Ποιες εισηγμένες επενδύουν στις... μετοχές τους

Εισηγμένες εταιρείες που «κλειδώνουν» κέρδη, αποκομίζουν υπεραξίες ή αποκτούν τίτλους με discount, μέσα από προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Τι δείχνουν οι κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει 15 εταιρείες στο ταμπλό.

Ποιες εισηγμένες επενδύουν στις... μετοχές τους

Με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να έχει υποαποδώσει έντονα σε σχέση με τις διεθνείς μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες υλοποιούν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.

Άλλες εξ αυτών έχουν καταφέρει φέτος να αποκομίσουν αξιοσημείωτες υπεραξίες, άλλες αγοράζουν τίτλους σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία, ενώ υπάρχουν και εκείνες που πιστεύουν πως η σχετική τους επένδυση θα αποδώσει στο μέλλον.

Κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά τόσο υπέρ όσο και κατά των προγραμμάτων αγοράς ιδίων τίτλων, καθώς αναμφίβολα πρόκειται για μια κίνηση την οποία υποδέχονται με χαρά οι μέτοχοι μειοψηφίας, πλην όμως ενίοτε ελλοχεύουν κινδύνους για τις ίδιες τις εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, το Euro2day.gr καταγράφει σήμερα το πώς έχουν τα πράγματα σε 15 εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών.

Μυτιληναίoς: Η απόφαση του ομίλου να προβεί σε αγορές ιδίων μετοχών του αποβαίνει μέχρι σήμερα προς όφελος των επενδυτών μειοψηφίας, όχι μόνο γιατί η τρέχουσα τιμή του τίτλου έχουν ανακάμψει δραστικά αλλά και γιατί το μέσο κόστος κτήσης (έχουν αγοραστεί 3.185.658 τεμάχια ή το 2,2294% της εταιρείας) βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ.

OΤΕ: Πολιτική του Οργανισμού είναι να αποκτά ίδιες μετοχές, τις οποίες να ακυρώνει στη συνέχεια. Έτσι, τον φετινό Φεβρουάριο ακύρωσε 9.764.743 ίδιες μετοχές. Στη συνέχεια προχώρησε σε νέες αγορές (4.364.471 τεμάχια ή 0,93% έως την 30ή Ιουνίου με μέσο κόστος 11,6 ευρώ) ενώ η πολιτική απόκτησης ιδίων τίτλων συνεχίζεται μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα το σύνολο των ιδίων μετοχών να έχει φτάσει στα 8.451.118 τεμάχια (1,797% του συνόλου).

Sarantis: Η εταιρεία κατέχει σήμερα 2.769.816 ίδιες μετοχές (το 3,96% του συνόλου), αγορασμένες ως επί το πλείστον κατά την περίοδο 2016-2018. Μέχρι το τέλος του 2019 είχαν αποκτηθεί 2.731.600 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 4,59 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου υπερβαίνει τα 9 ευρώ.

Profile: H εταιρεία «κλείδωσε» φέτος πολύ υψηλά κέρδη, όταν ρευστοποίησε στις 30/1/2020 528.264 ίδιες μετοχές (το 4,9% της εταιρείας) έναντι 4 ευρώ ανά τεμάχιο (πολύ χαμηλότερο κόστος κτήσης). Μάλιστα, αυτής της κίνησης ακολούθησε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Στη συνέχεια ακολούθησε η επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με την εταιρεία να προβαίνει σε σχετικές κινήσεις σε πολύ τακτική βάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Profile πρέπει να κατέχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν μεταξύ 1,4% και 1,5% του συνόλου της εισηγμένης, με ένα μέσο κόστος κτήσης μεταξύ 3,20 και 3,30 ευρώ ανά τεμάχιο, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ είναι γύρω στο 0,5 ευρώ υψηλότερη.

Quest Holdings: Η εισηγμένη προχώρησε φέτος σε περιορισμένες αγορές ιδίων τίτλων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 6,5 ευρώ (σήμερα υπερβαίνει τα 8 ευρώ) και δεν δείχνει «ζεστή» προκειμένου να συνεχίσει. «Σκοπεύουμε να παρεμβαίνουμε μόνο σε ακραίες καταστάσεις», διαμηνύουν τα στελέχη της εισηγμένης.

Flexopack: Η εισηγμένη αγόρασε μέσα στον Ιούλιο πακέτο 96.450 μετοχών (αντιστοιχεί στο 0,82% της εταιρείας) προς μόλις 4 ευρώ ανά τεμάχιο, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ είναι σχεδόν διπλάσια!

Autοhellas: Η εταιρεία κατέχει σήμερα 311.000 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 4,109 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντινό στην τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ.

BriQ Properties: Από 21/4 έως και 9/9 η εταιρεία είχε αποκτήσει 171.608 ίδιες μετοχές (το 0,48% του συνόλου) με μέσο κόστος κτήσης 1,64 ευρώ. Έκτοτε, η εισηγμένη έχει συνεχίσει τις αγορές ιδίων τίτλων και εκτιμάται ότι το μέσο κόστος κτήσης δεν απέχει σημαντικά από την τρέχουσα τιμή του τίτλου. Να σημειωθεί ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τη λογιστική αξία της 30ής Ιουνίου, ενώ η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα έχοντας παράλληλα αποπληρώσει το ομολογιακό της δάνειο (11,8 εκατ. θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2020).

Epsilon Net: Η εταιρεία ρευστοποίησε πρόσφατα το σύνολο των ιδίων μετοχών της (24.949 τεμάχια ή το 0,186%) προς 2,70 ευρώ σε ξένο θεσμικό χαρτοφυλάκιο. Από τη συναλλαγή αυτή κατέγραψε κέρδη καθώς εισπράχθηκαν 67,36 χιλ. ευρώ, όταν το σχετικό κόστος κτήσης είχε διαμορφωθεί στα 36,34 χιλ. ευρώ.

Πλαστικά Θράκης-Πλαστικά Κρήτης: Οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει φέτος αρκετές φορές σε αγορές ιδίων μετοχών. Με δεδομένο ότι η μετοχή της ΠΛΑΘ βρίσκεται στο υψηλό της φετινής χρονιάς και της ΠΛΑΚΡ πολύ κοντά σ’ αυτό, εκτιμάται ότι το μέσο κόστος κτήσης και για τις δύο εισηγμένες είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα αποτίμησή τους στο ταμπλό του ΧΑ.

Η Alpha Trust Ανδρομέδα έχει αποκτήσει 1.665 ίδιες μετοχές (το 0,4151%) με μέσο κόστος κτήσης τα 22,81 ευρώ (λίγο πάνω από την τρέχουσα τιμή), ωστόσο: α) Έχει προηγηθεί επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της εισηγμένης (το ποσό επιστροφής των ιδίων τίτλων καρπώνονται οι λοιποί μέτοχοι), β) Η τιμή κτήσης είναι χαμηλότερη από την εσωτερική αξία της μετοχής με ημερομηνία 30/9/2020.

Πετρόπουλος: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ίδιες μετοχές της εισηγμένης προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν τις 300.000 τεμάχια με μέσο κόστος κτήσης γύρω στα 4,60 ευρώ, λίγο υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή του τίτλου. Πάντως, αρκετοί στην αγορά συνδέουν την ταλαιπωρία της μετοχής στο ταμπλό όχι με την οικονομική της πορεία αλλά με ρευστοποιήσεις θεσμικού χαρτοφυλακίου που διέθετε μεγάλη θέση στην εισηγμένη.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η εταιρεία προχωρεί σε αγορές ιδίων τίτλων σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία, θεωρώντας πιθανότατα ότι η μετοχή της είναι υποτιμημένη στο ΧΑ.

CNL Capital: Υπάρχουν αγορές ιδίων τίτλων, λόγω του discount που παρουσιάζει η μετοχή έναντι της λογιστικής της αξίας.

Σε συχνές αγορές ιδίων μετοχών προχωρεί και το ΙΑΣΩ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video