Σε αυξημένες επιλογές «ποντάρει» το ΧΑ

Η Entersoft, η δημόσια εγγραφή της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα, αναμένεται να αποτελέσει μια επιπλέον μετοχική επιλογή στο ταμπλό του ΧΑ. Οι προτάσεις των χρηματιστών για νέα προϊόντα και η ανάγκη της κεφαλαιαγοράς για περισσότερες εισηγμένες εταιρείες.

Σε αυξημένες επιλογές «ποντάρει» το ΧΑ

Η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την πορεία της δημόσιας εγγραφής της Entersoft, η οποία λήγει σήμερα και πρόκειται να σηματοδοτήσει τη μετάταξη της εισηγμένης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής: «Αν εξαιρέσουμε την υπόθεση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος που απορροφήθηκε στη συνέχεια από την Ελλάκτωρ, η περίπτωση της Entersoft αποτελεί μόλις τη δεύτερη δημόσια εγγραφή εισηγμένης εταιρείας (είχε προηγηθεί αυτή της CNL Capital) κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορεί βέβαια να ισχυριστεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διαπραγματεύεται ήδη στο ΧΑ από το 2008, ωστόσο από εδώ και στο εξής, η διευρυμένη μετοχική διασπορά της ελπίζεται πως θα την οδηγήσει σε σαφώς υψηλότερη εμπορευσιμότητα σε σύγκριση με τις αναιμικές επιδόσεις του παρελθόντος.

Με βάση λοιπόν τα όσα ακούμε (σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες είχε αντληθεί ένα σημαντικό τμήμα της έκδοσης και υπάρχει η εκτίμηση ότι η έκδοση θα καλυφθεί πλήρως), ότι δηλαδή το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό, προκύπτει ότι αν υπάρξει μια ισχυρή και υποσχόμενη εταιρεία όπως η Entersoft, τότε μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά μας, ακόμη και αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο σε περιβάλλον κορωνοϊού και μεταναστευτικού προβλήματος. Ειδικότερα τώρα, η Entersoft έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης, διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο και οι νέοι μέτοχοι που θα προκύψουν από τη δημόσια εγγραφή θα δικαιούνται μέρισμα σε λίγους μήνες, από τα κέρδη του 2019».

Το σύνολο των παραγόντων της αγοράς τονίζει πως το ΧΑ θα πρέπει να διευρύνει τις επιλογές που προσφέρει στους επενδυτές και πως έχει ανάγκη από την προσθήκη νέων καλών εταιρειών όπως η Entersoft.

Μόλις τους τελευταίους μήνες είχαμε τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Develοpment και της BriQ Properties, ενώ ήδη άλλωστε στη «γραμμή» ακολουθούν η δημόσια εγγραφή της Epsilon Net (μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά), η ένταξη προς διαπραγμάτευση της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας Interlife, καθώς και οι ομολογιακές εκδόσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Develοpment.

«Το επενδυτικό κλίμα σίγουρα δεν είναι το καλύτερο δυνατό για αντλήσεις κεφαλαίου, καθώς οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες. Ωστόσο, σε περιβάλλοντα κινδύνου προκύπτουν και οι αποδόσεις. Επίσης, στον βαθμό που κάποιος επιλέγει να τοποθετείται σε μετοχές καλών εταιρειών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφενός μειώνει δραστικά το ρίσκο της επένδυσής του επιμηκύνοντας τον χρόνο, αφετέρου καρπώνεται χρηματικές διανομές, η απόδοση των οποίων υπερβαίνει στις μέρες μας το ύψος των οριακών τραπεζικών επιτοκίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στις προτάσεις που υπέβαλε ο ΣΜΕΧΑ προς την κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, την οποία προσφέρει η ελληνική κεφαλαιαγορά (π.χ. χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στις εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να έχουμε νέες εισαγωγές, ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις μέσω χρηματιστηρίου, αξιοποίηση του ΧΑ για εκδόσεις χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, διαπραγμάτευση μεριδίων συνεταιριστικών τραπεζών και ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video