να συμβεί γρήγορα. Συχνά είναι καλό να μπαίνουμε στην αγορά με μικρή θέση, προκειμένου να είμαστε εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι εντολές αγοράς μάς βοηθούν να εισέλθουμε στη συναλλαγή, η οποία αλλιώς μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα.

 

TRADERS’: Πώς διαχειρίζεστε τις θέσεις σας;

Sparrow: Στην αρχή συνήθως οικοδομούμε μια μικρή θέση και βλέπουμε πώς αναπτύσσεται το όλο θέμα. Έχεις μια καλύτερη αίσθηση της συναλλαγής, αν έχεις ήδη εκτελέσει μία. Αν συμβαίνουν λίγα πράγματα και δεν είμαστε ιδιαίτερα πεπεισμένοι για τη συναλλαγή, είμαστε τουλάχιστον παρόντες με ένα συντηρητικό μέγεθος θέσης και, στην ιδανική περίπτωση, μπορούμε να πετύχουμε κάποιο ποσοστό απόδοσης. Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή μας έχει πιάσει μια σημαντική μετακίνηση και θα μπορούσε να προκύψει μια δυνητικά εξαιρετική αναλογία ευκαιρίας/ρίσκου. Αλλά πρέπει να συνδράμουν διάφοροι παράγοντες και να επιβεβαιώσουν το σενάριό μας. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθούμε να κάνουμε μεγάλη είσοδο και να ρισκάρουμε περισσότερα και ίσως πετύχουμε τη συναλλαγή της χρονιάς. Αυτές τις καταστάσεις τις ονομάζουμε «High Conviction trades». Είναι περίπου σαν το πόκερ, όπου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα δικά σου φύλλα, άρα τη συναλλαγή σου και, από την άλλη, τη συμπεριφορά των άλλων και την πιθανότητα εναλλακτικών σεναρίων προκειμένου να λάβεις την καλύτερη απόφαση. Στην ιδανική περίπτωση, όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο και μπορείς να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

TRADERS’: Άρα, λαμβάνετε μεγάλες θέσεις όταν προκύπτει μια ευκαιρία σε fat-tail-event υπέρ σας. Πώς αντιμετωπίζετε το ρίσκο;

Sparrow: Φυσικά κι ενέχει ρίσκο η διαμόρφωση μεγάλων θέσεων. Αλλά έχουμε μάθει από πολλούς πετυχημένους επενδυτές ότι αυτό που έχει σημασία είναι να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή και μετά να ενεργείς με σωστή διαχείριση θέσης. Πολλοί σπουδαίοι επενδυτές έχουν με αυτό τον τρόπο πετύχει πολλά. Πέρα από κατάλληλο (συγ)χρονισμό, χρειάζεται και μια γερή δόση θάρρους. Και ναι, φυσικά και είναι ριψοκίνδυνο, γι’ αυτό και σε αυτές τις συναλλαγές πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουμε.

TRADERS’: Αν θέλετε να διαμορφώσετε μια μικρή αρχική θέση, πότε το κάνετε αυτό;

Sparrow: Εδώ είναι σημαντικό να εξασφαλίζεις μια καλή αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής. Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν μετά από αρκετές εβδομάδες ξεσπά μια μικρή αντίθετη τάση και δημιουργεί νέα δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης. Πρόκειται για μια τυπική συμπεριφορά της αγοράς, την οποία μου αρέσει να ονομάζω «Soros-test». Αυτό το τεστ δείχνει αν οι αντίθετες μετακινήσεις σε μια τάση δοκιμάζουν την πεποίθηση των επενδυτών για το αν μπορούν πράγματι να ακολουθήσουν την τάση. Αν στη συνέχεια η αντίθετη μετακίνηση ολοκληρωθεί ξαφνικά, το τεστ έχει τελειώσει και η τάση συνεχίζει προς την αρχική κατεύθυνση – γενικά, με ισχυρότερη πεποίθηση απο πλευράς επενδυτών.

 

TRADERS’: Πώς καταλήξατε στον όρο Soros test;

Sparrow: Μου αρέσει να δίνω στα πράγματα ονόματα μεγάλων επενδυτών, όχι μόνο στο Soros-test. Για παράδειγμα, ακόμη και ο σκύλος μου ονομάζεται George, προς τιμήν του θρυλικού επενδυτή George Soros. Εδώ έχουμε και πάλι το χιούμορ που δεν μπορείς να χάσεις σε αυτή τη δουλειά.

 

TRADERS’: Τι συναλλάσσεστε τώρα; (Σημείωση του συντάκτη: Η συνέντευξη έλαβε χώρα το βράδυ της 22/10/2015.)

Sparrow: Αυτή τη στιγμή, το EUR/USD είναι συναρπαστικό. Για ένα διάστημα δεν γινόταν τίποτα, μετά από την απότομη υποτίμηση του ευρώ, αλλά σήμερα υπήρξε μια ισχυρή πώληση και διαμορφώσαμε μια μικρή θέση πώλησης (διάγραμμα 3). Τώρα παρακολουθούμε τη δυναμική της τιμής. Για όσο διάστημα δεν θα υπάρχουν σημαντικές ανοδικές μετακινήσεις, θα διατηρήσουμε τη συναλλαγή και ίσως να την ενισχύσουμε.

 

TRADERS’: Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά σενάρια για το μέλλον που θα μπορούσαν να αποτελέσουν fat-tail-event;

Sparrow: Ναι, ευχαρίστως. Ένα από τα σενάρια μας είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό δολάριο. Θα μπορούσε να είναι μια εκ νέου αξιολόγηση έναντι του Ιαπωνικού γεν ή ένα ακραίο τίναγμα προς την κατεύθυνση των 250 ή ακόμα και 300 ανά Δολάριο ΗΠΑ (διάγραμμα 4). Ακόμη και για το ευρώ βλέπουμε τεράστια καθοδική δυναμική προς 0,80 ή 0,90 ευρώ/δολάριο ΗΠΑ. Και ποιος ξέρει, ίσως να υπάρξει και πάλι ένα μεγάλο ράλι στις μετοχές εξόρυξης χρυσού, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Δείτε, για παράδειγμα, την Market Vectors Gold Miners ETF (σύμβολο GDX), που έπεσε κατά περίπου 80 τοις εκατό από το υψηλό του 2011 (διάγραμμα 5). Εδώ μπορεί να υπάρξει μια εξαιρετική αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής, όταν οι αγορές θα αναμένουν ξαφνικό αλλά επανεμφανιζόμενο υψηλότερο πληθωρισμό (όλοι οι οπαδοί του χρυσού περιμένουν μάταια).


Πρόκειται για ακραία σενάρια που μπορεί να μη συμβούν ποτέ σε αυτή τη μορφή. Αλλά, όταν η αγορά δώσει το σήμα, πρέπει αυτά να τα έχουμε στην οθόνη με τάξη, προκειμένου να είμαστε εδώ με πεποίθηση και μεγάλες θέσεις. Οι μικρές συναλλαγές με μικρά, κατά μέσο όρο, κέρδη υπάρχουν για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς. Αλλά μόνο οι μεγάλες συναλλαγές μπορούν να μας κάνουν πραγματικά πλούσιους.

 

TRADERS’: Αν εξασφαλίσετε μια καλή συναλλαγή, πότε την τερματίζετε;

Sparrow: Κοιτάζω πάλι την θεμελιώδη κατάσταση και την προδιάθεση της αγοράς, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των τιμών. Ένα παράδειγμα τεχνικού κριτηρίου είναι ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών. Εάν αυτός ξεπερνιέται με βιώσιμο τρόπο κατά περισσότερο από ένα ή δύο ATR, πραγματοποιώ έξοδο (συναλλαγή αγοράς ανάλογα, όταν πέφτει κάτω από τη γραμμή). Συχνά, ωστόσο, επιλέγουμε τη σταδιακή έξοδο (Scaling Out) και μερικές φορές επιτρέπουμε στις συναλλαγές να διατηρούνται με ένα trailing stop. Έτσι, οι πραγματικά καλές συναλλαγές μπορούν να τρέχουν για τουλάχιστον έξι ή δώδεκα μήνες.

 

TRADERS’: Συναλλάσσεστε και στρατηγικές δικαιωμάτων προαίρεσης προκειμένου να κερδίσετε την τιμή δικαιώματος;

Sparrow: Περιοριζόμαστε στα παγκόσμια μακροοικονομικά και στις στρατηγικές με κατεύθυνση. Η πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης είναι σαν να προσφέρεις ασφάλιση έναντι καταστροφών. Πάει καλά και είναι κερδοφόρα, αλλά μπορεί ξαφνικά να φέρει βαριές απώλειες. Δεν θέλω να πω ότι αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί. Όπως συμβαίνει με όλα, εδώ πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους και αυτοί μπορεί να είναι ουσιαστικοί - ειδικά τώρα που έχει λειτουργήσει τέλεια για έξι χρόνια και χωρίς πολύ μεγάλες αναταράξεις. Βασικά: Κάθε φορά που κάτι είναι προφανές σε πολλούς ανθρώπους, παύει να λειτουργεί – οι αγορές ή οι συνθήκες αλλάζουν εύκολα, και μαζί τους αλλάζουν οι ευκαιρίες και οι τιμές δικαιώματος. Αυτό ειδικά πρέπει να το θυμάστε.

 

TRADERS’: Πώς αντιμετωπίζετε τις συναλλαγές με απώλειες;

Sparrow: Σημαντικό σημείο. Προσπαθούμε να κάνουμε τις συναλλαγές με απώλειες βαρετές.  Πραγματοποίησε έξοδο, ανέλυσε, ξέχασέ το και συνέχισε. Από την άλλη, αν φαίνεται συναρπαστική και ενδιαφέρουσα, τότε γίνεται επικίνδυνη και είναι πιθανόν να έχεις κάνει κάτι λάθος. Για να δημιουργήσουμε πλήξη μεταξύ των απωλειών, χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, trailing Stop που προσαρμόζονται αυτόματα στις μετακινήσεις των τιμών. Επιπλέον, αποφασίζουμε σχετικά με διακριτή αγορά ή πώληση μόνο βάσει του εβδομαδιαίου και ημερήσιου διαγράμματος. Έπειτα, καθημερινά κάνουμε μια ανάλυση όλων των συναλλαγών για να μάθουμε από ενδεχόμενα λάθη.

 

TRADERS’: Πώς διαχειρίζεστε πολλαπλές θέσεις μεταξύ τους σε ένα χαρτοφυλάκιο, ιδίως όσον αφορά τις συσχετίσεις και τον κίνδυνο διασποράς;

Sparrow: Αυτό προκύπτει από τη διαδικασία. Σε πρώτη φάση, καθορίζουμε εάν και πού θέλουμε να συμμετάσχουμε, άρα πού θα βρίσκεται η έκθεσή μας. Για παράδειγμα, στην περιοχή των μετοχών ενός συγκεκριμένου τομέα που αυτήν την περίοδο πάει καλά. Στη συνέχεια εστιάζουμε σε αυτόν τον τομέα και θέλουμε να δούμε συσχετισμούς μεταξύ των θέσεών μας. Υποθέτουμε ότι σε υψηλότερο επίπεδο, η ανάπτυξη των μεμονωμένων συναλλαγών δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη μεταξύ τους.

 

TRADERS’: Είχατε κατά το παρελθόν δύσκολες περιόδους στις συναλλαγές; 

Sparrow: Ναι, όπως πιθανώς συμβαίνει με κάθε επενδυτή. Το 2009 ήταν δύσκολο, γιατί για πολύ καιρό προσπάθησα επανειλημμένα να πουλήσω ενάντια σε μια πολύ φρέσκια ανοδική τάση. Ίσως να άκουσα με μεγάλη προσοχή τα παιδιά της Zerohedge (γέλια). Ήμουν προκατειλημένος με την ύφεση και αγνόησα για μεγάλο διάστημα την εναλλακτική της ανοδικής πορείας. Αλλά πλήρωσα την αγορά και έμαθα από αυτό.

 

TRADERS’: Το περιοδικό μας δεν απευθύνεται μόνο σε αρχαρίους, αλλά και σε έμπειρους επενδυτές. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα λάθη των έμπειρων επενδυτών; Αναφερόμαστε στους επενδυτές που ασχολούνται περισσότερο καιρό και έχουν μάθει να επιβιώνουν – αλλά ίσως να τους λείπει η μεγάλη επιτυχία. Ποια είναι τα πράγματα που καθορίζουν μια μεγάλη επιτυχία; 

Sparrow: Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί επενδυτές υποτιμούν τη σημασία ενός μεταβλητού μεγέθους θέσης. Συνήθως εκτελούν συναλλαγές με το ίδιο ή με παρόμοιο μέγεθος θέσης. Ωστόσο, η ποιότητα των σημάτων δεν είναι πάντα η ίδια. Για ορισμένους επενδυτές υπάρχουν απλά περισσότερα ή καλύτερα σημεία αναφοράς και πρέπει μερικές φορές να είναι πιο τολμηροί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ξέρω ότι οι μεγάλες θέσεις μοιάζουν πάντοτε με τεντωμένο σχοινί. Αλλά, παράλληλα, προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες, αν είσαι εκεί την κατάλληλη στιγμή. Αυτό φυσικά απαιτεί εμπειρία, αλλά με ρωτήσατε για λάθη έμπειρων επενδυτών. Πολλοί έμπειροι επενδυτές είναι απλά πολύ συντηρητικοί όταν προκύπτουν μεγάλες ευκαιρίες, και ανησυχούν πολύ για την διαχείριση του κινδύνου. Με μικρές συναλλαγές, σπάνια θα πετύχετε το τζάκποτ. Επομένως, θα συμβούλευα τους έμπειρους επενδυτές να περιμένουν υπομονετικά για τις λίγες καλές στιγμές, και έπειτα να κινηθούν δυναμικά και με έλεγχο. Όχι απλά για να επιβιώσουν ως επενδυτές, αλλά και για να πετύχουν το καλύτερο. Επιβίωση και επιτυχία!

 

TRADERS’: Αυτό ακούγεται εφικτό. Μπορεί να μας πείτε κάτι ακόμα;

Sparrow: Πολλοί έμπειροι επενδυτές υποτιμούν τη δύναμη μιας τάσης. Πιστεύουν ότι πρέπει να προβλέψουν σωστά την αντιστροφή της τάσης ή λίγο αργότερα, και βγαίνουν από την αγορά εάν η τάση έχει ήδη ξεκινήσει. Θεωρούν ότι έχουν ήδη χάσει το «καλύτερο σημείο». Αλλά συχνά η καλύτερη φάση ακολουθεί, αν η τάση αναπτύξει ταχύτητα. Η ιδέα είναι να παρατηρείς και να αναγνωρίζεις την κατεύθυνση στην οποία κινείται η μάζα. Και αν υπάρχει αμφιβολία, μερικές φορές είναι καλύτερα να μην κάνεις τίποτα για μεγαλύτερο διάστημα, όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες ή όταν όλες οι θέσεις πηγαίνουν καλά. Οι συναλλαγές δεν πληρώνουν όπως μια κανονική δουλειά αλλά σύμφωνα με όσα δώσει η αγορά.

 

TRADERS’: Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: τι πιστεύετε ότι κάνουν πάντα λάθος οι έμπειροι επενδυτές;

Sparrow: Για τις επενδύσεις θεωρώ τις καθαρά θεμελιώδεις στρατηγικές ακατάλληλες. Value Investing μπορεί να είναι αποτελεσματικές ως έννοια, χωρίς αμφιβολία. Αλλά απλά το να πουλάς ή να αγοράζεις «εντελώς υπερτιμημένες ή υποτιμημένες» μετοχές, δεν έχει κανένα νόημα για μένα. Θυμάμαι πολύ καλά μια πρόσφατη ανάρτηση σε ένα μπλογκ, όπου ο eAnalyst εξηγούσε λεπτομερώς γιατί πούλησε τις μετοχές Netflix. Αυτό συνέβη στις 11 Αυγούστου, στην τιμή των 122 δολαρίων ΗΠΑ (διάγραμμα 6). Γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Η αγορά έως τότε ήταν συνεχώς ανοδική. Πώς να πουλήσεις σε αυτό το σημείο με καθαρή συνείδηση; Σε εκείνη την περίπτωση, ήταν βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικό, επειδή είχαμε το κραχ του Αυγούστου, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να έχει επιτυχία εάν δεν παρατηρεί τη συμπεριφορά της αγοράς. Μπορεί η ανάλυση να είναι σωστή, αλλά να είναι πολύ νωρίς. Είναι καλύτερα να περιμένουμε μια σχετικά σημαντική αδυναμία στην αγορά και έπειτα να τοποθετήσουμε τη συναλλαγή. «

 



 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video