Γιατί βγαίνει με το... στανιό η αντίδραση του Χρηματιστηρίου

Η αξία των συναλλαγών αποτελεί πλέον το σημαντικότερο στοιχείο για την πορεία του βασικού δείκτη βραχυπρόθεσμα, καθώς και των δεικτών που αποτυπώνουν τις κινήσεις τραπεζών και blue chips. Ποιες είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις.

Γιατί βγαίνει με το... στανιό η αντίδραση του Χρηματιστηρίου

H αντίδραση στην αγορά των μετοχών μετά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι τόσο αναιμική που καταδεικνύει ότι όλες οι προσπάθειες των αγοραστών σε όλες τις περιπτώσεις παραμένουν αδύναμες, δείχνοντας ότι οι πωλητές είναι σε πλήρη ετοιμότητα βραχυπρόθεσμα να οδηγήσουν τις τιμές χαμηλότερα.

Από την άλλη, βέβαια, με τις αξίες των συναλλαγών να είναι τόσο περιορισμένες και συγκεντρωμένες σε τόσο μικρό αριθμό τίτλων, η τεχνική αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή αλλά είναι αμφίβολο αν θα προσεγγίσει αξιόλογες περιοχές αντίστασης. Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο των τελευταίων συνεδριάσεων πάντως, ο μειούμενος όγκος των συναλλαγών δείχνει ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο.

Η σημερινή συνεδρίαση θα συνοδεύεται και από τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων και θα αυξήσει ελαφρώς τη μεταβλητότητά της, αλλά με δεδομένο ότι η ρευστότητα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, το σημαντικό για την αγορά είναι να μπορέσει να συντηρηθεί σε φάση συσσώρευσης χωρίς σημαντικές απώλειες.

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης από τα όρια της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης στην περιοχή των 650-660 μονάδων κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις στηρίξεις των 630 μονάδων.

Η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη θα εξαρτηθεί είτε από την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 671 μονάδων, είτε από τη διάσπαση της στήριξης στις 627 μονάδες, κίνηση που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες και επίσης θα ανοίξει τον διάδρομο υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 580-605 μονάδων.

Ουσιαστικά, για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί. Στο θετικό σενάριο, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 30 ημερών βρίσκεται στις 647 μονάδες και η υπέρβασή του δίνει κίνηση ως τις 671 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν σε παρόμοιο τέμπο με την ευρύτερη αγορά και πλέον η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.525 μονάδες. Στις 1.565 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθεί τη διακύμανση στο εύρος των 1.492 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση σε ένα από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει ίσως και τη μεσοπρόθεσμη τάση. Χαμηλότερα από τις 1.525 μονάδες, η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες. Τα ενδιάμεσα επίπεδα με ενδιαφέρον του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι στηρίξεις στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες.

Τέλος, για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 415 μονάδων, που θα αλλάξει σε αρκετά πιο θετική την εικόνα του κλάδου, είναι πολύ μακριά ακόμα. Η στήριξη στην περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον κάτω από τις 320 μονάδες «χαλάει» επικίνδυνα η κατάσταση.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video