Οι εισηγμένες που πέρασαν πάνω από τον πήχη των προβλέψεων

Παραδείγματα εταιρειών που το τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασαν την επίδοση εννεαμήνου. «Κράτησαν» οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή, ανέβηκαν οι επενδύσεις. Οφέλη από την αύξηση των διεθνών τιμών στα εμπορεύματα.

Οι εισηγμένες που πέρασαν πάνω από τον πήχη των προβλέψεων

Καλύτερη εικόνα από αυτή του πρώτου εννεαμήνου αναμένεται να δείξουν τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις -κόντρα στις επιπτώσεις των δεύτερων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου- η πορεία του τελευταίου τριμήνου εμφανίστηκε βελτιωμένη.

Παράγοντες που φαίνεται να συνετέλεσαν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν κυρίως οι παρακάτω:

  • Η καλύτερη προσαρμογή των εταιρειών και των πολιτών σε συνθήκες lockdown.
  • Η αρκετά ικανοποιητική ροή των επενδύσεων, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής κατά το τελευταίο τέταρτο του έτους.
  • Οι θετικές προσδοκίες που διαφάνηκαν για τις προοπτικές του 2021 (κυρίως του δεύτερου εξαμήνου) μετά τις εγκρίσεις εμβολίων για την πανδημία Covid-19.
  • H άνοδος που παρατηρήθηκε στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα «αποτελέσματα αποθεμάτων» αρκετών εταιρειών στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

Μέχρι σήμερα, μόνο μία εισηγμένη εταιρεία έχει ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της. Πρόκειται για τη Μυτιληναίος, η οποία κατάφερε στο σύνολο του έτους να επαναλάβει το EBITDA του 2019 (ενώ στο 9μηνο βρισκόταν πίσω κατά 13 εκατ. ευρώ) και να διαμορφώσει στο -11% τα καθαρά της κέρδη, έναντι του -15,6% που είχε σημειωθεί στο εννεάμηνο. Γενικότερα, σε μια χρονιά έντονων αντιξοοτήτων, ο εισηγμένος όμιλος πέτυχε να διατηρήσει την κερδοφορία του σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα να προχωρήσει τον επενδυτικό-αναπτυξιακό του σχεδιασμό.

Στις 22/2 θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Epsilon Net, τα οποία προβλέπεται να κινηθούν πολύ ανοδικά σε σχέση με το 2019 και αναμένεται λίγο-πολύ να έχουν «γεύση εννεαμήνου» (αύξηση προ φόρων κερδών κατά 61%). Ανάλογη εικόνα περιμένουν οι αναλυτές να επαναληφθεί και σε άλλες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, όπως στην Entersoft, ακόμη και αν δεν συνυπολογιστούν στα περυσινά κέρδη η επίδοση της εταιρείας που εξαγοράστηκε από την εισηγμένη στο τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη συνέχισε κατά το τελευταίο τρίμηνο να αυξάνει την παραγωγή της με τον ίδιο ρυθμό που εμφάνισε στο εννεάμηνο, ενώ ανοδικά συνέχισε να κινείται κατά το τελευταίο τρίμηνο και η Interlife. Η βελτιωμένη εικόνα των διεθνών κεφαλαιαγορών κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς ενδεχομένως να έχει επιδράσει θετικότερα στα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

H Κλουκίνας-Λάππας έκλεισε το εννεάμηνο με -11,3% στον κύκλο εργασιών της, επίδοση που περιορίστηκε στο -8% στο ενδεκάμηνο, με τον Ιανουάριο του 2021 να κινείται ανοδικά (+6%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Πέραν αυτών, με βάση το ρεπορτάζ, πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες φαίνεται να έκλεισαν το 2020 παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με αυτή του εννεαμήνου της ίδιας οικονομικής χρήσης.

  • Η Π. Πετρόπουλος για παράδειγμα, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά των οχημάτων, από το -9% στον κύκλο εργασιών του εννεαμήνου έκλεισε τη χρονιά πολύ κοντά σε πωλήσεις και κέρδη στις επιδόσεις του 2019.
  • Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, μετά το -8,7% στις πωλήσεις του εννεαμήνου, φέρεται να κάλυψε -σε γενικές γραμμές- την προαναφερθείσα υστέρηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.
  • Η ΕΛΤΟΝ Χημικά από το -8% του εννεαμήνου, φέρεται να έκλεισε τη χρονιά με την πτώση των πωλήσεων να περιορίζεται στο -5% και με το πρώτο δίμηνο του 2021 να εξελίσσεται ικανοποιητικά.
  • Η ΣΙΔΜΑ φέρεται να κάλυψε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το -7,1% στον κύκλο εργασιών της που είχε εμφανίσει στο εννεάμηνο, ενώ η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έκλεισε τη χρονιά σαφώς καλύτερα από το -30% έως -35% στον κύκλο εργασιών της που είχε εκτιμήσει για το σύνολο του 2020, με την εκκίνηση του 2021 να εξελίσσεται ικανοποιητικά.
  • Η ανάληψη μεγάλης σύμβασης για την κατασκευή βάσης για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 Mw από τη Mevaco ξεκίνησε να υλοποιείται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιδράσει στο να μειωθεί στο σύνολο της χρονιάς η επίδοση του -52,3% που εμφάνισε η εισηγμένη στο εννεάμηνο (τα μεγαλύτερα οφέλη του έργου θα φανούν στην τρέχουσα χρήση).

Βέβαια δεν θα είναι όλες οι εισηγμένες εταιρείες που θα εμφανίσουν καλύτερη εικόνα στο δωδεκάμηνο σε σχέση με το εννεάμηνο. Για παράδειγμα, η JUMBO -λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν- έκλεισε το 2020 με πτώση πωλήσεων 18,2% έναντι του -9,3% στο εννεάμηνο, πλην όμως τον Ιανουάριο του 2021 επανέλαβε τις πωλήσεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video