«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

«Επιθετική πολιτική» της ΕΧΑΕ για την προσέλκυση νέων εταιρειών. Το αυξημένο ενδιαφέρον από τον χώρο της πληροφορικής, οι φετινές ΑΜΚ ήδη εισηγμένων και η προσδοκία για placements που θα τονώσουν τη διασπορά.

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

Τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία από την εισροή μεγάλου ύψους κοινοτικών κονδυλίων επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η ΕΧΑΕ, προκειμένου να προσελκύσει επιχειρήσεις που είτε θα θελήσουν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο είτε θα προχωρήσουν στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Παράλληλα, ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο 2021 αναμένονται πολλές αυξήσεις κεφαλαίου ήδη εισηγμένων εταιρειών.

«Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο ότι κάποιες εταιρείες αποχωρούν από το ΧΑ ή ότι ορισμένες άλλες παρακμάζουν οικονομικά, γιατί απλά αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει. Το κακό είναι ότι τόσα χρόνια δεν είδαμε νέο αίμα να μπαίνει στο ΧΑ και αυτό είναι επακόλουθο κυρίως της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Οι προοπτικές της οικονομίας μετά την πάροδο της πανδημίας δείχνουν θετικές και παράλληλα πολύ μεγάλο ύψος κοινοτικών κονδυλίων αναμένεται να εισρεύσει στη χώρα. Ψηφιοποίηση της οικονομίας και πράσινη-διατηρήσιμη ανάπτυξη φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο».

Τη θετική αυτή συγκυρία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το ΧΑ και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται εκδηλώσεις όπως η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε στις 16 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) και θέμα «Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής στη μετά Covid εποχή και το χρηματιστήριο».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημερίδας (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) σημειώθηκαν μεταξύ άλλων ότι: α) Το τελευταίο χρονικό διάστημα η χρηματιστηριακή αγορά βλέπει με καλύτερο μάτι τις εταιρείες πληροφορικής, β) Παρατηρείται αυξημένο αρχικό ενδιαφέρον από μη εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου να ενταχθούν και αυτές στο ΧΑ, γ) Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία της περιόδου 1999-2000.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο και διοργανώνεται με τη συνεργασία της ΕΧAΕ και του ICC Hellas (International Chamber of Commerce Hellas), με θέμα «Το ελληνικό χρηματιστήριο στη μετά Covidd εποχή), καθώς κομβικό ρόλο εξέτασης θα έχει το αν και πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΧΑ.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το 2021 το πρόγραμμα Roots (εκπαίδευση επιχειρήσεων προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τον χώρο των κεφαλαιαγορών και να προετοιμαστούν κατάλληλα προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτές), με την ένταξη και άλλων εταιρειών.

Τέλος, το ΧΑ (σε συνεργασία με άλλους φορείς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς) έχει υποβάλει προτάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες που εισέρχονται στο ΧΑ, αλλά και για επενδυτές που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε αυτό.

Κινητικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα λίγων ημερών είναι η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ των μετοχών της Interlife μετά και τη σχετική έγκριση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μέσα στο 2021 να επιστρέψει στο ταμπλό μέσα από δημόσια εγγραφή και η Εθνική Ασφαλιστική (σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε τρεις εταιρείες του κλάδου στο Χρηματιστήριο).

Όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα δούμε τουλάχιστον δύο ΑΕΕΑΠ (τη Noval του ομίλου Viohalco και την Orilina) να εισέρχονται στο ΧΑ μέσω δημόσιας εγγραφής.

Κομβικό ρόλο μέσα στο 2021 θα αποτελέσουν οι αποφάσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, με την Πειραιώς να έχει ήδη προαναγγείλει επισήμως τη συγκεκριμένη πρόθεση.

Με πολύ ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι ΑΜΚ τόσο της Ελλάκτωρ (και οι μετοχικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά από αυτή), όσο και αυτή της Αεροπορίας Αιγαίου.

Η Pasal Development (δρομολογείται η αλλαγή του ονόματός της) του Ηλία Γεωργιάδη ολοκληρώνει ήδη ΑΜΚ με εισφορά σε είδος και επιπλέον αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2021 σε δύο ακόμη κινήσεις: Πρώτον, σε μια νέα αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (τόσο με εισφορά σε είδος όσο και με καταβολή μετρητών) και στη συνέχεια σε μια έκδοση εταιρικού ομολόγου που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει επίσης εξαγγείλει η Τζιρακιάν, με τους βασικούς της μετόχους να έχουν ήδη προκαταβάλει τμήμα της συμμετοχής τους.

Το θέμα ενδεχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου εξετάζεται από δύο τουλάχιστον εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, μεταξύ των οποίων και της Performance (κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ).

Αν η δικαστική απόφαση που αφορά το σχέδιο εξυγίανσης της Γ.Ε. Δημητρίου είναι θετική, τότε θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της πλειοψηφίας από τον όμιλο Quest.

Γενικότερα, στον βαθμό που διατηρηθεί το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα μέσα στο 2021, αναμένεται να δούμε και άλλες εισηγμένες να προχωρούν σε ΑΜΚ, αλλά και σε placements των βασικών τους μετόχων, με πρώτες «ύποπτες» τις εισηγμένες που έχουν περιορισμένη διασπορά τίτλων, όπως π.χ. η Prodea, η ElvalHalcor ή ακόμη και η ίδια η Viohalco.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video