Η νέα διάσταση του «whatever it takes»

Γιατί η πανδημία αναγκάζει χώρες και κεντρικές τράπεζες να σπάσουν όλα τα ταμπού. Οι φυτείες όπου καλλιεργούνται… καταπράσινα δολάρια και η εκτόξευση των ισολογισμών. Η τεχνική εικόνα του bitcoin και ποια σήματα στέλνει.

Η νέα διάσταση του «whatever it takes»

Από το «πολύ μεγάλοι για να πέσουν» (too big to fail), περάσαμε στο «πάρα πολλοί για να πέσουν». Το πρόβλημα δεν το έχουν οι μεγάλες τράπεζες, όπως το 2008. Αρχίζουν να το αποκτούν όλοι. Οι παραγωγικές μονάδες, οι υπηρεσίες, οι καταναλωτές. Αν πληγωθούν όλοι αυτοί, όσα χρήματα και να «τυπώσουν» οι Κεντρικές Τράπεζες δεν φτάνουν. Η σύγχρονη οικονομία χρειάζεται να κινείται συνέχεια. Σαν τον καρχαρία. Αλλιώς θα σβήσει.

Είναι μονόδρομος για τις αρχές να αναπληρώσουν το χρηματοοικονομικό κενό με νέα ποσότητα χρήματος, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομική επιβάρυνση που προέκυψε ξαφνικά. Οι Αμερικανοί το έχουν αντιληφθεί πρώτοι από όλους και το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει όριο στην «εκτύπωση» δολαρίων. Οι εκφράσεις «Όσα χρήματα χρειαστούν θα βγάλουμε» και «απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση», βρίσκονται στο καθημερινό τους λεξιλόγιο. Δεν μιλάμε πλέον για ένα απλό λεφτόδεντρο. Μιλάμε για φυτείες ολόκληρες που παράγουν καινούργια, καταπράσινα δολάρια.

Ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε δωρεάν νοσηλεία για όσους έχουν κολλήσει την covid-19. Πρόκειται για μια τεράστια ανατροπή για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Αδιανόητη μέχρι χθες. Πολλά από τα μέτρα που παίρνονται αφορούν σε καθαρό εισόδημα για την οικονομία, όπως η παροχή χρημάτων με τη μορφή επιδόματος, για εκείνους που αδυνατούν να δουλέψουν. Από κοντά και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες, μικρές και μεγάλες. Εμφανίζονται πρόθυμες να αγοράσουν χωρίς δισταγμό κρατικό χρέος, ενθαρρύνοντας τις χώρες να λάβουν πρωτόγνωρα μέτρα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Κίνα, ανέρχεται σε περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ήδη διογκωμένοι ισολογισμοί αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Άφθονη ρευστότητα στο σύστημα, σημαίνει τεράστιες ποσότητες χρήματος που διοχετεύονται στις αγορές. Γι' αυτό και τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι.

Καθώς βέβαια και η αγορά των crypto, όπως φανερώνει το 4ωρο διάγραμμα του bitcoin σε σχέση με το ευρώ. Ο σχηματισμός συσσώρευσης διασπάστηκε ανοδικά και κατόπιν επιβεβαίωσε οπισθοχωρώντας την ανοδική του διάθεση, καθώς δεν υποχώρησε κάτω από την πορτοκαλί γραμμή. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της αισιοδοξίας που κυριάρχησε στις υπόλοιπες αγορές, άρχισε να σκαρφαλώνει και να κατευθύνεται προς το επίπεδο των 7.700 ευρώ (πράσινη γραμμή).

 Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της τιμής του bitcoin, είναι το παρακάτω διάγραμμα. Μας φανερώνει τι επίπτωση είχαν στο παρελθόν οι διαθέσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Παρόλο που το bitcoin έχει σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής, τα δεδομένα είναι αρκετά για να συμπεράνουμε πως καταστάσεις όπως η τωρινή, λειτουργούν υπέρ της αύξησης της τιμής του. Οι προηγούμενες ανοδικές φάσεις του bitcoin συμβαδίζουν με την αύξηση των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών των νομισμάτων που κυρίως συναλλάσσεται.

 

Μεγάλα παιδιά είναι όσοι διαβάζουν το Euro2day.gr και θεωρούμε ότι αντιλαμβάνονται πως ένα μοτίβο από το παρελθόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ισχύσει και στο μέλλον. Ωστόσο για παν ενδεχόμενο, το επαναλαμβάνουμε ξανά. Δεν παύει όμως να είναι μια ένδειξη που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μελλοντικά μεγέθη των Κεντρικών Τραπεζών δεν πρόκειται να αυξηθούν απλώς, αλλά να εκτιναχθούν.

Αντίθετα, η ποσότητα χρήματος που παράγεται από το σύστημα του bitcoin θα μειωθεί στο μισό! Αυτή είναι η έννοια του halving. Κάθε 210.000 block, δηλαδή κάθε μία τετραετία περίπου, η παραγωγή νέων νομισμάτων υποδιπλασιάζεται. Στον πρώτο κύκλο παράγονταν 7.200 Bitcoin ανά ημέρα. Στον δεύτερο, 3.600 και τώρα που είμαστε στον τρίτο, 1.800 Bitcoin ανά ημέρα.

Σε 35 μόλις ημέρες, μπαίνουμε στη νέα περίοδο όπου θα δημιουργούνται καθημερινά 900 Bitcoin. Σε 4 χρόνια θα πάμε στα 450, κατόπιν στα 225 κ.λπ. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Σε καμία περίπτωση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, κανένας δεν μπορεί να το σταματήσει, να το εμποδίσει, να το επηρεάσει. Δεν παρεμβάλλονται ανθρώπινες επιθυμίες, ανάγκες, συμφέροντα, πιέσεις.

Όχι πανδημία, αλλά και πυρηνικός πόλεμος να ξεσπάσει καταστρέφοντας τον μισό πλανήτη, το bitcoin θα συνέχιζε να λειτουργεί αναλλοίωτο. Η καρδιά του δικτύου θα συνεχίσει να χτυπάει ακόμα και όταν θα έχουν σταματήσει οι δικές μας.

Ειδήσεις από την αγορά των crypto

* Εξαγοράστηκε το CoinMarketCap.com, ο πιο δημοφιλής ιστότοπος παρακολούθησης δεδομένων στα κρυπτονομίσματα, από το ανταλλακτήριο Binance. Το CoinMarketCap θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα. Η Binance δεν θα επηρεάζει την κατάταξη του CoinMarketCap. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, με αυτή τη συμφωνία, το CoinMarketCap ισχυροποιείται και δεσμεύεται να παρέχει τα ακριβέστερα ποιοτικά δεδομένα που αφορούν τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, καθώς επωφελείται από την εμπειρία και τους πόρους της Binance. Ο ιδρυτής του CoinMarketCap, Brandon Chez, παραιτείται από τη θέση του CEO, αλλά θα παραμείνει σύμβουλος. Ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής στρατηγικής Carylyne Chan ορίστηκε προσωρινός CEO.

* Ο όγκος συναλλαγών στα κυριότερα ανταλλακτήρια αυξήθηκε κατά 61% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά οι συναλλαγές μόνο στο bitcoin ήταν 178 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο μέσος τζίρος ήταν 1,98 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video