Καμπανάκι ΕΛΤΕ στους ορκωτούς για τον κορωνοϊό

Τα γεγονότα µετά την ηµεροµηνία ισολογισµού μπορεί να παρέχουν πρόσθετες σηµαντικές πληροφορίες σχετικά µε τις αβεβαιότητες που προκύπτουν, τονίζει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Καμπανάκι ΕΛΤΕ στους ορκωτούς για τον κορωνοϊό

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), δεδοµένης της τρέχουσας συγκυρίας, εκδίδει την παρούσα οδηγία αναφορικά µε τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιµετωπίζουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες, ως αποτέλεσµα της πανδηµίας του κορωνοϊού Covid-19.

Καθώς ο βαθµός αβεβαιότητας αναφορικά µε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού Covid-19 παραµένει σηµαντικός, κεντρικό θέµα συζήτησης αποτελούν, τόσο σε παγκόσµιο όσο και σε επίπεδο µεµονωµένων χωρών, οι οικονοµικές επιπτώσεις του, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την ένταση και τον βαθµό εξάπλωσης της νόσου.

Υπό το πρίσµα της εξελισσόµενης κατάστασης, όπως αυτή περιγράφεται από τις αρµόδιες αρχές, και καθώς προτεραιότητα της ΕΛΤΕ αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων, εφιστούµε την προσοχή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών στα κάτωθι:

• Tην εκτίµηση του ελεγκτή σχετικά µε τη συνεχιζόµενη δραστηριότητα (going concern).

• Τη συγκέντρωση επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκµηρίων, λαµβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αλλαγής του σχεδιασµού του ελέγχου και την ανάπτυξη τυχόν εναλλακτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στην περίπτωση ελέγχου οµίλων (group audit).

• Την επάρκεια των γνωστοποιήσεων (disclosure) της ελεγχόµενης εταιρείας στις χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις της κλειόµενης χρήσης 2019, σχετικά µε τον αντίκτυπο του COVID-19.

Παρόλο που η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί µη διορθωτικό γεγονός (non adjusting event), τα γεγονότα µετά την ηµεροµηνία ισολογισµού δύναται να παρέχουν πρόσθετες σηµαντικές πληροφορίες σχετικά µε τις αβεβαιότητες που υπήρχαν κατά την ηµεροµηνία αυτή.

Λαµβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και εφόσον απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση της ελεγκτικής εργασίας, είναι σηµαντικό να υπάρξει και αντίστοιχη παράταση στη δηµοσίευση των χρηµατοοικονοµικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.

Η ΕΛΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο µε τις εποπτικές αρχές των λοιπών κρατών-µελών όσο και µε το ελεγκτικό επάγγελµα, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, και θα προβαίνει, όταν απαιτείται, στις αναγκαίες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video