Ποια Ομολογιακά Α/Κ «χρύσωσαν» τους επενδυτές

Οι «τρελές» αποδόσεις των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού την τελευταία πενταετία. Η πολιτική της ΕΚΤ κόντρα στον φόβο για μελλοντική άνοδο των επιτοκίων.

Ποια Ομολογιακά Α/Κ «χρύσωσαν» τους επενδυτές

Ελκυστικότατες αποδόσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και το 100%, σημείωσαν κατά την τελευταία πενταετία τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, εκμεταλλευόμενα τόσο τη μεγάλη υποχώρηση των διεθνών επιτοκίων όσο και τη δραστική συρρίκνωση των spreads μεταξύ των ελληνικών κρατικών τίτλων και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα (πηγή: επεξεργασμένα στοιχεία Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών), σύμφωνα με τον οποίο, όλα τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού απέφεραν αξιόλογα κέρδη και μάλιστα τα 13 από αυτά σημείωσαν κατά την τελευταία πενταετία (από 31/3/2016 έως 31/3/2021) κέρδη που κυμαίνονται από 41% έως και 135%, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Eurobank I LF Greek Government Fund (+135,06%), Alpha Ελληνικό Ομολογιακά Classic (+130,63%), Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (+129,63%) και Private Banking Class LF Greek Government Bond Fund (+121,23%).

Οι αποδόσεις αυτές θεωρούνται εξαιρετικές, όχι μόνο λόγω του μεγάλου ύψους τους σε περίοδο οριακών τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και εξαιτίας του ότι οι επενδύσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα θεωρούνται τοποθετήσεις χαμηλού-ενδιάμεσου ρίσκου και μικρής προσδοκώμενης απόδοσης. Άλλωστε, οι σχετικές αποδόσεις υπερβαίνουν τα κέρδη που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά την ίδια περίοδο (+54,4%).


Κατά την τελευταία τριετία (από 31/3/2018 έως 31/3/2021, στοιχεία δεύτερου πίνακα), κέρδη σημείωσαν και τα 30 Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, τα οποία κυμάνθηκαν από +7,13% έως και 51,93%! (μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν συμπεριλαμβάνονται τα Alpha Ελληνικό Ομολογιακό Institutional με +51,93%, Eurobank I LF Greek Government Fund με +49,96%, Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού με +45%, NN Hellas Ομολογιακό με +44,23% και Athos Recovery με +43,29%).

Κατά την τελευταία διετία (από 31/3/2019 έως 31/3/2021), κέρδη σημείωσαν και τα 39 Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, τα οποία κυμάνθηκαν από +7,01% έως και 39,97%! (μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν συμπεριλαμβάνονται τα Alpha Ελληνικό Ομολογιακό με +39,97%, Eurobank I FL Greek Government Fund με +37,52%, Interamerican Σταθερό με +37,4%, Alpha Trust Ομολογιών με +34,73% και Athos Recovery με +33,52%).

Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού έχουν καταγράψει όσοι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό της πενταετίας, καθώς το ράλι των ελληνικών κρατικών χρεογράφων είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις εκλογές του 2012.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι οι «τρελές» αυτές αποδόσεις των τελευταίων εννέα ετών προέκυψαν για όσους επενδυτές διέθεταν είτε «πολύ γερό στομάχι» είτε άγνοια κινδύνου, λόγω του μεγάλου ρίσκου που κατά διαστήματα είχαν αναλάβει. Χαρακτηριστικό είναι το ότι είχε προηγηθεί το κούρεμα των κρατικών ελληνικών ομολόγων το 2012 (PSI), ενώ είχαν ακολουθήσει τα capital controls του 2015 και γενικότερα μια περίοδος αστάθειας κατά την οποία τα yields των κρατικών τίτλων ξεπερνούσαν ακόμη και το 10%.

H επόμενη μέρα

Βέβαια, τόσο στα αμοιβαία κεφάλαια όσο και στο σύνολο των επενδύσεων, οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται τις μελλοντικές και έτσι σήμερα αρκετοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται για το κατά πόσο ακόμη τα διεθνή επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, γνωρίζοντας πως μια ενδεχόμενη αύξησή τους θα επηρεάσει πτωτικά τις τιμές των ομολόγων και αντίστοιχα των μεριδίων των Ομολογιακών Α/Κ. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού είναι η στροφή τμήματος των επενδυτών προς Μετοχικά και Μεικτά χαρτοφυλάκια. Επί του παρόντος πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει πως θα συνεχίσει να ακολουθεί την επιλογή των αρνητικών επιτοκίων, με στόχο να διευκολυνθούν τα κράτη να συμμαζέψουν τα δημόσια οικονομικά τους (ιδίως μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας) και τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, από τα 33 Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, τα είκοσι καταγράφουν θετικές αποδόσεις και τα υπόλοιπα αρνητικές, με τα υψηλότερα κέρδη να τα έχουν σημειώσει τα Α/Κ Alpha Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων (+2,85%), Eurobank Income Plus και Interamerican Income Plus (+2,22% και 2,19%, αντίστοιχα) και Πειραιώς Ελληνικής Επιχειρηματικότητας (+2,17%)

ΥΓ: Να σημειωθεί πως στα αμοιβαία κεφάλαια, οι αποδόσεις πολλές φορές επηρεάζονται και από τον βαθμό επενδυτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν οι διαχειριστές τους (άρα οι μεριδιούχοι).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video