Overweight για τις ελληνικές μετοχές η HSBC

Αγοραστής στις εγχώριες μετοχές δηλώνει ο οίκος, γιατί τις προτιμά από άλλες αγορές. Κρίσιμο το τουριστικό στοίχημα, από τα πιο γενναιόδωρα σε όλη την ΕΕ τα κριτήρια εισόδου. Η αισιοδοξία για την οικονομία και οι δύο βασικές προκλήσεις.

Overweight για τις ελληνικές μετοχές η HSBC

H HSBC βλέπει δύο κύριες προκλήσεις για τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές και την οικονομία καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση: η πρώτη είναι το υψηλό έλλειμμα στο 9,7% του ΑΕΠ και η δεύτερη είναι το χρέος στο 206% που εκτινάχθηκε με την κρίση.

Η τράπεζα παραμένει αγοραστής και χαρακτηρίζει τις μετοχές της Ελλάδας ως ένα ισχυρό παιχνίδι εξομάλυνσης του τουρισμού, ενώ θεωρεί τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών ελκυστικές. Από πλευράς ρευστότητας και προοπτικής, δεν πρόκειται για ένα trade «με πολύ κόσμο» και αυτό είναι κάτι που αρέσει στην ΗSBC και γι' αυτό παραμένει overweight στις ελληνικές μετοχές.

Η ισχύς της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα συρρεύσουν στις ελληνικές παραλίες. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα στις 14 Μαΐου και το 2019, το 90% των ξένων τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν μετά τον Μάιο. Τα κριτήρια εισόδου είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ξένοι τουρίστες επιτρέπεται να εισέλθουν με απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Η HSBC βλέπει ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν φέτος μόλις στο 40% των προ κρίσης επιπέδων και παρόλο που αναθεώρησε προς τα πάνω τη φετινή ανάπτυξη από 2,2% σε 4,5%, εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 στο 5,5%, από 6%, προγενέστερα.

Η βρετανική τράπεζα HSBC δεν περίμενε τόσο θετική εξέλιξη στο εγχώριο ΑΕΠ της Ελλάδας το 1ο τρίμηνο φέτος, χαρακτηρίζοντας απροσδόκητη την αύξηση κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση και ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης πάνω από 3%. Το 1ο τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% χαμηλότερα από το επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2019 και 3,4% κάτω από την κορύφωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του 2019.

Η ήπια συρρίκνωση μέχρι στιγμής προκαλεί έκπληξη για τη βρετανική τράπεζα, δεδομένης της εξάρτησης από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ σε εισπράξεις από το εξωτερικό και το 20% των δευτερογενών επιδράσεων στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Πέρυσι, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 75%, γεγονός που αφαίρεσε 6% από το ΑΕΠ. Η υπόλοιπη οικονομία έχει αρκετά καλές επιδόσεις και αυτό συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο, όταν η πτώση που σχετίζεται με τους περιορισμούς στην κατανάλωση (-1,2% τριμηνιαία) αντισταθμίστηκε από μια απότομη αύξηση των επενδύσεων (3% τριμηνιαία) και των εξαγωγών (4% τριμηνιαία). Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν σταθερές επιδόσεις και αυξήθηκαν κατά 8% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έναντι του 2019.

Η βελτίωση της κατάστασης της πανδημίας επέτρεψε τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναλειτουργία της οικονομίας τον Μάιο, το οποίο εκτίναξε τον δείκτη οικονομικού κλίματος από 97,9 τον Απρίλιο σε 108,6 τον Μάιο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ της κρίσης επίπεδα. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση εκτινάχθηκε στο 58,6 τον Ιούνιο, μετά από ένα ήδη ισχυρό ξεκίνημα του έτους για τη βιομηχανική παραγωγή. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει επίσης γρήγορα, με τις λιανικές πωλήσεις να αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά από ένα κακό ξεκίνημα και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών τον Απρίλιο.

Το Eurogroup ενέκρινε πρόσφατα τη δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αποδεσμεύοντας κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ, χαιρετίζοντας τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών έργων και ένα νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρέχει ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής στήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, προσθέτει η HSBC. H χώρα επίσης ολοκληρώνει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εξουσίας των συνδικάτων και την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την αποδέσμευση 31 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ NGEU. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video