Οι 36 εισηγμένες με ταμείο που ξεχειλίζει

Σε τι ύψος φτάνει το βουνό της πλεονάζουσας ρευστότητας και τι σημαίνει για την αμυντική τακτική, τις διανομές προς τους μετόχους και τον στρατηγικό σχεδιασμό εξαγορών και λοιπών επενδυτικών δραστηριοτήτων. Πίνακας.

Οι 36 εισηγμένες με ταμείο που ξεχειλίζει

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της προηγούμενης χρήσης, 36 εισηγμένες εταιρείες διέθεταν αθροιστικά στις 31/12/2021 θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash, ή αρνητικό καθαρό δανεισμό), ύψους 2,334 δισ. ευρώ, δηλαδή τα διαθέσιμά τους συν τις χρηματοοικονομικές τους τοποθετήσεις υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων κατά το προαναφερθέν ποσό.

Αυτό αποτελεί μια πολύ ισχυρή ένδειξη πλεονάζουσας ρευστότητας (σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι άλλες εταιρείες χωρίς θετικό καθαρό ταμείο δεν διαθέτουν πολύ ικανοποιητική ρευστότητα), καθώς θεωρητικά, οι συγκεκριμένοι όμιλοι θα μπορούσαν να εξοφλήσουν άμεσα το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων και να τους περισσέψουν διαθέσιμα.

Παρά το γεγονός ότι το 2021 ήταν ένα έτος σημαντικών επενδύσεων για πολλές εισηγμένες, τα πολύ ανοδικά αποτελέσματα των εταιρειών είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών με θετικό καθαρό ταμείο, καθώς προστέθηκαν και άλλες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως π.χ. η Mevaco, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Π. Πετρόπουλος, τα Πλαστικά Θράκης, η Performance Technologies (λόγω και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) και η Intracom (λόγω της πώλησης της Intrasoft International).

Τα μεγαλύτερα «περισσευούμενα» διαθέσιμα κεφάλαια διέθεταν στις 31/12/2021 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) οι εταιρείες Jumbo (549,5 εκατ. ευρώ), Καρέλιας (536,8 εκατ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (431,7 εκατ.), ΟΛΘ (103,3 εκατ. ευρώ), ΕΥΑΘ (91,3 εκατ.) και Quest Holdings (84,7 εκατ.).

Η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη (όχι απόδειξη) ότι μια εταιρεία:

  1. Διαθέτει ισχυρότερες άμυνες σε περιόδους κρίσεων, χρηματοπιστωτικής στενότητας και αυξητικής τάσης των επιτοκίων.
  2. Μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της (μερίσματα ή/και επιστροφές κεφαλαίου).
  3. Έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με άνεση εξαγορές και λοιπές επενδυτικές δραστηριότητες.

Αξιοσημείωτο είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, η ετήσια παραγωγή θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε να υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις, να διανέμονται μετρητά στους μετόχους και παρ' όλα αυτά το θετικό καθαρό ταμείο να διατηρείται ή και να αυξάνεται περαιτέρω!

Η Jumbo για παράδειγμα έκλεισε το 2021 με θετικό καθαρό ταμείο παρά το μπαράζ των χρηματικών διανομών στις οποίες προχώρησε πέρυσι. Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας ανεβάζει χρόνο με τον χρόνο τη ρευστότητά της.

Επίσης εταιρείες πληροφορικής όπως η Epsilon Net, η Entersoft και η Profile έκλεισαν τη χρονιά με αρνητικό καθαρό δανεισμό παρότι προχώρησαν σε εξαγορές και παρά τη διανομή μερισμάτων. Στον ίδιο κλάδο, θετικό καθαρό ταμείο διαθέτει τόσο η Byte Computer (βελτίωση αποτελεσμάτων κατά την τελευταία τριετία), όσο και η Performance Technology, μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το φθινόπωρο του 2021 (επιδιώκει εξαγορές).

Η Quest Holdings (διερευνά μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο των εξαγορών) διεύρυνε πέρυσι το ήδη προϋπάρχον θετικό καθαρό της ταμείο μέσα από την πώληση της θυγατρικής της Cardlink, ενώ η Intracom Holdings έκλεισε το 2021 με +27,2 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης της Intrasoft (ζητούμενο αποτελεί το πώς θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ρευστότητα).

Το θετικό καθαρό ταμείο της Τεχνικής Ολυμπιακής προέρχεται από την πώληση του Πόρτο Καρράς, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών.

ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ και ΟΛΠ επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά προγράμματα των επόμενων ετών, χωρίς να διαταράξουν τη μερισματική τους πολιτική.

Η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ καταφέρνει κάθε χρόνο μέσα από τις θετικές της λειτουργικές ταμειακές να χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια σημαντικές επενδύσεις, να διανέμει μερίσματα και να διατηρεί σε άριστο επίπεδο τη ρευστότητά της. Τα ίδια ισχύουν και για τα Πλαστικά Κρήτης, το θετικό καθαρό ταμείο των οποίων είναι υψηλότερο.

Τα Πλαστικά Θράκης, λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που σημείωσαν κατά την τελευταία διετία, γέμισαν το ταμείο τους παρά την επιτάχυνση του επενδυτικού τους προγράμματος και τις πρόσθετες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Πλαίσιο και AS Company αποτελούν δύο εταιρείες που εδώ και χρόνια διαθέτουν υψηλό θετικό καθαρό ταμείο, παρά τα μερίσματα που διανέμουν. Η δεύτερη βρίσκεται σε αναζήτηση εταιρείας προς εξαγορά.

Η πολύ καλή επίδοση του 2021 επέτρεψε τόσο στην Π. Πετρόπουλος όσο και στη Mevaco να καταγράψουν θετικό καθαρό ταμείο, όταν πριν από λίγα χρόνια κάποιοι ανησυχούσαν για τις τραπεζικές υποχρεώσεις της τελευταίας.

Η Centric αναζητά επενδυτικούς προορισμούς προκειμένου να τοποθετήσει την πλεονάζουσα ρευστότητά της, μεγάλο τμήμα της οποίας απέφερε πέρυσι υψηλά έσοδα χαρτοφυλακίου.

Σε Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife η ύπαρξη διαθεσίμων ευνοεί την επίτευξη υψηλών εποπτικών δεικτών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video