UBS: Πού εστιάζουν οι αγορές μετοχών σήμερα

Το ράλι στις αγορές εν μέσω ελπίδας για μικρότερη εξάπλωση του κορωνοϊού καταγράφει ο διεθνής οίκος. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες αβεβαιότητες, για τη χρονική διάρκεια της πανδημίας και το κόστος των μέτρων περιορισμού, παραμένουν.

UBS: Πού εστιάζουν οι αγορές μετοχών σήμερα

Τα σημεία που έχουν σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή συνοψίζει η UBS. «Οι αγορές μετοχών σημείωσαν ράλι με την ελπίδα για μικρότερη εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Αυστρία ανακοίνωσε σχέδια για να αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown από την επόμενη εβδομάδα», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν δύο προβλέψεις αβεβαιότητας: 1) Πότε ο φόβος για τον ιό και οι συναφείς πολιτικές περιορισμού θα κορυφωθούν; 2) Πόση οικονομική ζημιά έχουν πραγματοποιήσει οι πολιτικοί περιορισμοί, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη δεύτερη φάση, αυτή της οικονομικής αναπήδησης;

Το πρώτο ερώτημα απαντάται από ένα μείγμα επιδημιολογίας, ψυχολογίας και πολιτικής, εξηγεί η UBS. Το δεύτερο ερώτημα απαντάται από το πόσο έτοιμοι είναι οι εταιρείες και οι καταναλωτές για να στηρίξουν την οικονομία -αλλά τα οικονομικά δεδομένα δεν υπάρχουν ή είναι κακής ποιότητας. Έτσι, ο μύθος ότι οι αγορές κινούνται πάντα μπροστά (σ.σ. και προεξοφλούν τις εξελίξεις) αντικαθίσταται από το γεγονός ότι οι αγορές κινούνται με βάση το συναίσθημα και όχι με τα οικονομικά μέχρι τώρα.

Ο ιός έχει αναδείξει τις διεθνείς εντάσεις, προσθέτει η UBS. Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump μείωσε εν μέρει την απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού εξοπλισμού, μετά από κατηγορίες για πειρατεία από τη Γερμανία. Η Ινδία μείωσε εν μέρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων για την ελονοσία, μετά από απειλές αντιποίνων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τέλος, η UBS σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποίησαν διάσκεψη για τη συζήτηση ενός πακέτου έκτακτης ανάγκης Η στήριξη κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης (στην πτώση της ζήτησης) έχει συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τις πληρωμές ανεργίας.

Η διαφωνία είναι εάν πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση στη δεύτερη φάση, η οποία αφορά την έκδοση ομολόγων στη ζώνη του ευρώ, καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video