Βαριά ονόματα της Wall Street προειδοποιούν: Υπερτιμημένες οι μετοχές

Το ιστορικό ριμπάουντ των αγορών, μετά τη βύθιση που προκάλεσε αρχικά η πανδημία, έχει προβληματίσει. Ποιες είναι οι στρατηγικές που επιλέγουν και τι λένε στους πελάτες. Γιατί θεωρούν «φαντασία» το σενάριο ανάκαμψης τύπου V.

Βαριά ονόματα της Wall Street προειδοποιούν: Υπερτιμημένες οι μετοχές

Μία άποψη που ήταν απίθανη πριν από μερικές εβδομάδες φέρνουν στο προσκήνιο σήμερα μεγάλα ονόματα της Wall Street: Οι μετοχές είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι θρυλικοί επενδυτές Stan Druckenmiller και David Tepper προστέθηκαν στη λίστα όσων εκφράζουν μία τέτοια άποψη, μετά την ιστορική ανάκαμψη της αγοράς, λέγοντας ότι το risk-reward της κατοχής μετοχών είναι το χειρότερο που έχουν δει εδώ και χρόνια. Ο Druckenmiller την Τρίτη χαρακτήρισε την ανάκαμψη τύπου V -σύμφωνα με την οποία η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, καθώς η πανδημία κορωνοϊού χαλαρώνει- μία «φαντασία». O Tepper δήλωσε την Τετάρτη ότι μετά το 1999, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και μάλιστα κατά το περισσότερο που έχει δει ποτέ.

Eίναι μία ιδέα που «παίζει» στους διαχειριστές χρημάτων της Wall Street. Kαι έρχεται, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να υποψιάζονται ότι η στήριξη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όπως και η τόνωση του υπουργείου Οικονομικών, ύψους 3 τρισ. δολαρίων, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την άνοδο της ανεργίας, το κύμα των χρεοκοπιών και το μη ορατό τέλος της επιδημίας.

Οι μάνατζερ, συμπεριλαμβανομένων των Bill Miller, Paul Singer και Paul Tudor Jones έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τις αγορές ή την οικονομία.

Αυτή η απαισιοδοξία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που ώθησε τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο 26% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Και οι προειδοποιήσεις έχουν τραβήξει την προσοχή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που είναι αντιμέτωπος με τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου και βλέπει τα σχέδιά του για μία ακμάζουσα οικονομία να καταστρέφονται από τον ιό. Ο Τραμπ επιτέθηκε στους «λεγόμενους rich guys», με tweet την Τετάρτη.

«Πρέπει πάντα να θυμόσαστε ότι ορισμένοι στοιχηματίζουν πολύ εναντίον της και βγάζουν πολλά χρήματα, εάν πέσει», έγραψε ο Τραμπ για τη χρηματιστηριακή αγορά. «Μετά γίνονται θετικοί, παίρνουν δημοσιότητα και την κάνουν να πηγαίνει ανοδικά. Τα καταφέρνουν και με τους δύο τρόπους».

Η κριτική του είναι απίθανο να επηρεάσει τους επαγγελματίες της Wall Street. Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 3,8% αυτή την εβδομάδα και οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση εν μέσω παρατεταμένου αγώνα για την οικονομία.

Tα σχόλια του Tepper δείχνουν την αλλαγή του από τα τέλη Μαρτίου, όταν είπε ότι «τσιμπάει» μετοχές, αγοράζοντας εταιρείες που επικεντρώνονται σε τεχνολογία ή νοσοκομεία και υγειονομική περίθαλψη. Ο Tepper, που διαχειρίζεται το hedge fund Appaloosa, ύψους $13 δισ., είπε στο CNBC την Τετάρτη ότι οι αποτιμήσεις είναι «τρελές» για ορισμένες μετοχές του Nasdaq. Τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες και οι αεροπορικές εταιρείες είναι δύσκολοι τομείς.

Από την πλευρά του, ο Druckenmiller είπε την Τρίτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης ότι η ανάλυσή του έδειξε πως η ρευστότητα που οδήγησε τις αγορές υψηλότερα θα συρρικνωθεί σύντομα, καθώς ο δανεισμός του υπουργείου Οικονομικών στερεί χρήμα από την ιδιωτική οικονομία. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, ο δισεκατομμυριούχος Leon Cooperman επισήμανε ένα email που έγραψε στα τέλη Απριλίου, στο οποίο προέβλεπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας θα οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους και περισσότερη ρύθμιση. Εκτίμησε ότι ο S&P 500 θα έπρεπε να τελεί υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα, κάπου μεταξύ των 2.200 και 2.800 μονάδων, κάτι που υποδηλώνει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 22%.

Άλλοι επενδυτές έχουν κρατήσει πιο αμυντική στάση τελευταία. Ο Tudor Jones, που διαχειρίζεται την Tudor Investment Corp., είπε στους πελάτες του στις αρχές Μαΐου ότι επενδύει σε χρυσό, καθώς και ότι έχει βάλει ένα μικρό ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του σε bitcoin, καθώς αναζητούσε ασφαλή καταφύγια. Εν τω μεταξύ, ο Carl Icahn είπε στα τέλη Απριλίου ότι δεν αγόραζε μετοχές. Αντ’ αυτού, μάζευε μετρητά και μείωνε την έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Ο Miller δήλωσε μέσω email ότι άλλαξε γνώμη για τις προοπτικές της αγοράς στο άμεσο μέλλον. «Η ευκαιρία για να αγοράσει κάποιος, για την οποία μίλησα στο CNBC στις 18 Μαρτίου, δεν κράτησε όσο νόμιζα ότι θα συνέβαινε», είπε ο Miller. Προβλέπει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 4% ή 5% από το τρέχον επίπεδο.

Μερικοί από τους πιο απαισιόδοξους διαχειριστές hedge fund χτύπησαν ήδη καμπανάκι νωρίτερα φέτος. Ο Crispin Odey είπε στους πελάτες σε ενημέρωση του Μαρτίου ότι «τίποτα δεν είναι άτρωτο από την επιβράδυνση». 

«Ασφαλώς αγοράστε τις αγαπημένες σας μετοχές, δεν πρόκειται να σας τρομάξω. Αλλά να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video