Γιατί η ανεργία στις ΗΠΑ ξύπνησε τους… ταύρους

Πώς εξηγούνται οι κινήσεις των επενδυτών, που σε τρεις ημέρες οδήγησαν τις αμερικανικές μετοχές στη μεγαλύτερη άνοδό τους από το 1931, εν μέσω ζοφερών ειδήσεων για την οικονομία της υπερδύναμης. Εικόνα σταθεροποίησης στο Bitcoin.

Γιατί η ανεργία στις ΗΠΑ ξύπνησε τους… ταύρους

Μας έχουν πει να μην ακουμπάμε τη μύτη, τα μάτια, το στόμα, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Να δούμε όμως ποιος δεν θα αγγίξει το πρόσωπό του, όταν δημοσιευτούν τα πρώτα στοιχεία γύρω από την παραγωγή, την ανεργία, τα επισφαλή δάνεια, την οικονομική δραστηριότητα.

Μια πρώτη γεύση πήραμε από τις ΗΠΑ, εκεί που τα στατιστικά δεδομένα είναι άφθονα και λατρεύονται με θρησκευτική ευλάβεια. Η ανεργία έσπασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ όπως δείχνει παραστατικά το παρακάτω διάγραμμα.

Και τι έκαναν οι επενδυτές στη Wall Street; Ενθουσιάστηκαν! Ναι, ενθουσιάστηκαν. Την ώρα της ανακοίνωσης, τα futures του Dow Jones βρίσκονταν στο -2%. Αμέσως μετά άρχισαν να σκαρφαλώνουν. Δειλά στην αρχή, αλλά με ένταση λίγο αργότερα. Τελικά η ημέρα έκλεισε στο +6.38%. Κι όχι μόνο αυτό. Τις τελευταίες 3 ημέρες, ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1931!

Μέχρι χθες γνωρίζαμε πως αν καταγράφεται διόρθωση 20% από τα υψηλά, θεωρείται πως περάσαμε στη φάση των «αρκούδων». Αντίστροφα, μία άνοδος 20% από τα χαμηλά, θεωρείται πως αλλάξαμε επίπεδο, πως έχουμε εισέλθει στη φάση των «ταύρων». Το καινούργιο είναι πως η εναλλαγή από το bull στο bear και ξανά στο bull, διήρκησε λιγότερο από μήνα!

Ο διαχωρισμός δεν γίνεται τυχαία. Όταν είμαστε σε bull market, οι αρνητικές ειδήσεις έχουν λιγότερο ή ακόμα και μηδενικό αντίκτυπο στις τιμές. Αντίθετα, οι θετικές εξελίξεις ή ακόμα και η ανυπαρξία νέων, τις ωθούν προς τα πάνω. Αυτό τι σημαίνει; Τόσο ευχάριστες είναι οι ειδήσεις; Βρέθηκε το φάρμακο για τον ιό; Να βγούμε όλοι στους δρόμους πανηγυρίζοντας όπως τότε που κατάκτησε το Κύπελλο ο Πανιώνιος; Μήπως βρέθηκε ο δρόμος για την ευμάρεια και τον πλούτο και πλέον θα μπορούμε να τρέχουμε ανέμελοι στα καταπράσινα λιβάδια, χεράκι χεράκι με την αγαπημένη μας;

Καμία σχέση. Οι αγορές έχουν άλλη λογική ή «λογική». Συχνά τα κακά νέα για την οικονομία σημαίνουν καλά νέα για το χρηματιστήριο. Περισσότεροι άνεργοι σημαίνει πως η FED θα αναγκαστεί να ανοίξει και άλλο την κάνουλα με το χρήμα. Και πού πάνε πρώτα τα «φρεσκοτυπωμένα»; Στον χρηματοοικονομικό χώρο. Το έχουμε αναφέρει ξανά. Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα στις «πρέσες».

Ο νεόπτωχος από αυτή την καταιγίδα δεν θεωρείται καν στρατιωτάκι στην οικονομική σκακιέρα. Είναι ο φρέντο δίπλα στα πούλια.

Κάποιοι κατηγορούν τις Κεντρικές Τράπεζες πως έχουν εφεύρει το λεφτόδεντρο. Πρόκειται περί μυθεύματος. Τα δέντρα, για να βγάλουν καρπούς, περνάνε χρόνια. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν τόση υπομονή. Είτε δημιουργούν τα χρήματα ηλεκτρονικά με ένα απλό «copy-paste» είτε πατάνε το κουμπάκι που λέει «print». Η παροχή «απεριόριστης ρευστότητας» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα στην ιστορία.

Επειδή όμως η νομισματική πολιτική δεν επιλύει ιατρικά προβλήματα, ένα ερώτημα απασχολεί όλες τις χώρες σε επίπεδο ηγεσίας. Ποιο πρέπει να είναι το ισοζύγιο θανάτων από τον κορωνοϊό και καταστροφής της οικονομίας; Ο Trump το ανάφερε ανοικτά: Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που υπάρχει από παλιά, δεν είναι καινούργιο. Το παράδειγμα που έφερε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι τυχαίο. Πεθαίνουν από τροχαία χιλιάδες άνθρωποι. Η πολιτεία λαμβάνει μέτρα, θεσπίζοντας τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας, φτιάχνει δρόμους, τοποθετεί φανάρια για το βράδυ, προειδοποιητικές πινακίδες. Ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε πως πρέπει να σταματήσει η κίνηση των αυτοκινήτων, ως μέτρο αντιμετώπισης των θανάτων.

Ο Bill Gates διαφωνεί με τον Trump. Θεωρεί πως απαιτούνται 6 έως 10 εβδομάδες ακραίων περιορισμών (extreme shutdown) για να αντιμετωπιστεί η επιδημία: «Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει μέση λύση. Είναι πολύ δύσκολο να πεις στους ανθρώπους να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα εστιατόρια, να αγοράζουν καινούργια σπίτια και να αγνοούν τα πτώματα στη γωνία».

Κανείς εχέφρων που έχει παρακολουθήσει την πορεία του Gates, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ως άσχετο ή ελαφρόμυαλο. Ίσως να πρόκειται για τον πιο πληροφορημένο άνθρωπο στον πλανήτη, καθώς η δραστηριότητά του δεν περιορίζεται στο κομμάτι των επιχειρήσεων μόνο και συνδιαλέγεται καθημερινά με τους κορυφαίους. Όταν όλοι εστίαζαν ως κυρίαρχο παγκόσμιο πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή, έγκαιρα είχε προειδοποιήσει πως η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ περισσότερο ευάλωτη από όσο νομίζει σε μια πανδημία.

Ωστόσο είναι εύκολο να θεωρείς ως λύση την απομόνωση, αν είσαι πλούσιος. Όταν η αποχή από την εργασία, έστω και για λίγες ημέρες, σου στερεί τη δυνατότητα να αντεπεξέλθεις στα βασικά έξοδα, η επιλογή γίνεται πολύ δύσκολη. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη θέση. Πόσο καιρό έχουμε μέχρι οι πεινασμένοι ή απελπισμένοι να βγουν στους δρόμους με σκοπό τη λεηλασία; Τι θα ακολουθήσει μετά; Στρατιωτικός νόμος που να εκτελεί τους παραβάτες;

Πάντως στις ΗΠΑ, όπου έχουμε δεδομένα, οι πωλήσεις όπλων εκτοξεύτηκαν. Στην Πολιτεία του Κολοράντο επταπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα! Στο Οχάιο ήταν πιο συγκρατημένοι, τετραπλασιάστηκαν!

Το ζήτημα του covid-19 είναι ιδιαίτερο. Ο «μαύρος κύκνος» έχει απλώσει τα φτερά του. Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις αγνοώντας πολλές παραμέτρους. Δύσκολα ερωτήματα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις.

Σε τέτοιες καταστάσεις, οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες από τα σχέδια. Οι περισσότεροι αρχηγοί των κρατών δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Τους υπερβαίνουν. Κατέκτησαν εξουσία θεωρώντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα καλούνταν να διαχειριστούν στη θητεία τους θα ήταν καμία απεργία ή μια μικρή αύξηση της ανεργίας.

Η αγορά σήμερα

Ενώ λοιπόν ο S&P συμπεριφέρεται σαν το Bitcoin σε οίστρο, το Bitcoin έχει αποκτήσει την ψυχραιμία του S&P! Ατάραχο, παρακολουθεί αφ’ υψηλού τα τεκταινόμενα. Μάλλον πρόκειται για την ηρεμία πριν την τρικυμία. Όπως φαίνεται στο 4ωρο διάγραμμα, η πορεία της τιμής του έχει σχηματίσει μια τριγωνική συσσώρευση. Το προς τα πού θα κατευθυνθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες εξελίξεις.

Το Bitcoin το Σαββατοκύριακο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τους traders. Η αγορά των crypto είναι η μοναδική που παραμένει ανοικτά, άρα μπορούν να εκμεταλλευτούν πρώτοι τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκείνες τις ημέρες.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video