«Λαμπερά» ονόματα στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων

Μερικά από τα γνωστά ονόματα της πολιτικής, επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής ζωής του τόπου που μετέχουν σήμερα σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών. Ποιες αλλαγές έφερε ο νέος νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης.

«Λαμπερά» ονόματα στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, λόγω και των αλλαγών που προβλέπει ο νέος νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης. Έτσι, πέρα από τις συνήθεις αλλαγές που γίνονται με την πάροδο του χρόνου, σειρά αντικαταστάσεων μελών ΔΣ είχαμε και εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο μεταξύ άλλων θέτει αυστηρότερα κριτήρια ανεξαρτησίας, επιβάλλει πολιτικές καταλληλότητας και ορίζει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε αυτά.

Πέραν αυτών, ολοένα και περισσότεροι βασικοί μέτοχοι αντιλαμβάνονται με την πάροδο του χρόνου ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών τους δεν θα πρέπει να καταρτίζονται με τα κριτήρια της συγγένειας, της φιλίας και της διάθεσης κάποιων μελών «να υπογράφουν σε λευκό χαρτί», αλλά με βάση την ικανότητα και τη δυνατότητα των μελών να προσφέρουν σε μέτωπα όπως η στρατηγική ανάπτυξης, ο εσωτερικός έλεγχος, η εταιρική διακυβέρνηση, κ.λπ.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα μερικά από τα μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό από την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή της χώρας, ή από την προϋπηρεσία τους σε χώρους όπως αυτή των εισηγμένων εταιρειών και της ευρύτερης επενδυτικής αγοράς (ΑΧΕΠΕΥ, αμοιβαία κεφάλαια).

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου αποτελεί σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Coca-Cola HBC. Έντονη δραστηριότητα στο χώρο των εισηγμένων εταιρειών έχει να επιδείξει κατά τα τελευταία χρόνια και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς. Αφού χρημάτισε πρόεδρος των Ιχθυοτροφείων Σελόντα (μέχρις ότου αυτά να ενταχθούν στην Avramare) σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. στον κατασκευαστικό Όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και στην Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία.

Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως και υφυπουργός Οικονομικών και Πολιτισμού (με χαρτοφυλάκιο τον αθλητισμό) Γιώργος Φλωρίδης εξελέγη πρόσφατα στο Δ.Σ. της Δάιος Πλαστικά. Η Μαρία Δαμανάκη (πρώην βουλευτής Συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ, αρχηγός κόμματος, υπουργός Παιδείας και Κοινοτική Επίτροπος) μετέχει στο Δ.Σ. της Quest Holdings, όπως (εδώ και χρόνια), ο Παντελής Τζωρτζάκης (πρώην CEO της Forthnet και πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο Νίκος Καραμούζης (μεταξύ άλλων σύμβουλος διοίκησης στη Eurobank) και η Φιλίππα Μιχαήλ, διευθύνουσα σύμβουλος στην Allianz Hellas.

Θέση στο Δ.Σ. της εισηγμένης Π. Πετρόπουλος (δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά των οχημάτων) κατέχει και ο Στέφανος Μάνος (πρώην βουλευτής με τη Νέας Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και αρχηγός κόμματος).

Θέση μη εκτελεστικού προέδρου στο Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Q&R κατέχει ο κ. Νικόλαος Χαριτάκης, καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην γενικός γραμματέας Ανταγωνισμού και Αποκρατικοποιήσεων, πρώην γενικός διευθυντής στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και πρώην διευθύνων σύμβουλος στο ΤΑΝΕΟ.
Στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Αθηνών θα μετέχει στο εξής ο καθηγητής της ιατρικής Θάνος Ασκητής, γνωστός στο ευρύ κοινό τόσο από τη συγγραφική και τηλεοπτική του παρουσία, όσο και από την πολιτική του πορεία ως πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (είχε παραιτηθεί του αξιώματός του το 2003, κωλυόμενος από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο) και ως υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Μη εκτελεστικός πρόεδρος στο Δ.Σ. της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν είναι ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου.

Στο Δ.Σ. της Flexopack μετέχουν δύο πολύ γνωστά άτομα στο ευρύ επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό κοινό. Πρόκειται για την Αλίκη Μπενρουμπή και τον Γιάννη Τσουκαρίδη, πρόεδροι των εταιρειών Μπενρουμπή και Paperpack, που ήταν εισηγμένες στο ΧΑ. Στο Δ.Σ. της AS Company μετέχει, μεταξύ άλλων, και ο κ. Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο Fourlis.

Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος (νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος και πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος) μετέχει στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Premia Properties. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Γιάννη Στρούτση (πρώην προέδρου και βασικού μετόχου της Ηλεκτρονικής) στο διοικητικό συμβούλιο της Μαθιός Πυρίμαχα.

Δεν είναι λίγα επίσης τα άτομα που μετέχουν σε Δ.Σ. εισηγμένων εταιρειών, προερχόμενα από τον χρηματιστηριακό και τον ευρύτερα επενδυτικό χώρο. Στην Έλαστρον, π.χ., μέλη του Δ.Σ. είναι ο παλιός χρηματιστής Δημήτρης Παπαριστείδης, όπως το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικών κλινικών (ΙΑΣΩ, Ευρωκλινική) Τάκης Γιαννίρης.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος εξελέγη πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο της Πλαίσιο. O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, Εθνική Χρηματιστηριακή) εκλέχθηκε πρόσφατα στη θέση του εκτελεστικού προέδρου στο Δ.Σ. της Ideal, μετά την επέκταση που αποφάσισε η εισηγμένη μέσα από την απορρόφηση δύο άλλων εταιρειών.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της CPI μετέχει πλέον ο Παύλος Περράτης, γνωστότατο όνομα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με παρουσία στους χώρους του χρηματιστηρίου, των τραπεζών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το παλιό χρηματιστηριακό στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακής Δημήτρης Σκαλαίος κατέχει πλέον τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εισηγμένη εταιρεία Βογιατζόγλου Systems, έχοντας μετάσχει κατά το παρελθόν και στο Δ.Σ. της Jumbο.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video