Το κλειδί για το θετικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

Στη «μάχη των 900 μονάδων» ρίχνονται ξανά από Δευτέρα οι επενδυτές. Πόσο ακριβές είναι οι ελληνικές εισηγμένες. Οι εξελίξεις που αλλάζουν το παιχνίδι στο ταμπλό και τα κρίσιμα επίπεδα για Γενικό Δείκτη και τράπεζες.

Το κλειδί για το θετικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο για τα κύρια χρηματιστήρια, με απώλειες και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε κλίση S&P500, DAX υπό το βάρος της επιφυλακτικότητας λόγω Fed, ΕΚΤ και με την συνέχεια να προοιωνίζεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Στις 901,13 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει την αγορά και τις Πειραιώς- Εθνική να διαμορφώνουν τον Δείκτη Τραπεζών στην περιοχή των 565 μονάδων.

Παραμένει μέτριος ο τζίρος, ενεδικτικός της "ρηχότητας" της αγοράς, της αποχής των funds και της αδυναμίας προσέλκυσης νέων κεφαλαίων. Και ενώ οι εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια συνεχίζονται, με το ενεργητικό τους στα 10,4 δισ. με το 1,9 δισ. να έχει επενδυθεί από την αρχή του έτους, στην αγορά μετοχών η μέση αξία συναλλαγών δεν λέει να ξεπεράσει τα 55 εκατ. Στα 53,5 εκατ. ο μέσος όρος εβδομάδος.

Ωστόσο δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την στάση των επενδυτών, οι αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και η προσφορά του Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τα της ΕΚΤ/Λαγκάρντ χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Frederic Ducrozel (Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να υποκύψει στα "γεράκια") στις 10/9. Για τα του Διαχειριστή, πηγές της ΔΕΗ μιλούν για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα.

Και με τις εξελίξεις στα μέτωπα "ΔΕΠΑ Υποδομών-ΔΕΔΔΗΕ" η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τα μέτρα που εξήγγειλε, παράλληλα με την γνωστοποίηση ότι η χώρα στοχεύει πλέον σε ανάπτυξη 5,9% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά

Καλά όλα αυτά, μόνο που επενδυτικά το χρηματιστήριο αδυνατεί να απορροφήσει νέα κεφάλαια, να προσελκύσει εταιρείες, δεν δύναται να διαδραματίσει τον ρόλο, που θα του έπρεπε. Είναι ακριβές οι εισηγμένες; Με κεφαλαιοποίηση στο 35% του ΑΕΠ, παρά την υστέρηση των τραπεζικών, και με γνώμονα την πρόβλεψη για τα μεγέθη 2021 θα έλεγα το αντίθετο. Προσέγγιση, που ενισχύεται και από την ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη για την εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές η εξέλιξη στο μέτωπο του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να αποτελέσει "αναστροφέα" τάσης (game changer). Σε χρονικό ορίζοντα δύο εβδομάδων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν αφ' ενός η τακτική συνεδρίαση της Fed (21-22/9) αφ' ετέρου οι εκλογές στην Γερμανία ( 26/9).

Μεστή εξελίξεων η συνέχεια, μένει να φανεί κατά πόσον θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι traders, επενδυτές, εάν θα συνεχιστεί η περιορισμένη/διακριτική μεν αλλά σταθερή στροφή κεφαλαίων προς τον τραπεζικό κλάδο.

Τα 6,61 εκατ. τμχ σε άνοδο, για τη μετοχή της Πειραιώς, την Παρασκευή κατά 4,34% στα 1,393 ευρώ ήταν μία ενθαρρυντική ένδειξη, πως μπορεί να υπάρξει trade με αφορμή την είσοδο στους δείκτες FTSE All Word και Global Emerging Europe Mid Cap. Οπως επίσης οι συναλλαγές στη αντίδραση, για τον τίτλο της ΔΕΗ κατά 2,27% στα 9,90 ευρώ. Αλλά και οι αγοραστές, έως τα 16,37 (2,18% ) στον τίτλο του ΟΤΕ.

Αλλά και στα mid&small caps, με τις περιπτώσεις της Intralot (0,585), Frigoglass (0,192), Attica Bank (0,1142), MIG (0,034), Λούλη (2,70), ΚΡΙ-ΚΡΙ (8,20), AVAX (1,154), PVMezz (0,039), Quest (14,82).

Με αρνητικό πρόσημο (-1,52%) για τον ΓΔ η τελευταία εβδομάδα, μετά από ένα σερί δύο εβδομάδων με θετικό, με τον τραπεζικό κλάδο να θεωρείται, από μερίδα αναλυτών, ως το "κλειδί" που θα μπορούσε να...ανοίξει την άνοδο προς (και πάνω ) από τις 920 μονάδες.

Προϋπόθεση, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση η πειστική υπέρβαση των 573 και 580 μονάδων, για τον ΔΤΡ.

Στις 585- εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων- είναι το άνω όριο της περιοχής αντίστασης (με κάτω όριο τις 573 μονάδες) ευρύτερη ζώνη, που- υπό προυποθέσεις- θα επιχειρήσουν να "δοκιμάσουν" οι long.

Σε ορίζοντα "κλεισίματος" εβδομάδος, με οδηγό την "τριπλή λήξη" στα Παράγωγα.

Ενδεικτικά, για τον δείκτη, λίγα είναι τα ΣΜΕ (287) στην τρέχουσα σειρά με premium 0,24% και άλλα 178 στην επόμενη, επίσης με premium 0,24%.

Να σημειωθεί, πως το 10ετές ήταν στα 0,767%, ενώ ο VIX/CBOE στο 20,50 μετά το "κλείσιμο"
της συνεδρίασης της Παρασκευής, στην Wall Street.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video