Εκτίναξη για τον «δείκτη φόβου» της ελληνικής αγοράς

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Μάρτιο του 2022 έφτασε το 34,38% στις 31/3/2022 από 26,27% στις 28/2/2022, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2022 φτάνοντας το 31,77% από 29,33% τον Φεβρουάριο

Εκτίναξη για τον «δείκτη φόβου» της ελληνικής αγοράς

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Μάρτιο του 2022 έφτασε το 34,38% στις 31/3/2022 από 26,27% στις 28/2/2022, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2022 φτάνοντας το 31,77% από 29,33% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Δεκέμβριο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή άνοδο, σε συνέχεια της οριακής πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, η εξέλιξη του ΣΔΠ δεν παρέχει κάποια ξεκάθαρη πρόδρομη ένδειξη σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση ή μη των οικονομικών συνθηκών στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να σηματοδοτεί μια συγκράτηση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια στάση αναμονής και παρατήρησης των συνθηκών που διαμορφώνονται και τείνουν να επικρατήσουν. Οι εν λόγω συνθήκες αντανακλούν τη συνολική αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τις αναμενόμενες επιδράσεις ορισμένων βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επακόλουθων (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, άνοδος των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς). Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video