logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Tony Rohrs: Η... μέθοδος των επαγγελματιών

Μια καλή «κίνηση» δεν αρκεί πάντα για την ολοκλήρωση μιας πετυχημένης συναλλαγής στις αγορές, Πολλές φορές χρειάζεται να μείνεις λίγο μακρυά από την... οθόνη. Η σημασία της ψυχολογίας.

Σε αυτήν την ενότητα συνεντεύξεων ρωτάμε επαγγελματίες επενδυτές για τις ψυχολογικές διαδικασίες τους. Κάνουμε μια μικρή διερεύνηση για το πώς νιώθουν όταν εκτελούν συναλλαγές. Τα θετικά και τα αρνητικά. Πώς έχουν αλλάξει τα συναισθήματά τους με τον καιρό και πως προετοιμάζονται σε νοητικό επίπεδο για να αποδώσουν ως επενδυτές.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για μας ήταν το γεγονός ότι θέλαμε έμπειρους επενδυτές που έχουν γαλουχηθεί στις αγορές για χρόνια, και φυσικά εκείνους που είχαν την ευγενή καλοσύνη να θίξουν αυτό το θέμα δημοσίως. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενότητα θα εμπλουτίσει τις γνώσεις των νέων επενδυτών. Όλες οι συνεντεύξεις της σειράς πραγματοποιήθηκαν από τον Richard Chignell, ο οποίος είναι επίσης επενδυτής. Μπορείτε να επισκεφθείτε το blog του στη διεύθυνση: http://embracethetrend.com.



Richard Chignell: Πόσο καιρό ασχολείστε με τις επενδύσεις;
Rohrs: Ξεκίνησα με συναλλαγές αντιστάθμισηης στην παραγωγή καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού της φάρμας μας πριν από 22 χρόνια. Άρχισα να εκτελώ συναλλαγές spread βάσει ημερολογίου για λόγους αντιστάθμισης κινδύνου και κερδοσκοπίας πριν από 8 χρόνια, εκτελώντας παράλληλα συναλλαγές ΣΜΕ.



Richard Chignell: Ποια μέθοδο εκτέλεσης συναλλαγών/επένδυσης εφαρμόζετε;
Rohrs: Έχω πραγματοποιήσει έναν πλήρη κύκλο και στηρίζομαι στη χρησιμοποίηση του προφίλ της αγοράς, μαζί με τη θεωρία δημοπρασιών. Παρόλο που είμαι τόσο κοντά στα σιτηρά, η θεμελιώδης εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης έρχεται μαζί με τόσο πολύ θόρυβο ώστε δεν μου δίνει συμπεράσματα. Εκτελώ βραχυπρόθεσμες συναλλαγές swing αλλά, λόγω του ιστορικού μου στην αντιστάθμιση κινδύνου, συναλλάσσομαι και μακροπρόθεσμες θέσεις.


Richard Chignell: Πώς αισθάνεστε όταν μια συναλλαγή στρέφεται εναντίον σας;
Rohrs: Δεν θα πω ότι δε με επηρεάζει γιατί θα ήταν ψέμα. Αυτό που κάνω είναι να καταγράφω ένα ιστορικό στα διαγράμματά μου και να ανατρέχω στο λόγο για τον οποίον πραγματοποίησα είσοδο και έξοδο, καθώς και στο τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά. Εάν όλα έγιναν σύμφωνα με το πλάνο μου, καθόρισα το ρίσκο μου αλλά έχασα, τότε απλά λέω ότι έτσι είναι οι επενδύσεις. Εάν εντοπίσω κάτι που θα έπρεπε να το έχω δει αλλά δεν το έκανα, τότε προσπαθώ να διδαχθώ από αυτό για την επόμενη φορά που θα μου παρουσιαστεί ανάλογη κατάσταση. Η αντιστάθμιση κινδύνου είναι ένα διαφορετικό ζώο αλλά έχοντας μάθει να είμαι επενδυτής, έχω βελτιωθεί και στην αντιστάθμιση. Η καταγραφή ιστορικού βοηθάει στο να αποκλείονται τα συναισθήματα.


Richard Chignell: Πώς αισθάνεστε όταν μια συναλλαγή αποδίδει;
Rohrs: Όταν μια συναλλαγή εξελίσσεται σύμφωνα με το πλάνο, μου επιβεβαιώνει ότι κινούμαι στη σωστή κατεύθυνση. Και πάλι καταγράφω τα στοιχεία και τα βάζω δίπλα στο διάγραμμα προς επιβεβαίωση των ενεργειών μου. Προσπαθώ να το κάνω αυτό με απόλυτη συνέπεια. Όταν παρουσιάζεται η Α κατάσταση, εκτελώ την Α ενέργεια, όταν παρουσιάζεται η Β, εκτελώ τη Β κ.ο.κ.


Richard Chignell: Στη διάρκεια της καριέρας σας, έχουν αλλάξει τα συναισθήματά σας και πώς;
Rohrs: Πριν από 18 μήνες, μια πολύ μεγάλη συναλλαγή στράφηκε εναντίον μου. Έκτοτε, χρειάστηκε να επανεκτιμήσω τα πάντα. Εκείνη η συναλλαγή αποκάλυψε τις αδυναμίες μου σε όλο τους το μεγαλείο. Ήταν πολύ ταπεινωτικό. Δεν έδειξα σεβασμό στο ρίσκο και απέκτησα υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Η αποτυχία μου ήταν τόσο συστηματική όσο και συναισθηματική. Από αυτό έμαθα ότι πρέπει να διατηρείς τα συναισθήματά σου ουδέτερα. Δημιουργήστε το σύστημά σας, τροποποιήστε το και ενεργείστε με μηχανικές κινήσεις.


Richard Chignell: Υπάρχουν πρακτικές που ασκείτε μακριά από την οθόνη συναλλαγών και, τόσο νοητικά όσο και ψυχολογικά, σας βοηθούν στο χειρισμό τους;
Rohrs: Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές αγροτικές εργασίες βοηθάνε πολύ σε αυτό. Πιστεύω, επίσης, ότι το γκολφ είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει πολύ σε έναν επενδυτή λόγω των ομοιοτήτων, καθώς πρέπει να έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και να ενεργείς μηχανικά. Το βασικό είναι να μένει κανείς μακριά από την οθόνη.

 
Richard Chignell: Αυτό το κάνατε πάντα;
Rohrs: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας με κάνουν να σκέφτομαι ότι η ίδια η κατάστασή μου, δηλαδή το να διατηρώ μια φάρμα, με κρατάει μακριά από την οθόνη για αρκετό χρόνο ώστε να μη χρειάζεται να το σκέφτομαι. Αυτό που δεν είναι καλό είναι το γεγονός ότι δεν έχω την επιλογή να απομακρυνθώ από την αγορά των σιτηρών. Είμαι καθημερινά σε θέση αγοράς εφόσον είμαι παραγωγός των προϊόντων. Οι αγορές κάνουν τρελά πράγματα που δε βγάζουν νόημα και, σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δεν έχω επιλογές, στηρίζομαι περισσότερο στα δικαιώματα προαίρεσης. Το ρίσκο είναι περισσότερο καθορισμένο και ευρύτερο, γεγονός που με βοηθάει να αντέξω συναισθηματικά αυτές τις περιόδους. 


Richard Chignell: Πώς μάθατε να χειρίζεστε τα συναισθήματα που προκαλεί η εκτέλεση συναλλαγών;
Rohrs: Νομίζω πως αυτό έχει να κάνει με την ανασκόπηση. Γιατί έκανα ότι έκανα τη στιγμή που το έκανα; Αντέδρασα σωστά;


Richard Chignell: Μπορείτε να περιγράψετε κάποια στιγμή της καριέρας σας που όντως επαλήθευσε το επιχείρημα ότι μεγάλο μέρος της εκτέλεσης συναλλαγών έχει να κάνει με τον ψυχολογικό παράγοντα;
Rohrs: Αυτή σίγουρα θα ήταν η συναλλαγή που σας προανέφερα. Αν και εκείνη η στιγμή ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, η συγκεκριμένη συναλλαγή με εξέθεσε και, εκ των υστέρων, αυτό αποδείχθηκε το καλύτερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί. Μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχω προοδεύσει έτη φωτός ως προς την προσέγγισή μου και την ψυχολογία μου.

 
Richard Chignell: Εάν θα δίνατε στους νέους επενδυτές μια συμβουλή σχετικά με το ψυχολογικό χειρισμό της αγοράς, ποια θα ήταν αυτή;
Rohrs: Υπάρχει ένα ρητό στο γκολφ: δυνατό κτύπημα για επίδειξη, ελαφρό κτύπημα για στόχο. Μπορεί με ένα δυνατό κτύπημα να καλύψεις μια τεράστια απόσταση και να νιώσεις περήφανος αλλά μετά να χρειαστείς τρία ελαφρά κτυπήματα για να βρεις στόχο κι έτσι να χάσεις το παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει με τις εκτελέσεις συναλλαγών. αλλά ένα σαφές πλάνο σάς επιτρέπει να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να βελτιώνεστε. Δε βρίσκομαι ακόμα στο σημείο που θα ήθελα να φτάσω αλλά μπορώ να το οραματίζομαι, και αυτό είναι συναρπαστικό.

 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Tony Rohrs για τη διάθεσή του να μοιραστεί μαζί μας τον τρόπο που αντιμετωπίζει την αγορά από μια συναισθηματική/διανοητική άποψη και για την προθυμία του να μας επιτρέψει να το δημοσιεύσουμε με την ελπίδα ότι επενδυτές που βρίσκονται στην αγορά εδώ και λίγο καιρό ή που σκέφτονται να εισέλθουν στην αγορά θα διδαχθούν από κάποιες συμβουλές.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τον Tony Rohrs, μπορείτε να τον βρείτε στο Twitter: @TonyRohrs «

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video