logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Συναλλαγές ανά τον κόσμο με... λίγα κλικ

Η πλατφόρμα Eurex Exchange και τί υπηρεσίες προσφέρει. Πώς λειτουργούν οι συναλλαγές και η εκκαθάριση. Οι νέες «τάσεις» για τις συναλλαγές στα ΣΜΕ.

Συναλλαγές ανά τον κόσμο με... λίγα κλικ

To Eurex Exchange είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης στον κόσμο.

Προσφέρει μια ευρεία ποικιλία διεθνών προϊόντων που αποτελούν σημείο αναφοράς, μέσω μιας ανοικτής και οικονομικώς αποδοτικής ηλεκτρονικής πρόσβασης και προσφέρει την αγορά με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα για ευρωπαϊκά ομόλογα και παράγωγα δεικτών.

Οι συμμετέχοντες της αγοράς συνδέονται με το Eurex Exchange από περισσότερα από 700 σημεία ανά τον κόσμο και ο ετήσιος όγκος συναλλαγών είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια συμβόλαια.

Μιλήσαμε με τον Michael Peters, μέλος του Δ.Σ. της Eurex.

»TRADERS’: Περιγράψτε παρακαλώ τη θέση του Eurex και το εύρος των προϊόντων.

Peters: Το Eurex Exchange είναι μια ηλεκτρονική αγορά ΣΜΕ με πάνω από 400 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 30 χώρες με περισσότερους από 7.500 επενδυτές. Αυτή η αγορά προσφέρει αποκεντρωμένη και τυποποιημένη πρόσβαση σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα διαφόρων ομάδων κεφαλαιακών αγαθών. Ο χώρος της εκτέλεση των συναλλαγών μας - βασισμένος σε μια καινοτόμα υποδομή IT - προσφέρει πρόσβαση στους πιο ρευστούς και πλέον συναλλασσόμενους δείκτες μετοχών με βάση το ευρώ και σε παράγωγα σταθερού εισοδήματος. Επιπλέον, μπορείτε να συναλλαχθείτε μια ευρεία ποικιλία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης σε μεμονωμένες μετοχές, μερίσματα και παράγωγα δεικτών μεταβλητότητας, καθώς επίσης και παράγωγα εμπορευμάτων και συναλλαγμάτων.

Ο οίκος εκκαθάρισης Eurex Clearing αποτελεί μέρος της Eurex Group από την ίδρυσή της το 1998. Εγγυάται την εκτέλεση όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο Eurex Exchange, καθώς και σε άλλες αγορές όπως η Xetra. Επομένως, δεν υπάρχει ατομικό ρίσκο αντισυμβαλλόμενου για τους συμμετέχοντες της αγοράς. Οι συμμετέχοντες του EUREX αποκομίζουν κέρδος από την υψηλή ποιότητα, την ανταποδοτικότητα σε κόστος και τη μεγάλη υποδομή.

 

TRADERS’: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά σας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό;

Peters: Η δύναμή μας βασίζεται κυρίως στην πρώτης τάξεως ακεραιότητά μας στην αγορά και στην αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη σύγχρονη διαχείριση κινδύνου και το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας για προϊόντα και υπηρεσίες.

Εγγυόμαστε την ακεραιότητα της αγοράς με τους σαφείς κανόνες μας και με την εταιρεία εκκαθάρισης με την ενσωματωμένη ασφάλεια και μηχανισμούς ελέγχου. Καλύπτουμε όλους τους κινδύνους της αγοράς, τους πιστωτικούς και τους λειτουργικούς. Καλύπτουμε τη ρυθμιστική ακεραιότητα σε τρία επίπεδα: σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε εθνικό και εσωτερικά. Ηγούμαστε επίσης στη διαχείριση κινδύνου - πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις ώρες της διαπραγμάτευσης. Εστιάζουμε στην παρατήρηση κινδύνου βάσει γεγονότων που εκτιμά όλες τις τρέχουσες ανοικτές θέσεις του κάθε μέλους εκκαθάρισης σε πραγματικό χρόνο.

Οι συμμετέχοντες στο EUREX επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της μεγάλης πηγής ρευστότητας που διαθέτουμε, χάρη στον όγκο των επτά εκατομμυρίων συμβολαίων ανά ημέρα διαπραγμάτευσης, κατά μέσο όρο, και στην πολύ γρήγορη εκτέλεση των εντολών με περιορισμένα ανοίγματα τιμών αγοράς/πώλησης.

 

TRADERS’: Μπορείτε να περιγράψετε πώς λειτουργούν οι συναλλαγές;

Peters: Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση στο ανοικτό και διαφανές βιβλίο εντολών μας. Οι συμμετέχοντες της αγοράς μπορούν να τοποθετούν εντολές πώλησης και αγοράς συνεχώς και εκτελούνται σε κατάλληλες τιμές. Ειδικοί διαπραγματευτές προσφέρουν ενδεικτικές τιμές για δικαιώματα προαίρεσης και για συγκεκριμένα συμβόλαια ΣΜΕ και, άρα, η απαραίτητη ρευστότητα είναι διαθέσιμη. Οι εντολές μπορούν επίσης να τοποθετούνται με όρια. Μπορείτε να περιορίσετε το ρίσκο σας με εντολές stop-loss. Επιπλέον, κάθε εντολή επιβεβαιώνεται από το σύστημα αμέσως.

 

TRADERS’: Μπορείτε να περιγράψετε πώς λειτουργεί η εκκαθάριση;

Peters: Η εκκαθάριση αποτελεί κύριο μέρος και δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις συναλλαγές. Το Eurex Clearing βρίσκεται μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή, και είναι ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος για όλες τις συναλλαγές. Επομένως, το εξ’ ορισμού ρίσκο μειώνεται και η λειτουργική αποδοτικότητα αυξάνεται. Το Eurex Clearing προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες για παράγωγα, μετοχές, ομόλογα, καθώς και την αγορά για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το επίκεντρο του Eurex Clearing είναι η αύξηση της ακεραιότητας της αγοράς. Είμαστε το πρώτο clearing house παγκοσμίως που προσφέρει δεδομένα ρίσκου για παράγωγα σε πραγματικό χρόνο και, επομένως, οι πελάτες μας μπορούν να εντοπίσουν το ρίσκο και να αντιδράσουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι διαφορετικές υπηρεσίες μας για διαχείριση κινδύνου ενισχύουν την εμπιστοσύνη - είναι χρήσιμες για τους πελάτες μας και για το σύνολο της αγοράς.

 

TRADERS’: Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Eurex Exchange ως ιδιώτης επενδυτής;

Peters: Δεν μπορείτε να είστε μέλος του Eurex Exchange ως ιδιώτης επενδυτής και δεν μπορείτε να τοποθετείτε τις εντολές σας άμεσα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια οικονομική υπηρεσία, μια τράπεζα ή έναν μπρόκερ που προσφέρουν άμεση πρόσβαση. Μπορείτε να βρείτε μια επισκόπηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τραπεζών και μπρόκερ που προσφέρουν προϊόντα Eurex, στην ιστοσελίδα μας στην ενότητα resources/FAQ.

 

TRADERS’: Προσφέρετε πληροφορίες για ενδιαφερόμενους επενδυτές για να μάθουν για τις λεπτομέρειες των συναλλαγών ΣΜΕ και δικαιωμάτων προαίρεσης;

Peters: Στην ενότητα «εκπαίδευση» (training) προσφέρουμε μια ποικιλία πληροφοριών στην ιστοσελίδα μας για τους επενδυτές και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για βίντεο, εκπαίδευση, σεμινάρια ή την Capital Markets Academy της Deutsche Boerse AG. Επιπλέον, μπορείτε να μεταφορτώσετε τις πληροφορίες. Προσφέρουμε επίσης μια εφαρμογή για φορητές συσκευές, για γρήγορη πρόσβαση με το smartphone σας.

 

TRADERS’: Που μπορούν οι επενδυτές να βρουν τα δεδομένα του Eurex με καθυστέρηση;

Peters: Μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα μας και τις τρέχουσες τιμές στη διεύθυνση www.eurexchange.com. Δείτε την κατηγορία «προϊόντα» (products) που χωρίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

 

TRADERS’: Πώς άλλαξε το περιβάλλον των συναλλαγών ΣΜΕ και δικαιωμάτων προαίρεσης κατά τα τελευταία χρόνια και ποιες είναι οι τάσεις για το μέλλον;

Peters: Μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα τάση είναι η αποκαλούμενη futurization. Πρόκειται για τις αυξανόμενες προσφορές παραγώγων, όπως είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ως εναλλακτική επιλογή των swaps που συναλλάσσονται μόνο OTC (εξωχρηματιστηριακά – Over The Counter). Ο κανονισμός οδηγεί αυτή την εξέλιξη – η Dodd-Frank στις ΗΠΑ και η EMIR στην ΕΕ. Αυτή η νέα τάση υποστηρίζεται επίσης από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις με βάση την Basel III. Ομάδες κεφαλαιακών αγαθών που συναλλασσόντουσαν μόνο OTC μπορούν να προσφερθούν ως συμβόλαια λίστας με futurization και, επομένως, νέες ομάδες ατόμων εκδηλώνουν ενδιαφέρον – και αυτό είναι θετικό για τη ρευστότητα και τη διαφάνεια αυτών των ομάδων κεφαλαιακών αγαθών.

Επίσης, κάνουμε συνεχείς ελέγχους για να δούμε αν τα προϊόντα μας πληρούν τις απαιτήσεις της αγοράς και εάν καλύπτουμε όλες τις απαιτήσεις. Αυτή η ανάλυση οδηγεί συχνά σε ιδέες για το πώς να ενισχυθεί η αγορά. «

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video