ΧΑ: 13 μετοχές που... υποχώρησαν «περίεργα»

Οι «πρωταθλητές» αποδόσεων και οι μεγαλύτερες «βουτιές» του δωδεκαμήνου. Ποιες μετοχές υποχρεώθηκαν σε έντονη πτώση στο ταμπλό παρά τη βελτίωση επιδόσεων και προοπτικών. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: 13 μετοχές που... υποχώρησαν «περίεργα»

Παρά τις «αναταράξεις» των τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα για μεταβολές όλων των μετοχών του ΧΑ, πηγή Z Trade) έχει καταγράψει άνοδο 40,91%.

Από τις 203 μετοχές του ΧΑ, μόνο 44 από αυτές σημείωσαν πορεία καλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη, με ενδεικτικά παραδείγματα: Forthnet +686%, Κυριακίδης Μάρμαρα +265%, Q&R +214%, FG Europe +200%, Αεροπορία Αιγαίου +131%, Fourlis +115%, ΟΠΑΠ +103%, Folli-Follie +94,7%, Autohellas +81%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +80%, ΟΤΕ +79%, Τιτάν (κ) +79%, Τράπεζα Πειραιώς +77%, JUMBO +64%, MLS +64%, ΔΕΗ +63%, ΕΥΔΑΠ +61%.

Αντίθετα, οι μετοχές που κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχρεώθηκαν στη μεγαλύτερη πτώση, ήταν: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες -94,04%, DIONIC -82,92%, Παρνασσός -80,66%, Πήγασος -77,3%, Μπουτάρης (π) -72,4%, Τράπεζα Αττικής -64,4%, Μπήτρος -61%, Παΐρης -58,3%, Δρομέας -58,2% και Compucon -56,32%.

Στο υπόλοιπο τμήμα του κειμένου θα αναφερθούμε σε 13 περιπτώσεις μετοχών που κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο -περίοδο κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 40,91%- όχι μόνο υποχρεώθηκαν σε πτώση της τιμής τους, αλλά κατά το χρονικό αυτό διάστημα βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ή/και τις προοπτικές τους.

Βέβαια, κάθε μια από τις παρατιθέμενες περιπτώσεις είναι ξεχωριστή και φυσικά δεν σημαίνει πως η οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να εκληφθεί και ως πρόταση αγοράς. Άλλωστε, συχνά η υποαπόδοση στο ταμπλό είναι αποτέλεσμα είτε της χαμηλής εμπορευσιμότητας που εμφανίζει η πλειονότητα των τίτλων χαμηλής κεφαλαιοποίησης, είτε οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Το 13άρι των παραδειγμάτων

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ για παράδειγμα που σημείωσε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πτώση 46,5%, κατάφερε στο πρώτο φετινό τρίμηνο να βελτιώσει δραστικά τις επιδόσεις της και να επιστρέψει στην κερδοφορία (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 10,2 εκατ. ευρώ).

Η Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 43,75% (κεφαλαιοποίηση μόλις 3,17 εκατ. ευρώ) χωρίς η εταιρεία να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που ταλαιπωρούν τους μεγάλους Ομίλους του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Δίας).

Ο τίτλος της Καθημερινής κατέγραψε πτώση 38,1% και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της έχει περιοριστεί μόλις στα 13,07 εκατ. ευρώ, όταν μόνο κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τοποθετήθηκαν στην εισηγμένη γύρω στα 9 εκατ. ευρώ μετρητά. Να σημειωθεί επίσης πως η Καθημερινή διαθέτει -μεταξύ άλλων- σημαντική ακίνητη περιουσία και δύο πλοία, σε μια περίοδο που η διεθνής ναυτιλία παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, διακόπτοντας φέτος μια μακρά περίοδο έντονης ύφεσης.

Η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής διακρίνεται για τη χαμηλή της εμπορευσιμότητα και τη μεγάλη συγκέντρωσή της από το βασικό μέτοχο (Alpha Bank). Το βέβαιο ωστόσο είναι πως ο τίτλος έχει χάσει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο το 33,3% της αξίας του, παρά το ότι οι πληρότητες του αθηναϊκού ξενοδοχείου είναι σαφώς αυξημένες και η μέση τιμή δωματίου οριακά υψηλότερη. Επιπλέον, έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον για την πώληση του ξενοδοχείου και σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στην αγορά, η Alpha Bank θα μιλούσε μόνο για... τριψήφιο νούμερο και μάλιστα αρκετά πάνω από το εκατό.

Η χρηματιστηριακή αξία των Σωληνουργείων Κορίνθου έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 30,84%, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση μεγάλων διεθνών projects στο κομμάτι της μεταφοράς ενέργειας έχει έρθει πιο κοντά από χρονικής τουλάχιστον απόψεως.

Στο -28,7% η μετοχή της Space Hellas κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση οριακά πάνω από δέκα εκατ. ευρώ), ωστόσο ο γνωστός Όμιλος πληροφορικής προσδοκά για φέτος αυξημένο κύκλο εργασιών και επίσης πρόκειται να διεκδικήσει σημαντικές συμβάσεις του ΕΣΠΑ. Πιθανολογείται μάλιστα από χρηματιστηριακούς κύκλους πως από το 2015 η εισηγμένη θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος.

Στο -24,75% η τιμή της μετοχής της Επίλεκτος κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (μόλις 11,72 εκατ. ευρώ τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία) όταν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αν και οι οικονομικές επιδόσεις της Αφοί Καράτζη στο χώρο των χημικών προϊόντων παρέμειναν υψηλές, αν και οι προοπτικές των δύο ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει διαγράφονται σαφώς καλύτερες για φέτος, εν τούτοις η αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχώρησε κατά 24%.

Η Profile παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις, διατηρώντας άριστο επίπεδο ρευστότητας και διευρύνοντας τις εργασίες της εκτός Ελλάδας, είδε το τελευταίο δωδεκάμηνο τη μετοχή της να χάνει το 21,7% της αξίας της (κεφαλαιοποίηση μόλις 9,98 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ομολογιακό δάνειο από την αφορά ΕΝΑ Plus του ΧΑ το προσεχές φθινόπωρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η Flexopack -μια εταιρεία με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό και άριστη ρευστότητα-διατηρεί στο ακέραιο τις οικονομικές της επιδόσεις, πλην όμως η μετοχή της υποχρεώθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο σε πτώση 18,7%.

Μετοχή με χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα η Alpha Αστικά Ακίνητα. Η μετοχή της κατέγραψε το τελευταίο δωδεκάμηνο πτώση 10,7%, περιορίζοντας την αποτίμησή της στο ΧΑ στα 87,5 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/3/2014 η εισηγμένη είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμείο 55,9 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 127,6 εκατ. ευρώ. Η Alpha Αστικά Ακίνητα εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Η μετοχή της J&P Άβαξ σημείωσε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πτώση 6,9% (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. έναντι ιδίων κεφαλαίων 237 εκατ. ευρώ). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και πάλι η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ επίσης η εισηγμένη διεύρυνε δραστικά το υπόλοιπο των έργων που ανέλαβε στο εξωτερικό.

Η οριακή υποχώρηση της μετοχής της Entersoft οφείλεται στην πολύ χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητά της. Πάντως, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η εταιρεία συνέχισε την ανοδική πορεία στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη διατήρηση άριστης ρευστότητας. Μάλιστα, η γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Πολιτική της είναι βελτιώσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη και μεσοπρόθεσμα να μεταταχθεί στην κύρια αγορά του ΧΑ, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

***Αναλυτικός πίνακας με τις μετοβολές των τιμών το τελευταίο 12μηνο στο ΧΑ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video