Τι περιμένουν οι ξένοι οίκοι για μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες

Διαφοροποιημένες οι εκτιμήσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πώς πιστεύουν ότι θα κινηθεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Οι κεντρικές τράπεζες και τα σενάρια για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Τι περιμένουν οι ξένοι οίκοι για μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες

Η κατάσταση στις αγορές μετοχών είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και πλέον αρκετοί επενδυτικοί οίκοι «βλέπουν» ότι αποδόσεις και οι θετικές εκπλήξεις είναι πιθανόν να έρθουν από την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών και σε αντίθεση από την κραταιά έως τώρα πεποίθηση ότι οι αμερικανικές μετοχές θα διατηρούσαν τα σκήπτρα. Μετά την Goldman Sachs που αναβάθμισε τη σύσταση των ευρωπαϊκών μετοχών σε «πιο ελκυστικές» για το διάστημα των επόμενων 3 μηνών, ήρθε και η Morgan Stanley να προστεθεί τη λίστα. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εμφανίζεται θετική για τη μετοχική αγορά της Ευρώπης αφού για το δείκτη MSCI Europe πιστεύει ότι από τις 1.462 μονάδες, θα κινηθεί ανοδικά στις 1.580 μονάδες ή 11,7 υψηλότερα. Στο θετικό της σενάριο, ο δείκτης θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα στις 1.830 μονάδες ή 25% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Στον αντίποδα, στο αρνητικό σενάριο, ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 1.200 μονάδες ή 18% χαμηλότερα. 

Για το δείκτη των μετοχών στις ΗΠΑ S&P 500, η Morgan Stanley «βλέπει» μικρά περιθώρια ανόδου από τις 3.246 μονάδες στις 3.350 μονάδες στους επόμενους 12 μήνες και στις 3.700 στο αισιόδοξο σενάριο. Αντίθετα, τα περιθώρια πτώσης είναι έως τις 2.900 μονάδες. 

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την πορεία των μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τη Morgan Stanley. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που διατυπώνει για τις βασικές κατηγορίες επενδύσεων, ο δείκτης S&P 500 θα κινηθεί ανοδικά, πέριξ του 5% τους μήνες μέχρι το τέλος του 2020. Αντίθετα, αρνητική εμφανίζεται για τη μετοχική αγορά της Ευρώπης αλλά και της Ευρωζώνης αφού για τους δείκτες MSCI Europe και MSCI Eurozone πιστεύει ότι από τις 1.462 μονάδες και τις 202 μονάδες αντίστοιχα, θα προσγειωθούν στις 1.370 μονάδες και τις 185 μονάδες ή 6,3% και 8,4% χαμηλότερα.

H Morgan Stanley για τα κρατικά ομόλογα στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών αναμένει στο βασικό της σενάριο: το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο από την απόδοση του 0,55% να κινηθεί προς το 1,30%, συνεπώς εκτιμά σημαντική πτώση στην τιμή του κοντά στο 6%. Στο αρνητικό σενάριο της Morgan Stanley, η απόδοση θα ανέβει στο 1,60% ενώ στο καλύτερο σενάριο θα διαμορφωθεί στο 0,40%. 

Για την ΕΚΤ εκτιμά ότι το παρεμβατικό επιτόκιο θα είναι σταθερό στο 0%, ενώ το γερμανικό 10ετές από -0,54% τρέχουσα απόδοση θα κινηθεί υψηλότερα έως το 0,05% τον Ιούνιο του 2021 και έως το 0,35%. Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές θα διαμορφωθεί στο -0,75%. 

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα κυμανθεί προς το 1,20 στους επόμενους 12 μήνες από 1,18 που είναι η τρέχουσα ισοτιμία ενώ το πάνω όριο μπορεί να είναι το 1,26. Στο αντίθετο σενάριο, το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως τα επίπεδα του 1,14. Η Goldman Sachs για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου εκτίμησε ότι θα κυμανθεί επίσης υψηλότερα προς το 1,17 στους επόμενους 12 μήνες από 1,12 που είναι η τρέχουσα ισοτιμία. Η JP Morgan αντίθετα, βλέπει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ότι θα κυμανθεί προς το 1,09 στους επόμενους 12 μήνες από 1,18 που είναι η τρέχουσα ισοτιμία και σε εντελώς αντίθετη άποψη από το consensus.

Τέλος η Μ.S. προβλέπει τιμές στα 45 δολάρια για το Brent στο επόμενο δωδεκάμηνο και στο θετικό σενάριο τα 55 δολάρια και στο αρνητικό τα 35 δολάρια. Από τη μια πλευρά υποθέτει ότι η οικονομική ανάκαμψη, το ασθενέστερο δολάριο και οι βελτιωμένες προοπτικές πληθωρισμού είναι πιθανό να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Από την άλλη όμως, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει εύθραυστη, η παραγωγή σχιστόλιθου είναι πιθανό να επιστρέψει σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου και ο ΟΠΕΚ μπορεί να αρχίσει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς του πιο δυνατά. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video