logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Τα 3 στάδια στη διαχείριση ρίσκου & χρημάτων

Γιατί οι επενδύσεις αποτελούν κλασικό... ατομικό «άθλημα». Πώς οι συμβουλές ενός πασίγνωστου φιλόσοφου βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στη διαχείριση περιουσίας.

Τα 3 στάδια στη διαχείριση ρίσκου & χρημάτων

Στην παρούσα σειρά άρθρων εισάγουμε μια πολυεπίπεδη διαδικασία ανάπτυξης ενός πλάνου διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων.

Το πρώτο μέρος εξετάζει τη διαδικασία συνειδητοποίησης από την οποία πρέπει να περάσετε ώστε να κατανοήσετε την έννοια της διαχείρισης χρημάτων.
 
Οι επενδύσεις αποτελούν κλασικό ατομικό άθλημα. Είστε ένας απομονωμένος μαχητής και είστε αναγκασμένος να αντιμετωπίσετε όλες εκείνες τις πτυχές που οδηγούν σε επιτυχείς συν Πώςαλλαγές. Κάθε επενδυτής θα συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι χρειάζεται ένα στερεό πλάνο διαχείρισης χρημάτων σε συνδυασμό με μια καλή ανάλυση. Η ιστορία των επενδύσεων είναι γεμάτη επενδυτές που πίστεψαν ότι αυτή η αλήθεια δεν ισχύει για τους ίδιους κι ότι αποτελούσαν την εξαίρεση.

Ένα διάσημο ρητό του Αρθούρου Σοπενχάουερ (1788 - 1860) αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη της καλής διαχείρισης χρημάτων και το πώς αισθάνονται οι επενδυτές για αυτή την αλήθεια στην αρχή, ενώ στο τέλος την αποδέχονται:

Όλες οι αλήθειες περνούν μέσα από τρία στάδια. Στην αρχή γελοιοποιούνται. Έπειτα δέχονται βίαιη επίθεση. Τέλος, γίνονται αποδεκτές ως αυταπόδεικτες.

Παρακαλώ, πάρτε αυτό το ρητό και εξετάστε το. Ισχύει και για τις επενδύσεις, έτσι δεν είναι; Και ισχύει ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση ρίσκου και χρημάτων, σωστά; Θα εξετάσουμε τώρα τα τρία στάδια αυτής της αλήθειας υπό το πρίσμα ενός επενδυτή.

Στάδιο 1: Η διαχείριση χρημάτων γελοιοποιείται

Ακούμε συχνά ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν νέο επενδυτή είναι μια σειρά από κέρδη στην αρχή της σταδιοδρομίας του: έπειτα, ο νέος επενδυτής πιστεύει ότι οι συναλλαγές είναι το ευκολότερο παιχνίδι στον κόσμο και, επομένως, θα αντιμετωπίσει τη διαχείριση χρημάτων, το μέγεθος θέσης και ζητήματα όπως η μείωση της έκθεσης, ως γελοιότητες. Το “εγώ” του μεγαλώνει παράλληλα με το μέγεθος της θέσης του – ώσπου γυρίζει η τύχη του. Η αγορά αντιστρέφεται και κινείται εναντίον του. Τώρα ο επενδυτής πιστεύει ότι η αγορά δεν τον ευνοεί. Η ενεργή διαχείριση ρίσκου και χρημάτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ηρεμία του, καθώς μια ενδεχόμενη απώλεια δεν θα τον ενοχλούσε, δεδομένου ότι το μέγεθος θέσης θα ήταν εναρμονισμένο με το μέγεθος του λογαριασμού του.

Συμπέρασμα: Οι αρχάριοι, ειδικά, νομίζουν ότι επιτυχία στις επενδύσεις σημαίνει μεγάλο κέρδος. Αλλά η καριέρα ενός επενδυτή αποτελείται από πολλές μικρές συναλλαγές – και η διαχείριση ρίσκου και χρημάτων είναι επιβεβλημένη.

Στάδιο 2: Οι κανόνες δέχονται βίαιη επίθεση

Αυτό είναι το σημείο όπου τερματίζονται οι περισσότερες σταδιοδρομίες επενδυτών. Λίγοι μόνο επενδυτές καταφέρνουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο αλώβητοι. Αυτό είναι το σημείο όπου η ήρα ξεχωρίζει από το σιτάρι, καθώς ακόμη και οι καλύτεροι επενδυτές έχουν βιώσει αυτή την «πάλη» στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Ένα πολύ δημοφιλές βιβλίο, το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του κάθε επενδυτή, είναι το «Market Wizards – Interviews with Top Traders» του Jack Schwager. Υπάρχει ένα θέμα που διατρέχει όλο το βιβλίο: ούτε ένας από τους επενδυτές δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων στην αρχή της καριέρας του. Μάλιστα, οι συνεντευξιαζόμενοι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους μετά από μερικές αποτυχημένες συναλλαγές προκειμένου να τις καλύψουν. Αυτό ονομάζεται «διπλασιασμός έναντι απώλειας» (doubling down), εννοώντας το διπλασιασμό της θέσης που παρουσιάζει απώλεια με σκοπό την ταχύτερη επανόρθωση – ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στις εκτελέσεις συναλλαγών. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, ο θάνατος του επενδυτικού λογαριασμού είναι απλά ζήτημα χρόνου. Αλλά οι μάγοι των αγορών κατόρθωσαν να αναστρέψουν την κατάσταση. Αυτό όμως δε μπορεί να το κάνει ο κάθε αρχάριος επενδυτής, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τερματίσουν την καριέρα τους προτού καλά-καλά αρχίσει.

Στάδιο 3: Αποδοχή της διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων

Οι επενδύσεις αποκτούν νέο νόημα με την αποδοχή ενός δομημένου πλάνου διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων ως έναν φυσικό και προφανή τρόπο για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επιτυχίας, καθώς εμφανίζονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες συνεχώς. Αλλά το ρίσκο σας είναι πλέον περιορισμένο και, επομένως, οι συναλλαγές σας δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Εφόσον ακολουθείτε ένα αυστηρό πλάνο διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας στην αναζήτηση εισόδων που προσφέρουν καλές αναλογίες ρίσκου/ανταμοιβής (RRR). Παράγοντες όπως ο φόβος ενεργοποίησης ενός stop επειδή το μέγεθος θέσης είναι πολύ μεγάλο και ο λογαριασμός σας κινδυνεύει ή το άγχος, θα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Μπορεί η συναλλαγή να μην αποβεί επιτυχής, αλλά αυτό δε σας πειράζει επειδή έχετε ένα αυστηρά δομημένο και μελετημένο πλάνο διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων. Μόλις κατανοήσετε ότι η ορθή διαχείριση ρίσκου και χρημάτων είναι ουσιώδης και πρέπει να αρμόζει στην προσωπικότητά σας, θα έχετε κατοχυρώσει κάποια ασφάλεια έναντι της απώλεια ενός σημαντικού τμήματος του λογαριασμού σας. Η ανακούφιση που ακολουθεί θα ασκήσει τεράστια επίδραση στα αποτελέσματα των συναλλαγών σας.

Συμπέρασμα και προοπτική

Η σημασία ενός ορθού πλάνου διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων εξηγήθηκε λεπτομερώς κάνοντας χρήση ενός ρητού που ανήκει στο Γερμανό φιλόσοφο Αρθούρο Σοπενχάουερ. Αλλά ποιες είναι οι λεπτομέρειες ενός ορθού πλάνου διαχείρισης ρίσκου και χρημάτων; Ποιες είναι οι παγίδες και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε;


Το δεύτερο μέρος αυτής της σειράς θα εξετάσει το εξής θέμα: «Η Α-Β της διαχείρισης ρίσκου».

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video