logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Tα πρώτα βήματα στο trading

Ποια λάθη να αποφύγετε και πώς θα διακρίνετε τις ευκαιρίες. Η προετοιμασία, η αποδοχή των απωλειών και η σημασία της... ψυχολογίας.

Tα πρώτα βήματα στο trading

Το να ξεκινάς ως ανεξάρτητος επενδυτής είναι συναρπαστικό, αλλά ενέχει προκλήσεις. Με την κατάλληλη μέθοδο, αντίληψη και ικανότητα για δέσμευση και προσαρμογή στις αγορές, είναι μια καταπληκτική δουλειά! Από τη στιγμή που ο Christiaan van der Meer έμαθε για τις επενδύσεις στο τέλος της εφηβικής του ηλικίας, επεδίωξε να βγάζει τα προς το ζειν ως ανεξάρτητος επενδυτής. Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια εκτέλεσης συναλλαγών ως χόμπι και αφού εργάστηκε για επτά χρόνια ως διαχειριστής κεφαλαίων, αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και το καλοκαίρι του 2012 έκανε το βήμα για να γίνει ένας ανεξάρτητος επενδυτής. Δεν χρειαζόταν πλέον να υπακούει σε εντολές, έγινε αφεντικό του εαυτού του και δεσμεύτηκε πλήρως με τις αγορές. Σε αυτό το άρθρο, θα μας πει για το ταξίδι του.

Προετοιμασία

Προφανώς, προκειμένου να ξεκινήσω το ταξίδι μου, έπρεπε να προετοιμαστώ. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το ταξίδι μου απαιτούσε χρηματοδότηση. Όχι μόνο για τις συναλλαγές, αλλά και για τη διαβίωσή μου. Όντας άτεκνος και δίχως να χρωστάω σε δάνεια ή υποθήκες, τα πράγματα ήταν σχετικά απλά.

Για να είμαι ειλικρινής, η συγκέντρωση του απαραίτητου κεφαλαίου απαίτησε έναν οικονομικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και μεγάλη πειθαρχία ως προς τα έξοδα.

Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που κατέστησε δυνατή την αλλαγή της καριέρας μου, είναι η σημαντική πρόοδος των διαδικτυακών μπρόκερ κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι σύγχρονες πλατφόρμες συναλλαγών είναι πολύ εξελιγμένες. Επιπλέον, το κόστος των συναλλαγών και τα λοιπά έξοδα μειώθηκαν σημαντικά. Με μια ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι, έχεις πρόσβαση σε όλες τις χρηματαγορές του κόσμου για 24 ώρες, σε πραγματικό χρόνο. Δύσκολο συναντάς κάποιο εμπόδιο όπως συνέβαινε στο παρελθόν, για παράδειγμα, με την ενοικίαση μια θέσης στο χρηματιστηριακό σανίδι.

Μετάβαση: Ευκαιρίες έναντι ρίσκου

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου ως διαχειριστής κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές μετοχών, έψαχνα κυρίως για ευκαιρίες. Τα καθήκοντα ενός διαχειριστή κεφαλαίων τον υποχρεώνουν να επενδύει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια συγκεκριμένη ομάδα κεφαλαιακών αγαθών.

Είτε οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, είτε όχι, το μεγαλύτερο μέρος του υπό διαχείριση κεφαλαίου (assets under management - AUM) πρέπει να επενδύεται και να μη διατηρείται σε μετρητά.

Προφανώς, τα μέτρα έναντι του ρίσκου είναι απαραίτητα, αλλά οι ευκαιρίες προηγούνται.

Ένας επενδυτής, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι στην αγορά συνεχώς.

Πρέπει να είναι στην αγορά μόνο όταν υπάρχουν ευκαιρίες για κέρδος. Επομένως, το ρίσκο παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις συναλλαγές. Σύντομα, αφότου ξεκίνησα να συναλλάσσομαι ως ανεξάρτητος επενδυτής, διαπίστωσα ότι έπρεπε να κάνω μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγισή μου. Στη σωστή κατεύθυνση με ώθησε ένας ανεπιθύμητος σύντροφος: ο φόβος της απώλειας.

Αποδοχή απωλειών

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν η αποδοχή των απωλειών λόγω «εσφαλμένων» αποφάσεων. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, αλλά όταν οι συναλλαγές είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός σου, οι απώλειες βαραίνουν πολύ περισσότερο. Αρχικά, δεν ανησυχούσα, καθώς διέθετα ένα αξιόλογο ποσό επενδύσεων και έναν επαρκή προϋπολογισμό για τις δαπάνες διαβίωσης. Ωστόσο, μετά από μερικές περιόδους αρνητικών επιδόσεων, το βάρος των απωλειών άρχισε πράγματι να γίνεται επώδυνο. Κατά συνέπεια, έγινα περισσότερο αγχώδης με κάθε μια συναλλαγή.

Παράλυση

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση κλισέ «μειώστε τις απώλειές σας και αφήστε τα κέρδη να αυξάνονται». Όντας επιφυλακτικός έναντι του ρίσκου, η μείωση των απωλειών δεν αποτελούσε ποτέ πρόβλημα για εμένα. Αλλά λόγω της αυξημένης νευρικότητας, μείωσα και τα κέρδη μου, και τις απώλειες μου ακόμη περισσότερο! Φοβόμουν να βρίσκομαι εντός της αγοράς και παρέλυσα. Γνώριζα ότι η μέθοδός μου ήταν πολύ καλή και το ίδιο ίσχυε σε μεγάλο βαθμό για τη διαχείριση χρημάτων και κινδύνου. Έπρεπε να πάρω μιαν απόφαση.

Έτσι ασχολήθηκα βαθύτερα με την ψυχολογία της εκτέλεσης συναλλαγών.

Προφανώς, η κοινοτοπία «επενδύστε χωρίς συναισθήματα» δεν πρόσφερε καμιά βοήθεια. Τότε ανακάλυψα το βιβλίο «Trading Psychology» του Γερμανού συγγραφέα Norman Welz. Για να αποκτήσω τον έλεγχο του άγχους μου, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αποδεχθώ την αβεβαιότητα και να προσαρμόσω τη διαχείριση κινδύνου και χρημάτων αναλόγως.


Κανείς δεν ξέρει

Ως επενδυτής και πρώην διαχειριστής κεφαλαίων ήξερα ότι οι απώλειες είναι μέρος του παιχνιδιού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης που να δίνει ένα 100% αξιόπιστο σήμα. Ωστόσο, η αποδοχή των απωλειών εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.

Ως εκ τούτου, θέλουμε να «στρέψουμε» τις συναλλαγές μας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε τον έλεγχο της κατεύθυνσης της τιμής. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τα επίπεδα εισόδου και εξόδου μας, το μέγεθος της θέσης και, επομένως, τα ενδεχόμενα κέρδη/απώλειες. Στο διάστημα μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος της συναλλαγής μας, οι επενδυτές είμαστε εκτεθειμένοι στην ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας.

Συστήνω ειλικρινά να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με την ψυχολογία της εκτέλεσης συναλλαγών για να λάβετε την πλήρη εικόνα αυτής της διαδικασίας. Μόλις συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αποδεχθώ την αβεβαιότητα, έψαξα για μια τεχνική που θα μπορούσα να εφαρμόσω στις συναλλαγές μου.

Να γίνετε ανεπηρέαστοι

Κατάλαβα ότι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσω τον εαυτό μου από τις ανησυχίες σχετικά με την αβέβαιη έκβαση, είναι να βεβαιωθώ ότι μια αρνητική έκβαση μιας συγκεκριμένης συναλλαγής δεν θα με επηρεάσει. Έπρεπε να κάνω τις συναλλαγές μου «βαρετές». Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να κάνετε τις συναλλαγές σας βαρετές: περιορίστε τα μεγέθη. Ίσως να έχετε παίξει πόκερ, όπου όταν σας αρέσει το παιχνίδι και παίζετε λογικά ποσά, η λήψη αποφάσεων γίνεται πιο εύκολη. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές.

Ένιωσα ότι ο βασικός κανόνας ρίσκου/έκθεσης δύο έως έξι τοις εκατό ήταν πολύ επιθετικός για μένα και έπρεπε να βρω το κατάλληλο επίπεδο. Έτσι, έπρεπε να μειώσω τη θέση μεγέθους και τώρα είμαι πιο κοντά στο 0,5 τοις εκατό ρίσκο ανά συναλλαγή.

Ο κάθε επενδυτής έχει το δικό του επίπεδο άνεσης και σε περίπτωση που αισθάνεστε νευρικοί όταν οι θέσεις είναι ανοικτές, μπορεί εκείνη να είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειώσετε το μέγεθος σας.

Οικοδόμηση αυτοπεποίθησης

Εφαρμόζοντας τις προσαρμογές μου όσον αφορά στη θέση μεγέθους, ανέκτησα την αυτοπεποίθησή μου για τις εκτελέσεις συναλλαγών. Στο προηγούμενο ύφος μου, εστίαζα στο να πετύχει η συναλλαγή. Με μια πολύ χαμηλότερη έκθεση, δεν με πείραζε αν το στήσιμό μου αποτύγχανε να υλοποιηθεί. Άρχισα να εξετάζω τις επιδόσεις μου με τελείως διαφορετικό βλέμμα.

Προηγουμένως, κοίταζα πόσες συναλλαγές εξελίχθηκαν καλά και μου άρεσε να βλέπω ακολουθίες με πετυχημένες συναλλαγές. Αλλά τώρα προσέχω μόνο το τελικό αποτέλεσμα και τον παράγοντα κέρδους. Ως εκ τούτου, έγινα πολύ πιο «αυτοματοποιημένος», δηλαδή, βρίσκω ένα στήσιμο και εκτελώ. Όταν επιτευχθούν συγκεκριμένα επίπεδα, εκτελώ. Όταν ενεργοποιούνται στοπ, προχωράω παρακάτω. Δεν υπάρχει πλέον η παρόρμηση να θυμώσω ή να απογοητευτώ όταν η τιμή κινείται θετικά μόνο μετά από την ενεργοποίηση ενός στοπ. Η ποιότητα των συναλλαγών μετράει, αλλά μια καριέρα στις εκτελέσεις συναλλαγών δεν εξαρτάται από μια συναλλαγή, είναι μάλλον το άθροισμα όλων των συναλλαγών.

Η διαπίστωση ότι μερικές συναλλαγές με απώλειες δεν μπορούν να με βλάψουν με απελευθέρωσε από τις αγχώδεις συναλλαγές.

Ούτε μια βαρετή στιγμή

Ευτυχώς, οι θετικές προσδοκίες των συναλλαγών πλήρους απασχόλησης αποδεικνύονται αληθινές. Η κάθε μέρα είναι συναρπαστική και ο κόσμος των συναλλαγών δεν γίνεται ποτέ βαρετός. Πάντοτε συμβαίνουν διάφορα στις χρηματαγορές και υπάρχουν πολλά για να ανακαλύψετε. Ως επενδυτής που δεν είναι δεσμευμένος με υποχρεώσεις έναντι τρίτων, μπορώ να ερευνώ εξελίξεις που βρίσκω ενδιαφέρουσες και να αναζητώ ευκαιρίες εκεί όπου τις υποψιάζομαι. Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και εάν κάποιος έχει πάθος για τις παγκόσμιες εξελίξεις, αυτή είναι η τέλεια δουλειά! Είναι σπουδαίο το συναίσθημα όταν προχωράει μια εξέλιξη όπως την περίμενες και όταν μια συναλλαγή που βασιζόταν σε αυτή την υπόθεση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η ανταμοιβή μοιάζει να είναι διπλή.

Ευελιξία

Με τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές να είναι προσβάσιμες από τον κάθε επενδυτή, από το σπίτι του για 24 ώρες την ημέρα, μπορείτε να είστε πολύ ευέλικτοι. Ζω στην Ευρώπη, έτσι, η δράση μου απλώνεται από νωρίς το πρωί έως ότου κλείσουν οι αγορές των ΗΠΑ, γύρω στις 22:00 CET. Αυτό μου προσφέρει πολλές δυνατότητες. Ενώ σε μια συνηθισμένη δουλειά (γραφείου) ο υπάλληλος πρέπει να βρίσκεται εκεί και τις πιο νεκρές ώρες, εγώ μπορώ να είμαι πιο ευέλικτος με το ωράριο μου. Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύω λιγότερες ώρες, αλλά ότι μπορώ να προσαρμόσω το πρόγραμμα της εργασίας μου στις περιστάσεις. Επιπλέον, οι αγορές θα είναι εκεί και αύριο. Έτσι, αν υπάρχει μια μέρα με λίγη δράση ή αν έχω άλλα ενδιαφέροντα, είναι εύκολο να πάρω ένα ρεπό.

Η προσαρμογή μιας καθημερινής ρουτίνας αποδείχθηκε αρκετά εύκολη. Λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου, ήμουν ήδη εξοικειωμένος με τις ώρες αιχμής και τις πιο αργές περιόδους. Η περισσότερη δράση εντοπίζεται μεταξύ 9:00-11:00 CET και μετά τις 14:30 CET έως το ευρωπαϊκό κλείσιμο γύρω στις 18:00 CET, με μια τελευταία ώρα αιχμής για τις αγορές των ΗΠΑ να σημειώνεται το βράδυ, μεταξύ 21:00-22:00 CET.

Αν και οι αγορές forex μπορούν να συναλλαχθούν 24 ώρες την ημέρα, η περισσότερη δράση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των ωρών συναλλαγών του Λονδίνου. Το πρόγραμμά μου ταιριάζει με αυτό το προφίλ (δείτε τον πίνακα 1).

Επειδή είναι σημαντικό να μένεις σε φόρμα και εγρήγορση κατά τη διάρκεια της εργασίας, τα σχετικά ήσυχα πρωινά της Δευτέρας πηγαίνω στο γυμναστήριο και αργά το μεσημέρι/νωρίς το απόγευμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κάνω ποδηλασία (συν τις προπονήσεις του Σαββάτου και της Τετάρτης).

Η άσκηση βοηθά στο να μένει καθαρό το μυαλό και στην υγεία. Πρόκειται σίγουρα για εχθρό του στρες, κι έτσι είναι σημαντικό να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο για τέτοιες δραστηριότητες.

Η διάθεση για συναλλαγές

Το να είστε σε θέση να αφιερώσετε όλη την ημέρα στις αγορές μοιάζει με πολυτέλεια. Ωστόσο, στην αρχή ήθελα έντονα να ανοίξω μια συναλλαγή αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμα των συναλλαγών μου. Δεδομένου ότι κατά κανόνα ανταμειβόμαστε για τη δραστηριότητά μας κατά την καθημερινή εργασία μας, το να μην πραγματοποιούμε διαρκώς συναλλαγές μοιάζει να οφείλεται στην τεμπελιά. Ως αποτέλεσμα, όταν καθόμαστε πίσω από τις οθόνες μας, αδημονούμε να δράσουμε αντί να περιμένουμε να εμφανιστεί το προκαθορισμένο στήσιμο ακριβώς τη στιγμή που ψάχνουμε για μια είσοδο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, άνοιγα θέσεις ευθύς εξ αρχής, αγνοώντας ότι η ποιότητα της συναλλαγής επηρεαζόταν αρνητικά από την πρώιμη είσοδο.

Ακόμη χειρότερα, η είσοδος σε λάθος επίπεδα μπορεί να βάλει την αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής σε ζώνες όπου δεν θα έπρεπε να εκτελείτε συναλλαγές.

Τις περισσότερες φορές, βρίσκω τον εαυτό μου να κυνηγάει συναλλαγές. Δηλαδή, πολύ μετά από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου επιπέδου, άνοιγα και πάλι τη συναλλαγή, αγνοώντας το γεγονός ότι οι απολαβές δεν θα κάλυπταν τις προσδοκίες μου. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα 3, το ενδεχόμενο κέρδος μειώνεται δραστικά όταν εισάγετε μια συναλλαγή καθυστερημένα, ενώ αυξάνεται η καθοδική έκθεση του στησίματος της συναλλαγής.

Η μετακίνηση του stop loss υψηλότερα δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, καθώς αυτό αλλάζει το στήσιμο της συναλλαγής και θα υπαγόρευε ένα νέο σχέδιο εκτέλεσης συναλλαγών. ο τέλειος συγχρονισμός μπορεί να είναι αδύνατος, αλλά το να περιμένετε τη στιγμή της διαμόρφωσης του στησίματός σας είναι καθοριστικό. Ακριβώς όπως λέει και η παροιμία: η υπομονή είναι αρετή. Η προσωπική αξιολόγηση με βοήθησε πολύ στον έλεγχο της διάθεσής μου για συναλλαγές.

Καταγραφή των επιδόσεών σας

Πολλοί σύμβουλοι επενδύσεων συστήνουν την καταγραφή των συναλλαγών και τη διατήρηση ημερολογίου συναλλαγών. Το επικροτώ χωρίς επιφύλαξη. Να καταγράφετε όλες τις συναλλαγές σε ένα φύλλο υπολογισμού και να κάνετε υπολογισμούς όπως είναι ο παράγοντας κέρδους, το hit rate κτλ. Χρειάζεται σχετικά περιορισμένη πειθαρχία για να κρατάτε ενημερωμένο το φύλλο υπολογισμού των συναλλαγών. εγώ απλά καταγράφω στο τέλος της ημέρας κάθε συναλλαγή στο φύλλο εργασίας των συναλλαγών μου.

Ένας ανεξάρτητος επενδυτής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό μόνο από τον εαυτό του, άρα ένα ημερολόγιο εκτέλεσης συναλλαγών είναι απαραίτητο. Το δικό μου ημερολόγιο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διαδικασίας συνεχούς εκμάθησης. Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρω την πειθαρχία για να καταγράφω τη κάθε μια συναλλαγή, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Με φέρνει αντιμέτωπο με την απόφασή μου, πρέπει να λογοδοτώ για ό,τι κάνω. Γιατί έκανα τη συναλλαγή, γιατί έκανα είσοδο εδώ, πού είναι η ενδεχόμενη έξοδος (stop loss και κατοχύρωση κέρδους).

Εν ολίγοις, ένα ημερολόγιο βοηθά στο σχεδιασμό των συναλλαγών σας και είναι το πρώτο βήμα για την εκτέλεση του σχεδίου σας.

Επιπλέον, κάπου-κάπου έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάζω τις προηγούμενες καταχωρήσεις μου. Ειδικά σε μια περίοδο συναλλαγών όπου τα πράγματα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Το κάνω τακτικά και συχνά διαπιστώνω ότι χάνω την πειθαρχία μου. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να επανέρχεσαι στο σωστό δρόμο.

Η δύναμη των Fibonacci

Η στρατηγική μου εκτέλεσης συναλλαγών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ισχυρές προσωρινές επιβεβαιώσεις τιμών Fibonacci και σε επεκτάσεις. Ειδικότερα, τα επίπεδα 61,8% και 38,2% είναι εκείνα που λαμβάνουν την αμέριστη προσοχή μου όταν συναλλάσσομαι δείκτες και forex. Αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσον η αγορά σέβεται τα επίπεδα Fibonacci, προσφέρουν εξαιρετικά σημεία καθορισμού για εισόδους και εξόδους σε συναλλαγές. Επιπλέον, το άνοιγμα μιας συναλλαγής κοντά σε ένα επίπεδο Fibonacci προσφέρει τεράστια δυναμική ρίσκου/ανταμοιβής, έτσι ώστε ένας επενδυτής να είναι ικανοποιημένος με ένα χαμηλότερο hit rate. Μου αρέσει να εκτελώ συναλλαγές σε επίπεδο προσωρινής επιβεβαίωσης της τάξης του 61,8%, όπου ο RSI είναι «υπερπουλημένος» και σημειώνει μια τιμή κάτω από 25 στο διάγραμμα των 30 λεπτών.

Η μέθοδος είναι διαμορφωμένη για συναλλαγές swing. Αν και μπορούν να γίνουν πιο βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε μικρότερα χρονικά πλαίσια, στοχεύω σε swing που μπορούν να διαρκέσουν μερικές ημέρες, το λιγότερο μερικές ώρες (εκτός από κάποια ξαφνικά ξεσπάσματα). Χρειάστηκε κάποιος χρόνος προτού καταλάβω ότι ο συνδυασμός των ισχυρών επιπέδων Fibonacci και του RSI ήταν ο κατάλληλος τρόπος για μένα. Ακριβώς όπως οι περισσότεροι επενδυτές, ξεκίνησα με έναν αριθμό δεικτών και ψάχνοντας για μια τάση σε διάφορα χρονικά πλαίσια. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές απογοητεύτηκα από τους αντικρουόμενες δείκτες ή από την έλλειψη ενός ισχυρού σήματος από ένα μεμονωμένο δείκτη.

Με αναδρομικό έλεγχο, στην καλύτερη περίπτωση, εμφανιζόταν ένα προσωρινό ή μικρό πάτημα, αλλά το μειονέκτημα ήταν ότι δυσκολευόμουν πολύ να προσδιορίσω γιατί κάποιες συναλλαγές απέδιδαν ενώ άλλες όχι. Ιδιαίτερα ο καθορισμός των κατάλληλων σημείων εξόδου αποδείχθηκε δύσκολος. Και έπειτα υπάρχει το θέμα των αγορών που κινούνται πλαγίως για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μοτίβο του διαγράμματος δεν ταίριαζε με τα σήματα που προέρχονταν από τους δείκτες. Επομένως, δεν μπορούσα να εκτελέσω με σιγουριά παρόλο που είχαν ικανοποιηθεί τα κριτήρια.

Χρειάζομαι ένα επίπεδο που να είναι ορατό με σαφήνεια στο διάγραμμα, και να υποστηρίζεται από ένα αναδρομικά ελεγμένο σήμα. Τα επίπεδα Fibonacci σχεδιάζονται εύκολα και εντοπίζονται εύκολα στο διάγραμμα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις ταιριάζουν με τα επίπεδα στήριξης ή/και αντίστασης.

Αυτό καθιστά αυτά τα επίπεδα κατάλληλα για ευδιάκριτα επίπεδα εισόδου και εξόδου. Χρησιμοποιώ τον RSI για επιπλέον χρώμα στην εξέλιξη των τιμών. Για μένα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορώ με μια ματιά να δω αν μπορώ να υπολογίσω σε μια συναλλαγή ή όχι. Όσο πιο περίπλοκο είναι ένα στήσιμο, τόσο περισσότερες αμφιβολίες μπορεί να προκύψουν και τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαχείριση μιας ανοιχτής θέσης.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα μιας συναλλαγής που έκανα σε USD/JPY τον Οκτώβριο του 2014 (διάγραμμα 4). Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, το ζεύγος USD/JPY διαμόρφωσε μια σχεδόν ακριβή προσωρινή επιβεβαίωση 61,8% σε χαμηλό των 106,25 (δείτε τις μπλε επιβεβαιώσεις). Δυστυχώς, αυτό έγινε πριν από τις ώρες εργασίας μου (πριν από τις 9:00 CET), κι έτσι δεν μπόρεσα να εισέλθω αμέσως. Παρά το γεγονός ότι αναγνώρισα τη δύναμη, αποφάσισα να μην προτρέξω και περίμενα για επιβεβαίωση. Ελέγχθηκε η υπομονή μου, καθώς το ζεύγος ανέβηκε κατά 60 pip χωρίς ουσιαστική επιβεβαίωση (> 23,6%) και σε μικρότερο χρονικό πλαίσιο (5 λεπτών), ο RSI παρέμεινε σε επίπεδα άνω του ουδέτερου. Νωρίς το απόγευμα, εμφανίστηκε επιτέλους μια ακριβής επιβεβαίωση 50% κι έτσι άνοιξα τη συναλλαγή κοντά σ’ αυτό το σημείο. Η έξοδός μου βασίζεται κυρίως στην επέκταση 100-161,8% της προηγούμενης κίνησης, που συνεπάγεται ποσοστά 108,10-109,28 (δείτε την μπορντό επέκταση).

Αποφάσισα να κάνω split στη θέση και τοποθέτησα κατοχύρωση κέρδους και στα δύο επίπεδα. Η προφανής έξοδος θα ήταν αν το επίπεδο 61,8% δεν είναι σεβαστό, κι έτσι τοποθέτησα το stop loss (για τη συνολική θέση) ελαφρώς χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, γύρω στο 106,10. Έτσι, τέθηκαν οι ακόλουθοι όροι

Είσοδος: 106,64
Κατοχύρωση κέρδους: 108,05-108,10 (ελάχιστη)
Stop Loss: 106,10
Ρίσκο/ανταμοιβή: 55 pips / 140 pips

Μου αρέσει αυτό το είδος στησίματος λόγω της εξαιρετικής αναλογίας ρίσκου/ανταμοιβής. Η ανταμοιβή είναι περίπου 2,5 φορές το ρίσκο, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχω δίκιο μόνο στο 40% των περιπτώσεων, είμαι σε θέση να παρουσιάσω ένα καθαρό κέρδος. Η θέση ποτέ δε μπήκε σε αρνητικό έδαφος και μετακινήθηκε σταθερά προς τα πάνω, κι έτσι η παρακολούθηση ήταν απαλλαγμένη από στρες. Δύο ημέρες αργότερα, εκτελέσθηκε η πρώτη κατοχύρωση κέρδους. Αξιολόγησα το διάγραμμα και παρατήρησα ότι ο RSI ήταν σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 80). Κατά συνέπεια, η αναμονή για μια επέκταση 161,8% φάνηκε υπερβολικά αισιόδοξη και, ως εκ τούτου, έκλεισε και το δεύτερο μέρος της θέσης.

Αξίζει την προσπάθεια

Το να ξεκινάς ως ανεξάρτητος επενδυτής είναι μια πρόκληση, αλλά άκρως συναρπαστική. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για να κερδίζεις χρήματα. Να είστε σίγουροι ότι έχετε μια δοκιμασμένη μέθοδο πριν εξετάσετε την απόφαση να γίνετε επενδυτές πλήρους απασχόλησης. Να γνωρίζετε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας σας θα προέλθει από την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Θα δοκιμαστούν οι ικανότητές σας να προσαρμόζεστε στις συνθήκες. Όπως το θέτει ο επαγγελματίας επενδυτής George Slezak («Principals and Psychology of Day Trading», 1997): «προσπαθήστε να παραμείνετε στο παιχνίδι. Επιβιώστε».

Έχω να προσθέσω μόνο ένα: Απολαύστε το!

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video