Πάνω από 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 30 εισηγμένων

Ποιες εταιρείες του χρηματιστηρίου κάθονται πάνω σε ένα βουνό από πλεονάζοντα κεφάλαια στα ταμεία τους, το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 2,2 δισ. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα σχέδια για την επόμενη μέρα. Αναλυτικός πίνακας.

Πάνω από 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία 30 εισηγμένων

Ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στα ταμεία τριάντα εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, καθώς τόσος ήταν ο αρνητικός καθαρός δανεισμός (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικά προϊόντα μείον υποχρεώσεις προς τράπεζες) που είχε διαμορφωθεί γι’ αυτές στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες 30 εταιρείες θα μπορούσαν να εξοφλήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες και να τους απομείνουν τα ποσά που αναφέρονται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Αναμφίβολα η ύπαρξη αρνητικού καθαρού δανεισμού (θετικό καθαρό ταμείο) αποτελεί ένδειξη υψηλής ρευστότητας και συσχετίζεται με τις αμυντικές ικανότητες ενός ομίλου σε περιόδους κρίσεων, αλλά και με τη δυνατότητα κάθε εισηγμένης να εκμεταλλεύεται πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, να μπορεί να ανταποκρίνεται σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο τιμών από τους ανταγωνιστές της (π.χ. η περίπτωση της Πλαίσιο, ή ακόμη και η AS Company) και να προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Μεταξύ των εισηγμένων με θετικό καθαρό ταμείο, συγκαταλέγονται:

  • Εταιρείες που ενισχύουν κάθε χρόνο τα «λιμνάζοντα» ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προχωρούν σε επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξή τους (πχ η Καρέλιας που στις 30/6/21 το θετικό καθαρό του ταμείο ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, η Jumbo με 459 εκατ. ευρώ και τα Πλαστικά Κρήτης με 57 εκατ. ευρώ).
  • Ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί συμβατικά να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα κατά τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι δύο αυτές εταιρείες, όπως επίσης και οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, χωρίς αυτό να επηρεάσει τη μερισματική πολιτική που ακολουθούν.
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους με στόχο να ενισχύουν τους εποπτικούς τους δείκτες και έτσι να είναι σε θέση να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.
  • Η Alpha Αστικά Ακίνητα θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητά της, στα πλαίσια της μετατροπής της σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, ενώ η Centric και η Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκονται σε αναζήτηση νέων επενδύσεων.
  • Οι εταιρείες πληροφορικής Entersoft, Profile και Epsilon Net προγραμματίζουν νέες εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου.
  • Τα Πλαστικά Θράκης, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημειώνουν κατά την τελευταία διετία, ακολουθούν ένα συνδυασμό υλοποίησης νέων επενδύσεων και γενναίων χρηματικών διανομών προς τους μετόχους τους.
  • Η ΕΧΑΕ χρησιμοποιεί την υπερβάλλουσα ρευστότητά της προκειμένου να προχωρεί σε σημαντικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της (σαφώς υψηλότερες από τα ετήσια κέρδη της), σε περιόδους χαμηλών χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  • Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ρευστότητα σε συνδυασμό με δανεισμό, προκειμένου να επενδύσει στην παραγωγική μονάδα που διαθέτει στην Αιτωλοακαρνανία (το project ολοκληρώνεται στους πρώτους μήνες του 2022).
  • Η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης αποπληρώνει σταδιακά τα μεγάλα ποσά που οφείλει στους κληρονόμους του ιδρυτή τους.
  • Η CNL Capital μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ρευστότητα σε συνδυασμό με λήψη χαμηλότοκου ομολογιακού δανεισμού προκειμένου να προχωρήσει σε περισσότερες χορηγήσεις προς νέους πελάτες της.
  • Η Flexopack συνδυάζει την υλοποίηση σημαντικών ετήσιων επενδύσεων στις ανά τον κόσμο παραγωγικές της μονάδες, με τη διανομή περιορισμένων μερισμάτων προς τους μετόχους της και την ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν και αυτές πολύ ισχυρή ρευστότητα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό. Περιπτώσεις Ομίλων με πολύ χαμηλό καθαρό δανεισμό είναι πχ η ΚΡΙ-ΚΡΙ (241 χιλ. ευρώ), η Ideal (964 χιλ. ευρώ), η Mediterra Hellas (324 χιλ. ευρώ), η Real Consulting (926 χιλ. ευρώ).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video