Τι σχεδιάζουν οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Η φετινή πορεία και τα σχέδια των εταιρειών που διαθέτουν αρνητική καθαρή θέση. Ποιες από αυτές και με ποιους τρόπους επιδιώκουν να περάσουν το συντομότερο δυνατό σε θετικό πρόσημο. Αναλυτικός πίνακας.

Τι σχεδιάζουν οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Σειρά κινήσεων και σχεδιασμών προωθούν δεκάδες εισηγμένοι όμιλοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προκειμένου να επαναφέρουν τα ίδια κεφάλαιά τους σε θετικό πρόσημο.

Πρόκειται για εταιρείες που αναμφίβολα αντιμετώπισαν σειρά προκλήσεων κατά το παρελθόν και τώρα επιχειρούν -και αρκετές βρίσκονται στον σωστό δρόμο- να ανακάμψουν προς όφελος των μετόχων τους (σε αρκετές περιπτώσεις, η ανάκαμψη επιδόσεων συνδυάζεται και με χρηματιστηριακά κέρδη) και της οικονομίας γενικότερα.

Στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται οι εισηγμένες που υποχρεώθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2019 και τώρα οι μέτοχοί τους περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου για το πώς εξελίχθηκαν οι οικονομικές τους επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ήδη, η Pasal Development κατάφερε στις 30 Ιουνίου να επαναφέρει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο (+8,138 εκατ. ευρώ) ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε μέσω ΑΜΚ με επιπλέον 10 δέκα εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την καθαρή της θέση πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται και νέα αύξηση κεφαλαίου έως το τέλος του έτους (αυτή τη φορά με εισφορά σε είδος).

Στη Forthnet, η United αγόρασε από τις τράπεζες δάνεια (μεταξύ αυτών και μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα), μέσω των οποίων θα αποκτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο του ομίλου (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τεχνικός τρόπος). Από την όλη διαδικασία, είναι προφανές πως θα υπάρξει (εκτός των άλλων κινήσεων) και κούρεμα υποχρεώσεων, γεγονός που θα τονώσει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της Forthnet.

Οι εταιρείες ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος Συμμετοχών αναμένεται φέτος να βελτιώσουν δραστικά την καθαρή τους θέση. Η ΣΙΔΜΑ γιατί θα απορροφήσει το ενεργητικό της Μπήτρος Μεταλλουργικής (ΑΜΚ μέσα από εισφορά σε είδος) και η Μπήτρος Συμμετοχών επειδή παράλληλα με το προαναφερόμενο deal της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική, θα προχωρήσει σε ρύθμιση-κούρεμα τμήματος των υποχρεώσεών της.

Στην περίπτωση της Intralot, όλα δείχνουν πως η διοίκησή της θα επιδιώξει την αναδιάρθρωση υποχρεώσεών της, η οποία θα περιλαμβάνει χρονική μετακύλιση λήξεων και κούρεμα υπολοίπων, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης.

Η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,07 εκατ. στις 31/12/2019, έχει ήδη μπει από πέρυσι σε κερδοφόρο πορεία (+238 χιλ. ευρώ), η οποία αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά φέτος. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως τα αρνητικά ίδια κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν μέσα από τη μελλοντική της κερδοφορία.

Σε κερδοφόρο πορεία έχει εισέλθει και η Lavipharm (+1,25 εκατ. το 2018 και +5,32 εκατ. πέρυσι), η οποία φέτος ευνοήθηκε από τις αυξημένες πωλήσεις των αντισηπτικών και γενικά αναμένεται να έχει μια καλή χρονιά.

Κέρδη σημείωσαν πέρυσι και η ΕΛΓΕΚΑ και η Frigoglass (η δεύτερη εμφάνισε κέρδη 586 χιλ. ευρώ και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο), ενώ Νίκας και AVE προχωρούν -μεταξύ των άλλων κινήσεών τους- σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων με καταβολή μετρητών.

«Νεότερα» από τη Γ.Ε. Δημητρίου αναμένεται να έχουμε γύρω στα μέσα του 2021, καθώς -υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί δικαστικά η αναδιάρθρωση χρεών της- θα αποκτήσει μέσω ΑΜΚ πλειοψηφικό ποσοστό o όμιλος Quest.

Στις περιπτώσεις Sato και Βαράγκης, με βάση τα επιδιωκόμενα σχέδια (αναμένονται οι δικαστικές εγκρίσεις), οι δραστηριότητές τους θα συνεχιστούν από άλλα εταιρικά σχήματα στα οποία δεν θα συμμετέχουν οι σημερινοί μέτοχοί τους (τόσο οι βασικοί όσο και οι μειοψηφούντες).

Δύσκολα τα πράγματα για την Dionic, οι συζητήσεις της οποίας με τις πιστώτριες τράπεζες συνεχίζονται εδώ και χρόνια χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ βαρίδι στις προσπάθειες ανάταξης της ΑΝΕΚ (κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2019) αποτελεί η τρέχουσα πανδημία, η οποία επιδείνωσε ραγδαία τις επιδόσεις ολόκληρης της ακτοπλοΐας.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video