Ποιες εισηγμένες είναι... ασυμπτωματικές στην πανδημία

Πόσες εταιρείες του Χρηματιστηρίου αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία ή να έχουν διαχειρίσιμες απώλειες με βάση το κεντρικό σενάριο για τη χρονιά. Οι «ανθεκτικοί» στον κορωνοϊό όμιλοι και οι πλέον αδύναμοι κρίκοι.

Ποιες εισηγμένες είναι... ασυμπτωματικές στην πανδημία

Κέρδη για το 50% των εταιρειών του ΧΑ και διαχειρίσιμες ζημίες για την πλειονότητα των υπόλοιπων εισηγμένων προβλέπει το βασικό σενάριο των περισσότερων αναλυτών για τη φετινή χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Με βάση το ρεπορτάζ, τόσο οι αναλυτές, όσο και οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών είναι επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν σε προβλέψεις για τη φετινή πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων, ωστόσο επισημαίνονται παράγοντες όπως:

  • Μετά τη βύθιση της ζήτησης κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, η εσωτερική αγορά παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη, προσεγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.
  • Οι εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- κινήθηκαν περίπου στα αντίστοιχα περυσινά νούμερα.
  • Ένα σημαντικό ποσοστό εισηγμένων εταιρειών λόγω των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Πολλές εταιρείες που βλέπουν τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να υποχωρούν, διαθέτουν το απαραίτητο «λίπος» προκειμένου να ξεπεράσουν και αυτή την αντιξοότητα. Επιπλέον, οι απώλειές τους συχνά θα μετριαστούν μέσα από τα όποια κυβερνητικά μέτρα στήριξης και από την πτωτική τάση του κόστους δανειοδότησης.
  • Σε ζητήματα χαρτοφυλακίου που διαθέτουν πολλές εισηγμένες, στο τέλος του πρώτου οκταμήνου τα κρατικά ομόλογα και τα ξένα χρηματιστήρια κάλυψαν ή και υπερκάλυψαν τις όποιες απώλειες είχαν υποστεί κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Στις εισηγμένες που δεν αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων (π.χ. ΚΡΙ-ΚΡΙ, Καραμολέγκος, Εβροφάρμα, Λούλης, Κεπενός, Σαραντόπουλος), της βιομηχανίας (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Παπουτσάνης, Paperpack) των utilities (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων (πχ Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lavipharm, Inform Λύκος, Ευρωσύμβουλοι).

Στον κλάδο της πληροφορικής (π.χ. Space Hellas, Quest Holdings, PROFILE, Entersoft, Epsilon Net, Ίλυδα, IDEAL), οι περισσότερες εισηγμένες είτε θα εμφανίσουν κέρδη ανώτερα από τα περυσινά, είτε επιδόσεις όχι πολύ μακρινές από τις αντίστοιχες του 2019.

Οι ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastor, BriQ Properties, Intercontinental) θα συνεχίσουν να σημειώνουν λειτουργικά κέρδη και οι όποιες τυχόν απώλειές τους θα είναι λογιστικού χαρακτήρα (απομείωση στις εύλογες αποτιμήσεις των ακινήτων τους).

Η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη αναμένεται και φέτος να σημειώσει ένα ικανοποιητικό κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Επίσης, η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε αυξημένα εξαμηνιαία κέρδη, η καθαρή κερδοφορία της Coca-Cola για το ίδιο χρονικό διάστημα υποχώρησε κατά 36% διαμορφούμενη στα 124 εκατ. ευρώ, ενώ γενικότερα με άνεση διαχειρίζονται τις προκλήσεις της πανδημίας όμιλοι όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια (μεγάλο τμήμα των ζημιών του πρώτου τριμήνου για τα δύο διυλιστήρια ήταν λογιστικού χαρακτήρα).

Αναμφίβολα θα υπάρξουν κλάδοι οι οποίοι θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας (κυρίως τουρισμός, μεταφορές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργία, ιδιωτική υγεία), πλην όμως πολλές από αυτές τις εισηγμένες, είτε θα εξακολουθήσουν να σημειώνουν κέρδη (π.χ. Πετρόπουλος), είτε διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, είτε τέλος έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες μέσω πρόσθετου δανεισμού ευελπιστώντας σε βελτίωση των επιδόσεών τους από το 2021 και μετά.

Αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη δοκιμασία θα την υποστούν όσες εταιρείες αντιμετώπιζαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας και πριν την πανδημία, οπότε γι’ αυτές καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα η αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video