Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τα ελληνικά ομόλογα από το ΧΑ

Πώς εξηγεί η γερμανική εφημερίδα την προτίμηση των επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα αλλά όχι μετοχές ελληνικών εταιρειών.

Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τα ελληνικά ομόλογα από το ΧΑ

Εκτενές ρεπορτάζ για τις προτιμήσεις επενδυτών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά όχι ελληνικές μετοχές, λόγω του «lockdown» που χτύπησε το χρηματιστήριο την περίοδο της πανδημίας, παραθέτει η Handelsblatt, εξηγώντας τις τάσεις που διαγράφονται.

«Πριν από 8 μήνες, οι επενδυτές στην Αθήνα είχαν κάθε λόγο να γιορτάσουν: Με αύξηση 50%, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε το 2019 την πιο απότομη άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη στην εικοσαετία. Η Ελλάδα ανταγωνιζόταν με τη Ρωσία για την καλύτερη απόδοση μετοχών στον κόσμο. Φέτος η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική: "Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο από την αρχή του έτους", δηλώνει ο Γκρέγκορ Χόλεκ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Raiffeisen Capital Management της Βιέννης.

Πέρυσι, η αγορά επωφελήθηκε κυρίως από την αλλαγή κυβέρνησης (…) Αλλά μετά ήρθε το lockdown του κορωνοϊού. Το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15,2%».

Oι επενδυτές αποφεύγουν το Χρηματιστήριο αλλά όχι τα ομόλογα

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στη συρρίκνωση της οικονομίας σημαντικό ρόλο έπαιξε το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό λόγω κορωνοϊού, ο ακόμη εύθραυστος τραπεζικός τομέας και ο κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον Χόλεκ.

«Οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία προκαλούν επίσης ανησυχία στους επενδυτές», γράφει η HB και παρατηρεί: «Στη διαμάχη για τις ζώνες κυριαρχίας στο Αιγαίο και τον ορυκτό πλούτο στην Αν. Μεσόγειο καταγράφηκε το ΣΚ αποκλιμάκωση. Όμως η σύγκρουση μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή. Ακόμη κι αν οι δύο γείτονες-εχθροί επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα υπάρξει άμεση συμφωνία». Ο Χόλεκ προβλέπει επίσης στη HB ότι «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει πολύ ασταθής έως ότου είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ σημειώνει: «Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν το χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αβεβαιότητας, η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι εντελώς διαφορετική: τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ (…) τα ελληνικά ομόλογα είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ που εξακολουθούν να δημιουργούν εισόδημα». Από την πλευρά του, ο Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτής της ελληνικής οικονομίας στη Scope Ratings, αναφέρει στην HB: «Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα δείχνει τη βελτιωμένη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας».

H HB παρατηρεί βέβαια ότι «όλοι οι σημαντικοί οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια (…) To ότι οι τιμές τους συνεχίζουν να αυξάνονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας (…) Μετά τα προγράμματα διάσωσης από το 2010 έως το 2018, περίπου το 80% του ελληνικού εθνικού χρέους επιβαρύνει τον ESM και άλλους δημόσιους πιστωτές. Έτσι αυτοί δεν μπορεί να αφήσουν τη χώρα να αποτύχει».

Τέλος, ο Σουβάλσκι εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομία πρέπει να ανοίξει περαιτέρω, να προσελκύσει ξένη τεχνογνωσία και να δημιουργήσει νέους βιομηχανικούς τομείς εκτός από τον τουρισμό και την εμπορική ναυτιλία».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video