Απαγορεύει το short selling η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στις αγορές της Ένωσης γενικά αλλά και στην ελληνική αγορά ειδικότερα

Απαγορεύει το short selling η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την συνεδρίαση του την 17.03.2020 αποφάσισε να απαγορεύσει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012, τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για τις οποίες η αρμόδια αρχή είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεξαρτήτως του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής.

Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτονται από αγορές μετοχών. Η απαγόρευση αφορά επίσης όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αρνητικής καθαρής θέσης με βάση τα άρθρα 5 και 6 και το Παράρτημα Ι, τμήμα 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 918/2012.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την ανωτέρω απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στις αγορές της Ένωσης γενικά αλλά και στην ελληνική αγορά ειδικότερα, και ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.

Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες λόγω της επιδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές των άλλων κρατών μελών και της ΕΑΚΑΑ, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα ότι με το άρθρο 20 παρ. 3 του Κανονισμού η ανωτέρω απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

α. Στις παραπάνω μετοχές,

β. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,

γ. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,

δ. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.

Η παραπάνω εξαίρεση αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την 18.03.2020 ώρα 00.00.01 (CET) μέχρι την 24.04.2020 ώρα 24.00.00 (CET).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video