Τα πρώτα δεδομένα από τους νέους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Ο αντιπροσωπευτικότερος «25άρης» και η αποδοτικότερη κατηγορία των υψηλών μερισματικών αποδόσεων. Τα πρώτα μηνύματα από τις πρόσφατες αλλαγές στους δείκτες του ΧΑ και ο στόχος για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Τα πρώτα δεδομένα από τους νέους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Μπορεί οι αλλαγές που έγιναν στους χρηματιστηριακούς δείκτες να μην έχουν εμπεδωθεί ακόμη στην αγορά (άλλωστε ξεκίνησαν μόλις μία εβδομάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας), ωστόσο έχουν αρχίσει να στέλνουν τα πρώτα τους μηνύματα.

Ειδικότερα, στον νέο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX-25) περιορίστηκε η υπερβολικά μεγάλη επίδραση δύο μετοχών (Coca-Cola HBC και OTE), με αποτέλεσμα οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη να τον επηρεάζουν κατά 72% σε σχέση με το 79% του παρελθόντος.

Με τον τρόπο αυτό, ο δείκτης έχει γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτικός, ενώ παράλληλα βοηθά τους επενδυτές σε ένα καλύτερο hedging, υποστηρίζει χαρακτηριστικά o επικεφαλής Μονάδας Ανάλυσης Αγορών και Επικοινωνίας της ΕΧΑΕ κ. Βασίλης Κλέτσας.

Σημαντικό ενδιαφέρον επίσης έχει παρουσιάσει και ο δείκτης της Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, καθώς -εκτός των άλλων- έχει υπεραποδώσει σαφώς έναντι του Γενικού Δείκτη κατά τη μέχρι τώρα πορεία του. «Φαίνεται πως αυτό το χρονικό διάστημα που χαρακτηρίστηκε από αυξημένο κίνδυνο, περισσότεροι επενδυτές επέλεξαν τοποθετήσεις που πιστεύουν ότι διαθέτουν μικρότερο ρίσκο. Αυτή η κατάσταση, βέβαια, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί στο μέλλον», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τον κ. Κλέτσα να συμπληρώνει μεταξύ άλλων, ότι:

  1. Ο δείκτης αυτός παρουσιάζει ενδιαφέρον σε μια περίοδο οριακών ή αρνητικών επιτοκίων διεθνώς. 
  2. Η μέση μερισματική απόδοση του δείκτη υπολογίζεται στο 5,7%.
  3. Ο δείκτης δίνει μεγαλύτερο βάρος στις μεγάλες εταιρείες αλλά παράλληλα επιτρέπει και τη συμμετοχή μικρότερων, που προχωρούν σε σημαντικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. 
  4. Οι εταιρείες του συγκεκριμένου δείκτη αντιστοιχούν στο 42% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Ο δείκτης ATHEX Select Index Plus ήρθε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Περιλαμβάνει είκοσι μετοχές εταιρειών με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση από 120 έως 835 εκατ. ευρώ και από αυτές έχει επιλέξει εκείνες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα. Αντίθετα, ο δείκτης ATHEX Select Index απευθύνεται σε τριάντα εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης (small caps), με κριτήριο και πάλι την εμπορευσιμότητά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κλέτσα, σκοπός των αλλαγών αυτών στους δείκτες δεν είναι μόνο η καλύτερη αντιπροσωπευτικότητά τους και η συμβολή τους σε αποτελεσματικότερο hedging, αλλά παράλληλα και η δυνατότητα δημιουργίας επί αυτών επενδυτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από Ελλάδα και εξωτερικό, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα τα ETFs δεν έχουν καταφέρει να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο στον επιθυμητό βαθμό.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video