Χρηματιστήριο: Πού κρύβονται τα καύσιμα για νέα άνοδο

Η ΕΚΤ και το δεκαετές επιτάχυναν τις τοποθετήσεις των αγοραστών. Γιατί είναι κρίσιμη η διατήρηση υψηλού όγκου συναλλαγών στις επόμενες συνεδριάσεις και τα επίπεδα που έχουν σημασία για ΓΔ, τραπεζικό δείκτη και FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Πού κρύβονται τα καύσιμα για νέα άνοδο

Η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου και η έκδοση του Additional Tier 1 από την Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζουν και επεκτείνουν την υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος περίοδο από τους ξένους θεσμικούς για τις εγχώριες αξίες και τίτλους.

Η ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΔΔΗΧ να λειτουργούν με σωστό timing και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δίνονται, δουλεύει προς όφελος και των εγχώριων μετοχών. Μόλις ολοκληρωθούν και οι ενισχύσεις κεφαλαίου σε μια σειρά προεξεχουσών εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, η δυναμική της ανόδου μπορεί να αποκτήσει επιπρόσθετα καύσιμα.

Πιο τεχνικά, οι τελευταίες συνεδριάσεις της εγχώριας αγοράς έδιωξαν τα «σύννεφα», αφού οι αγοραστές όχι μόνο υποχρέωσαν τους πωλητές να υποχωρήσουν, αλλά και επανεκατέλαβαν σχετικά εύκολα το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Σε αυτή την κίνηση-αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και των περισσότερων από τα υπόλοιπα blue chips, η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ωστόσο διατηρούν μια πιο επιφυλακτική στάση.

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, το πρώτο ζητούμενο ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 886 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και έπειτα των 895-908 μονάδων, επίπεδα τα οποία επέστρεψαν και τα δύο στα χέρια των αγοραστών. Η πιστευτή διάσπαση των 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) έφερε και το μίνι short squeeze και πλέον η ζώνη στις 950 μονάδες έχει επιστρέψει στο στόχαστρο των αγοραστών. Πλέον, από την αντοχή των στηρίξεων στις 895-908 μονάδων θα κριθεί αν ο Γενικός Δείκτης μπορέσει να επιστρέψει και υψηλότερα, σε τριψήφια επίπεδα αποτίμησης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το καθοδικό χάσμα των 2.240 μονάδων ήταν ο μεγάλος στόχος των αγοραστών στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και χθες 10/6 επετεύχθη. Ανοδικό άνοιγμα θα οδηγήσει σε περισσότερο κλείσιμο short θέσεων της αγοράς, αν και βραχυπρόθεσμα ο δείκτης δείχνει υπεραγορασμένος. Οι ενδιάμεσες περιοχές με σημασία είναι στις 2.185, στις 2.200 και στις και 2.230 μονάδες. Σε περίπτωση επιμονής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 2.271 μονάδες και στις 2.304 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Οι θετικές εξελίξεις στην Tράπεζα Πειραιώς δεν πέρασαν απαρατήρητες από την αγορά και τον δείκτη των τραπεζών, που πλέον έχει δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 575 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Παράλληλα, η παραμονή αρκετών συνεδριάσεων υψηλότερα των 575 μονάδων έχει δώσει ενδείξεις ολοκλήρωσης της διόρθωσης, ξαναβάζοντας στο στόχαστρο των αγοραστών σις 620 και τις 655 μονάδες. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 575 μονάδων θα αυξήσει την πίεση των πωλητών, βάζοντας σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 560 και 540 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video