BofA: Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Τι συστάσεις δίνουν οι αναλυτές για τις τέσσερις συστημικές. Εκτιμούν ότι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο σχέδιο ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η πρόοδος στα NPEs. Ανεβάζει τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος σε 5,1%.

BofA: Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Τα βασικά συμπεράσματα της BofA Global Research για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs), που οδηγεί σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο μελλοντικό σχηματισμό NPEs.

Συνολικά, παραμένουν θετικοί για τον κλάδο και αναβαθμίζουν την Alpha Bank από ουδέτερη σε αγορά, διατηρούν τις ΕΤΕ και Eurobank σε αγορά και την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση υποαπόδοσης. Οι τιμές- στόχοι είναι: Τράπεζα Πειραιώς 1,40 ευρώ, Alpha Βank 1,45 ευρώ, ΕΤΕ 3,30 ευρώ και Eurobank 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο σχέδιο ανάκαμψης, με τον εντοπισμό και τη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κερδοφορίας (όχι μόνο για την απομόχλευση κινδύνου) και σε γενικές γραμμές αναμένει ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Επιθετική μείωση του κινδύνου και ύπαρξη κεφαλαίου

Στο σημείωμα του Φεβρουαρίου, Heavy lifting ahead, η BofA ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να κληθούν να αναλάβουν άμεση δράση για να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία.

Έκτοτε, όλες οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε επιθετικά σχέδια για τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε μονοψήφια ποσοστά το 2021 (από περίπου 30% σε επίπεδο συστήματος) και σε περίπου 5% το 2022.

Όσον αφορά τις δύο τράπεζες που είχαν επισημάνει ως τράπεζες με κεφαλαιακά κενά, η Πειραιώς ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η Alpha μόλις δρομολόγησε αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, παραμένουν θετικοί για τον κλάδο και αναβαθμίζουν την Alpha από ουδέτερη σε αγορά.

Ισχυρό 1ο τρίμηνο δημιουργεί προϋποθέσεις για σταθερό έτος ανάκαμψης

Οι οικονομολόγοι της BofA αναβάθμισαν την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 σε 5,1% (από 3,4%), λόγω ενός καλύτερου του αναμενόμενου 1ου τριμήνου και της επιτάχυνσης του ρυθμού επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Η πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αναμένεται να επιτρέψει την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξει την οικονομία από το 2ο εξάμηνο του '21 και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό και στη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Οι πωλήσεις των NPE θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό

Η απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 αμβλύνθηκε από ένα ευρύ σύνολο δημόσιων μέτρων και σε τραπεζικό επίπεδο, οι τάσεις σχηματισμού NPE παρέμειναν ευνοϊκές ακόμη και μετά τη λήξη από τα μορατόρια των δανείων τον Δεκέμβριο του 2020.

Με βάση το καλό ιστορικό τους στην εκτέλεση, τα σταθερά επίπεδα κεφαλαίων και τη χρήση δομών τιτλοποίησης (Hercules), αναμένει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για τα NPE.

Η κερδοφορία χρειάζεται ανάπτυξη (όχι μόνο απορρόφηση κινδύνου)

Η στροφή στα παλαιά περιουσιακά στοιχεία σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα κληθούν να αναλάβουν έκτακτες ζημίες στο μέλλον, θα αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και σε κάποιο στάδιο θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν τους μετόχους μέσω μερισμάτων. Ωστόσο, η διαρκής βελτίωση της κερδοφορίας απαιτεί ανάπτυξη.

Η BofA πιστεύει ότι ο όγκος των νέων δανείων θα ανακάμψει έντονα βοηθούμενος από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα μειωθούν και το κόστος θα βελτιωθεί επίσης. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από τα NPEs, η πίεση στο καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) είναι πιθανό να παραμείνει και σε κάποιο στάδιο πιστεύουμε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν εργαλεία AT1s. Παρ' όλα αυτά σε καθαρή βάση αναμένει η BofA ότι η κερδοφορία θα ανακάμψει.

Μακροοικονομική ανάκαμψη από το πρόγραμμα ανάκαμψης

Την ώρα που η ελληνική οικονομία φαινόταν να έχει εισέλθει σε μια ήπια ανάκαμψη μετά το 2017, μια νέα μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση ξέσπασε το 2020 (Covid-19) και την εκτροχίασε, εξηγεί η BofA. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, κάπως λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, αλλά και πάλι σημαντικά περισσότερο από το σύνολο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της βαρύτητας του τουριστικού τομέα στην οικονομία.

Αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει έντονα το 2021. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επισκόπησης, η αμερικανική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος σε 5,1% σε ετήσια βάση από 3,4% πριν. Παρά τους παρατεταμένους περιορισμούς της Covid το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ εξέπληξε ανοδικά, επεκτεινόμενο κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και τη θετική συμβολή των αποθεμάτων. Επιπλέον, η πρόοδος στον εμβολιασμό στήριξε την επαναλειτουργία της οικονομίας την άνοιξη και επέτρεψε την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου.

Οι δόσεις εμβολίων αντιστοιχούν πλέον σε περίπου 43,8% του ελληνικού πληθυσμού, με το 31,2% να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Επίσης, η πρόοδος του εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ (και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ που ισχύει από την 1η Ιουλίου) αναμένεται να στηρίξει την επερχόμενη τουριστική περίοδο, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αφίξεις.

Με την ταχύτερη επαναλειτουργία και την εμπροσθοβαρή ανάπτυξη, το 2022 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8% (από 5,7% προηγουμένως). Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του 2021/22 ενσωματώνει τον θετικό αντίκτυπο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP), το λεγόμενο Ελλάδα 2.0.

Κατά την περίοδο 2021-2026, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επωφεληθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους περίπου 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Στις 17 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ευνοϊκή αξιολόγηση της Ελλάδας 2.0. Με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η πρώτη δόση των κεφαλαίων αναμένεται να εκταμιευθεί ήδη τον Ιούλιο.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video