Οι πρωταγωνιστές της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Τα υψηλά 13 μηνών για το Γενικό Δείκτη και τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η εγχώρια αγορά. Οι μετοχές που «γράφουν» τις καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες και γιατί βλέπουν υψηλότερα. Τι προβλέπουν οι ειδικοί.

Οι πρωταγωνιστές της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και παρότι τα νέα για την πορεία της πανδημίας (συνεπώς και για το άνοιγμα της οικονομίας) δεν είναι ευνοϊκά, η εγχώρια αγορά μετοχών σημειώνει αξιόλογα κέρδη (υψηλό 13 μηνών για τον Γενικό Δείκτη) και θέτει τις βάσεις για να προσπαθήσει να αφήσει πίσω το «κακό» 2020.

Ο Μάρτιος συνεχίζει με τις ελληνικές μετοχές να είναι στην κορυφή των αποδόσεων για το 2021. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 10%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση 11% και ο τραπεζικός δείκτης 21%. Πλέον οι αποδόσεις του εξαμήνου έχουν αυξηθεί αισθητά και οι δείκτες διαμορφώνονται στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα το τελευταίο εξάμηνο. Τα ποσοστά δείχνουν ότι ο δρόμος που έχουν διανύσει οι εγχώριοι τίτλοι είναι ήδη μακρύς, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει καλή… διάθεση.

Από το χαμηλό των 470 μονάδων που σημείωνε η αγορά πέρσι, τρέχει πλέον ένα ανοδικό κύμα της τάξεως του 80% και οι πλέον κερδισμένοι τίτλοι, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι οι μετοχές που ευνοήθηκαν από την πανδημία, βελτιώθηκαν ή συνέχισαν την επιτυχημένη τους στρατηγική, η οποία μπορεί και να μην επηρεάστηκε από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, αρκετές εισηγμένες του Χ.Α. έχουν δείξει υψηλό βαθμό αντοχής στο πλήγμα της πανδημίας, ενώ και η οικονομία δείχνει ότι μπόρεσε το 2020 να αντεπεξέλθει στο κακό σενάριο. Παρότι, λοιπόν, η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί, οι αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα νέα δεδομένα για να σχηματοποιήσουν έναν πρώτο χάρτη για το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τις μετοχές, αναφέρουμε ενδεικτικά: Η ΔΕΗ κινείται με άνοδο που προσεγγίζει το 330%, από τα 1,5 ευρώ στα 9 ευρώ, αλλάζοντας εντελώς την εικόνα της άμεσα και πλέον με τη νέα έκδοση του ομολόγου έχει επιστρέψει και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Η Cenergy, εξαιτίας και της αφύπνισης συνολικά των μετοχών του ομίλου Viohalco και παρότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans δεν προχώρησαν, σημειώνει απόδοση σχεδόν 190% μέσα σε ένα έτος.

Οι Πλαστικά Θράκης, Κέκροψ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Άβαξ, Intracom, Mytilineos και Entersoft σημειώνουν άνοδο άνω του 130%.

Ακολουθούν από κοντά με υψηλές επιδόσεις, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Profile, Papoutsanis, Quest Συμμετοχών και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ξεπέρασαν τους δείκτες αναφοράς σε αποδόσεις.

Οι αιτίες

Σε τακτικούς όρους, σημαντική παράμετρο για την ανοδική πορεία του τελευταίου μήνα έχουν οι εισροές από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια λόγω των αλλαγών FTSE Emerging Markets και αφορούν και τη χώρα μας.

Η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να αυξηθεί από το 0,20% στο 0,22% στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών FTSE/Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών στην Κίνα, τη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Ακόμα πιο σημαντική όμως θα είναι η αύξηση στον δείκτη των EMEA από το 1,48% στο 1,65% (αύξηση 0,17%) της στάθμισης της χώρας μας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της περιοχής μας. Οι ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9 σε 11 μετοχές.

Σε πιο στρατηγικό επίπεδο, οι ελπίδες και η προεξόφληση της αγοράς τοποθετούνται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την επαναφορά της κανονικότητας από την έλευση των εμβολίων και στον τουρισμό, αφού η ύφεση στο 2020 διαμορφώθηκε σε υψηλά μεν επίπεδα (-8,2%), αλλά σε χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονταν. Πλέον τα χειρότερα ίσως να είναι πίσω μας, αφού οι εκτιμήσεις τοποθετούν την άνοδο φέτος στο 3,5%-5,5%, παρά την ύφεση του πρώτου τριμήνου.

Το θετικό στοιχείο που προκύπτει, τόσο από τις παρουσιάσεις των εταιρειών όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι ότι η πλειονότητα προβλέπει πως η συνολική ύφεση στη διετία 2020-2021 δεν θα ξεπεράσει το 2% και ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ισχυρή. Με την ελληνική οικονομία να έχει σημειώσει ήδη τη χειρότερη επίδοσή της, τα επόμενα τρίμηνα θα είναι καλύτερα από το δεύτερο του 2021.

Ένα στοιχείο που αρχίζει να αποκωδικοποιείται και να εισέρχεται στις εκτιμήσεις για την εγχώρια οικονομία όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και τις εισηγμένες, είναι η ισχυρή ανάσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση «Next Generation EU», σχεδόν 19% του ΑΕΠ του 2020. Ειδική αναφορά γίνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι θα είναι καταλύτης και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ελλάδα μπορεί να υποαπέδωσε σε μακροοικονομικό επίπεδο έναντι της Ευρώπης πέρσι εξαιτίας του τουρισμού, αλλά την περίοδο 2021-2022 θα μπορούσε να είναι μεγάλος κερδισμένος από μια άνοδο της τουριστικής κίνησης. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021-2026. Το πιθανό αποτέλεσμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταλήγει ότι θα μπορούσε να προωθήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 1,2% -3,6% (καθαρό) το 2021-2023 και συνολικά 11% περίπου τα επόμενα 6 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η HSBC τονίζει ότι παραμένουν αρκετά χαμηλές για να έχει νόημα μια έκθεση στην αγορά. Μάλιστα «χρηματοδοτεί» αυτή τη μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία, την οποία υποβαθμίζει από την έως τώρα σύσταση «overweight», κυρίως λόγω πληθωρισμού.

Οι αποτιμήσεις της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δείχνουν ελκυστικές, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών, με υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών, αν και εφόσον οι εκτιμήσεις των αναλυτών πραγματοποιηθούν. Το consensus για τον δείκτη P/E διαμορφώνεται στις 10,5 φορές για το 2021 και στις 8 φορές για το 2022, ενώ η μερισματική απόδοση, 4,4% το 2021.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video