Γιατί ο Nasdaq κινδυνεύει με βουτιά... ιστορικών διαστάσεων

Οι «αρκούδες» δείχνουν να έχουν το «πάνω χέρι». Αντιμέτωπος με κρίσιμο τεχνικό όριο ο δείκτης τεχνολογίας των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε βαρόμετρο. Οι ομοιότητες με την περίοδο της φούσκας των dotcom και τα διδάγματα.

Γιατί ο Nasdaq κινδυνεύει με βουτιά... ιστορικών διαστάσεων

Οι ανησυχίες επέστρεψαν για να μείνουν ενώ, σε κάθε περίπτωση, οι αγορές μετοχών σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον ως και 30% φθηνότερες. Με την αύξηση του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες και τα πραγματικά επιτόκια να παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα, είναι θέμα χρόνου οι διαχειριστές να αρχίσουν να ξεφορτώνουν θέσεις από όλες τις αγορές.

Οι αγορές που παραδοσιακά οδηγούν την εγχώρια αγορά είναι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 και το «αφεντικό» της Ευρώπης, που είναι ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εδώ όμως και λίγο καιρό, η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών είναι η πορεία του δείκτη Nasdaq Composite.

Ο δείκτης Nasdaq Composite, που περιλαμβάνει τις μετοχές της τεχνολογίας με τις «αστρονομικές» κεφαλαιοποιήσεις παραμένει σε περιοχή «σύστασης αγοράς» από τους αναλυτές μετοχών, με τη μέση τιμή-στόχο να είναι στις 17.060 μονάδες ή 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. O δείκτης Ρ/Ε των κερδών των επόμενων 12 μηνών του δείκτη υπολογίζεται στις 22,8 φορές, έναντι 30 φορές την τελευταία πενταετία. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε τα κέρδη είναι πολύ υψηλά, άρα οι αναλυτές θα αναπροσαρμόσουν τα κέρδη τους χαμηλότερα το επόμενο διάστημα, είτε η αποτίμηση του δείκτη είναι χαμηλή.

Τεχνικά, ο δείκτης βρίσκεται ακριβώς πάνω στη στήριξη του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, περιοχή που όποτε διασπάστηκε καθοδικά, έδωσε πολύ δυνατά πτωτικά legs. Εξετάζοντας το εβδομαδιαίο διάγραμμα του δείκτη Nasdaq, η γραμμή των ΚΜΟ των 200 εβδομάδων έχει αποτελέσει τη γραμμή στήριξης της αγοράς από τα μέσα του 2011 σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη και στην πτώση του Μαρτίου 2020, παρά την πρώιμη διάσπαση, άμεσα οι αγοραστές ξαναπήραν τα ηνία και επανάφεραν την αγορά πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Ο Nasdaq Composite περιλαμβάνει περισσότερες από 3.000 μετοχές και είναι ένας δείκτης σταθμισμένος ως προς την κεφαλαιοποίηση. Οι 10 ωστόσο κορυφαίες εταιρείες που παρακολουθούνται από τον δείκτη ήταν τεχνολογικοί κολοσσοί και αντιπροσώπευαν το 50% του συνολικού του βάρους, σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου. Καθώς το κύρος του κλάδου της τεχνολογίας έχει αυξηθεί, η αξία του Nasdaq Composite έχει και αυτή αυξηθεί κατακόρυφα. Η έκρηξη που προκλήθηκε από την πανδημία στις μετοχές ενίσχυσε και πάλι τις αποτιμήσεις της τεχνολογίας και η αξία του δείκτη εκτοξεύτηκε, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 16.057,44 μονάδων στις 19 Νοεμβρίου 2021.

Από την άλλη, η πτώση στην αγορά τεχνολογίας του Nasdaq και λόγω μεγέθους πλέον είναι ο προπομπός στην αγορά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατά τη διάρκεια της φούσκας των dotcom που κατέκλυσε τις μετοχές τεχνολογίας στις αρχές του 2000. Εκείνη την περίοδο, ο Nasdaq Composite εκτοξεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2000 στις 5.046,86 και λίγο αργότερα κατέρρευσε κατά περισσότερες από 4.000 μονάδες και χρειάστηκαν 15 χρόνια για να φτάσει ξανά τις 5.000 μονάδες. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η διάσπαση του ΚΜΟ των 200 ημερών θα φέρει μια τέτοιου μεγέθους πτώση, αναλογιζόμενοι και την άνοδο που έχει σημειωθεί.



Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video