Πώς αποτιμά τις εγχώριες μετοχές η Citigroup

Τι σηματοδοτεί η αύξηση στις τιμές-στόχους των βασικών δεικτών από τον διεθνή οίκο. Η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές και οι προσδοκίες για τα κέρδη των εισηγμένων. Τα σινιάλα από το μέτωπο της πανδημίας.

Πώς αποτιμά τις εγχώριες μετοχές η Citigroup

Η Citigroup αυξάνει τις τιμές-στόχους των βασικών δεικτών των μετοχών, αφού αναμένει πλέον ότι τα παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα συρρικνωθούν κατά 30% το 2020, βελτιωμένα από τις προηγούμενες προβλέψεις της τάξεως του -50%, αλλά ακόμα πιο bearish από το consensus των αναλυτών (-18%).

Αυτή η αναβάθμιση των κερδών, μαζί με τη συνεχή υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, σημαίνει ότι ο στόχος και σημείο αναφοράς για τον δείκτη MSCI AC World έως και τα μέσα του 2021 είναι οι 705 μονάδες, αύξηση 4% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες σε 23 φορές τα κέρδη του 2021, πολύ υψηλότερα από τις 15 φορές, που αποτελούν τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Ιδιαίτερα ελκυστικά τοποθετούνται οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup, οι εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 14,7% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος αλλά θα σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη το 2021, της τάξεως του 33,8%.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 15,3 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 11,5 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 5,8% και 6,7 φορές για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Αναβαθμίσεις EPS 

Η αρχική πρόβλεψη της Citigroup για μείωση στα παγκόσμια EPS κατά 50% το 2020, βάσει του ΑΕΠ, ήταν πολύ απαισιόδοξη. Ο οίκος αναμένει τώρα πτώση 30%, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 25% το 2021.

Το consensus των αναλυτών αναμένει μια παγκόσμια συστολή των EPS 18% το 2020 και μια ανάκαμψη 28% το 2021. Αυτό συνεπάγεται ότι η ανάκαμψη θα επαναφέρει τα κέρδη στην προηγούμενη κορυφή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτίμηση η οποία φαίνεται πολύ αισιόδοξη για τη Citigroup.

Υψηλότερος o στόχος για τον δείκτη S&P 500

Η Citigroup αύξησε τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στα μέσα του 2021 στις 3.600 μονάδες και πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις και το συναίσθημα των μετοχών στις ΗΠΑ φαίνεται «τεντωμένο», αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να εμποδίσουν την ταχεία κίνηση που χρηματοδοτείται από την κεντρική τράπεζα.

Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις για τα EPS και η συνεχής υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες οδηγούν σε παρόμοιες αυξήσεις στις προβλέψεις της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Αυξάνουμε τον στόχο μας στα μέσα του 2021 για τον MSCI σε 705 από το 630, υποδηλώνοντας κέρδος 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι στόχοι τους στα μέσα του 2021 δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται με EPS 23x 2021, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 15x μακροπρόθεσμα. Οι μετοχές των ΗΠΑ (26x) φαίνονται ιδιαίτερα ακριβές. Οι καλύτερες αποδόσεις προβλέπονται τώρα στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές. 

Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο στόχος είναι οι 385 μονάδες από 371 μονάδες, με προβλεπόμενη άνοδο 4% και τον δείκτη P/E στις 20 φορές.

Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI EM αναμένεται να σημειώσει άνοδο 6% και ο δείκτης P/E για το 2021 διαμορφώνεται στις 19 φορές.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video