Χρηματιστήριο: Ποιες εταιρείες σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση ομολόγων

Ποιες εισηγμένες σχεδιάζουν να αντλήσουν φέτος «φρέσκο χρήμα» μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή εκδόσεις ομολόγων. Οι εταιρείες που προετοιμάζουν εισαγωγή τους στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Χρηματιστήριο: Ποιες εταιρείες σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση ομολόγων

Κόντρα στο τρέχον περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις και έντονη αβεβαιότητα, εξακολουθεί να υπάρχει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κάποια κινητικότητα από επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει -ή έστω σχεδιάζουν- να αντλήσουν φέτος «φρέσκο χρήμα» μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Βέβαια, τμήμα αυτού του ενδιαφέροντος οφείλεται στα χρονικά περιθώρια που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο, καθώς είναι πολύ πιθανόν πως κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι εταιρείες του κλάδου θα προτιμούσαν οι δημόσιες εγγραφές τους να γίνουν σε καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά:

Η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Intralot αναμένεται να ψηφίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του αμερικανικού fund Standard General.

Μέσα στον φετινό Φεβρουάριο η Γ.Σ. της Alpha Trust Ανδρομέδα ενέκρινε πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (έκτοτε το κλίμα στο ΧΑ έχει επιδεινωθεί). Η εισηγμένη, με επιχείρημα τις υπεραποδόσεις έναντι του Γενικού Δείκτη του ΧΑ που έχει σημειώσει σε βάθος χρόνου, ζητά φρέσκα κεφάλαια από την αγορά, με σκοπό την επίτευξη κερδών προς όφελος των μετόχων της.

Την έγκριση των αρχών αναμένει η εταιρεία ακινήτων Dimand, προκειμένου να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή και είσοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε επικοινωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται η Μπλε Κέδρος, προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμότητες και να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η δημόσια εγγραφή της συγκεκριμένης ΑΕΕΑΠ και η είσοδος των μετοχών της στο ΧΑ.

Από εκεί και μετά, την έκδοση ενός δεύτερου εταιρικού ομολόγου (πέραν του ήδη εισηγμένου) δρομολογεί η Lamda Development, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για μια δημόσια εγγραφή μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Αίτηση για τη διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ του εταιρικού της ομολόγου που ήδη έχει καλυφθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης έχει ήδη υποβάλει η R Energy 1 (διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα), συμφερόντων της οικογένειας Ρόκα.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής της Noval ΑΕΕΑΠ (θυγατρικής της Viohalco), η οποία θα σηματοδοτήσει και τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έως το τέλος του έτους (ή στις αρχές του 2023) πιθανολογείται η είσοδος στο ΧΑ και της Trade Estate ΑΕΕΑΠ (θυγατρικής εταιρείας της Fourlis), η οποία πέρα από δημόσια εγγραφή θα επιδιώξει να διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών και σε στρατηγικό επενδυτή.

Σε μια ακόμη αναγκαία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την κάλυψη του βασικού μετόχου θα προχωρήσει φέτος ο Όμιλος AVE.

Οι Ευρωσύμβουλοι ολοκλήρωσαν ήδη φέτος αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε επαφές με αμερικανικό fund, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ακόμη αντίστοιχη έκδοση. Αν τελικά προκύψει συμφωνία, πιθανόν να το δούμε να απεικονίζεται στα περιεχόμενα των θεμάτων της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της βορειοελλαδίτικης εταιρείας.

Μέσα στη χρονιά είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια-δυο νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, με πλέον πιθανή αυτή της εταιρείας πληροφορικής OTS, ενώ η διοίκηση της Performance Technology είχε αφήσει πέρυσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ μέσα από δημόσια εγγραφή για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (πάντως, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ζήτημα ρευστότητας, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά μόνο με… μία αίτηση).

Θυμίζουμε, τέλος, ότι οι διοικήσεις των εισηγμένων Interwood-Ξυλεμπορία και Unibios έχουν ήδη λάβει έγκριση πενταετούς διάρκειας από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρίνουν πως αυτό θα αποβεί προς όφελος των εταιρειών τους.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video