JP Morgan: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

Την αναβάθμιση της οικονομίας και την έξοδο από την κατηγορία «junk» εντός του 2022 προβλέπει ο αμερικανικός οίκος. Συστήνει long θέσεις στους ελληνικούς τίτλους 7ετούς διάρκειας. Βλέπει άμεσα έκδοση 30ετούς τίτλου.

JP Morgan: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

Αγορά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα προτείνει η JP Morgan, καθώς προσδοκά ότι οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021 θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κατηγορία junk (σκουπίδια) μέσα στο 2022, πιθανότατα.

H JP Morgan περιμένει εντός των ημερών έξοδο στις αγορές με μία 10ετή ή 30ετή έκδοση. O ΟΔΔΗΧ στοχεύει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, η JP Morgan προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που θα εκδοθούν. Το πρόγραμμα δανεισμού για τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, με νέο 30ετές ομόλογο, σημειώνει ο οίκος.

Οι αναλυτές του οίκου συστήνουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, εκτιμώντας ότι αυτά προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ευνοϊκά επίπεδα τιμής σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ, εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικό momentum στις αξιολογήσεις.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 5% φέτος, με τον πληθωρισμό στο 0,9%, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ, το χρέος στο 201% του ΑΕΠ και την ανεργία στο 16,7%. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναλογικά, ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης.

Πέραν αυτού, ο οίκος βλέπει υψηλές πιθανότητες να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το 2021, θεωρώντας ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) δεν θα συμβεί φέτος. Με δεδομένο ότι η ελληνική αξιολόγηση απέχει 2 έως 3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, υπάρχουν μικρές πιθανότητες η έξοδος από το junk να γίνει μέσα στο 2021, με την JP Morgan να την περιμένει μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγραμματισμένα reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021 θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου με τη Fitch και θα ακολουθήσουν στις 19 Μαρτίου η DBRS, στις 23 Απριλίου η S&P, στις 21 Μαΐου η Moody’s, στις 16 Ιουλίου η Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 22 Οκτωβρίου η S&P και στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s.

Η JP Morgan θεωρεί φθηνά τα ελληνικά ομόλογα λήξης Ιανουαρίου 2028, αλλά εκτιμά ότι εκείνα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2042 είναι ακριβά και θα δεχθούν πιέσεις, εάν εκδοθεί νέος 30ετής τίτλος. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τυχόν πιέσεις στις τιμές που θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες η προσφορά νέων ομολόγων, για να αυξήσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα συρρικνωθεί περαιτέρω, από τις 116 μονάδες βάσης που είναι σήμερα στις 110 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 90 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Τέλος του έτους, θα έχει επιστρέψει στις 100 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μιας συνολικής αύξησης των spreads στην Ευρωζώνη.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video