Wood: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Ελκυστικές χαρακτηρίζει τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές ο οίκος. Κορυφαίες επιλογές Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αναβαθμίζει τη σύσταση για Alpha σε buy. Τα περιθώρια ανόδου και οι εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας.

Wood: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Με θετική ματιά συνεχίζει η Wood & Company για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση «Greek Banks - The last mile» και εκτιμάει ότι θα πετύχουν την τελική εκκαθάριση των παλαιών NPEs και την επιστροφή σε αξιοπρεπή κερδοφορία. Παρόλο που οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει (πάνω από 60% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου πέρυσι), οι μετοχές τους παραμένουν σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του 2020.

Top Picks παραμένουν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, λόγω των χαμηλότερων δεικτών NPEs, υψηλότερης κάλυψης, αλλά η Wood αναβάθμισε επίσης και την Alpha Bank σε buy από hold. Η Wood προχώρησε και σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις τρεις τραπεζικές μετοχές, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία μείωσε την τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ, από 2,3 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 21%.

Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 0,9 ευρώ (από 0,80 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 52%, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,9 ευρώ (από 2,4 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 34%, για την Αlpha Βank στο 1,5 ευρώ (από 1,1 ευρώ) με περιθώριο ανόδου της τάξης του 65%.

Τα NPEs για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθούν στα 37 δισ. ευρώ το 2020 (δείκτης NPE 23%, pro forma), καταγράφοντας μια μείωση κατά 70% στην τελευταία πενταετία. Η έγκριση του Ηρακλή II θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs.

Έτσι, ακόμη και με την πρόσθετη ροή NPE λόγω της πανδημίας Covid-19 (περίπου 5,3 δισ. ευρώ), η Wood πιστεύει ότι η τροχιά για τη μείωση του δείκτη NPE πολύ κάτω από το 10% (και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs) είναι πολύ πιθανή.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood εμφανίζεται βέβαιη ότι οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς να απαιτούνται εκδόσεις μετοχών.

Η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται ήδη μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, με αναλογίες NPE περίπου 15% μετά τον Ηρακλή I. Η Αlpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά τους και απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο του Ηρακλή II.

Τέλος, η προ προβλέψεων κερδοφορία σταθεροποιήθηκε το 2020 και η Wood αναμένει πως το 2021 και το 2022 οι τράπεζες πιθανόν να δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα που προέρχονται από τα NPEs, από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη και το ROTE θα ανακάμψουν σημαντικά, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων (CoR).

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video