H... βασανιστική πτώση του Bitcoin και τα σενάρια

Η μεγάλη βουτιά στην αγορά crypto, οι κινήσεις του Bitcoin και η απάντηση σε όσους έσπευσαν να γράψουν... νεκρολογία -και φέτος- για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Από ό,τι φαίνεται, είχαμε δίκιο χθες που αναφέραμε πως η πορεία προς τα κάτω είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς η βραχυπρόθεσμη εικόνα του διαγράμματος του Bitcoin δεν ενέπνεε αισιοδοξία. Πράγματι το βράδυ είχαμε περαιτέρω διολίσθηση του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Όλα σχεδόν υποχώρησαν σε ποσοστό διπλάσιο ή τριπλάσιο από εκείνο του Bitcoin. Βέβαια είχαμε και λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το Tezos.

Η περίοδος που διανύουμε στην αγορά των crypto σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες. Το Bitcoin διολισθαίνει αργά και βασανιστικά, καθιστώντας την παρακολούθησή του ψυχοφθόρα. Αν έπεφτε απότομα, δεν θα λειτουργούσε τόσο αρνητικά στην ψυχολογία. Όμως πρόκειται για μία ιδιαιτερότητα του Bitcoin. Σε αντίθεση με τις άλλες χρηματιστηριακές αξίες που πέφτουν απότομα και ανεβαίνουν με πιο ήπιο ρυθμό, ανεβαίνει απότομα και πέφτει πιο αργά.

Το παρακάτω διάγραμμα των τελευταίων μηνών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για να υποχωρήσει από τις 10.300 δολάρια στις 7.300, έκανε 45 ημέρες. Για να κερδίσει πίσω αυτές τις 3.000 δολάρια ανά Bitcoin, χρειάστηκαν μόνο 2 ημέρες! Για να ξαναβρεθεί πάλι στις 7.300 πέρασαν 26 ημέρες. Σε σύνολο 73 ημερών, οι 71 ήταν σε πτωτική τάση και μόνο 2 σε ανοδική!

Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Ότι ναι μεν η ψυχολογία των επενδυτών είναι επιβαρυμένη, αλλά ανά πάσα στιγμή τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν πολύ γρήγορα. Εξάλλου αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, δεν υπάρχει λόγος για απαισιοδοξία. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχαμε τον πάτο μιας πτώσης που διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο. Από το χαμηλό των 3.150 δολαρίων, σήμερα η τιμή βρίσκεται πάνω από το διπλάσιο! Παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, το Bitcoin ούτε φέτος φαίνεται να «πεθαίνει».

Σας φαίνεται δυσκολότερος ο χώρος των crypto από όσο νομίζατε; Όποιος σας είπε πως βγαίνουν εύκολα λεφτά από τις αγορές, σας είπε ψέματα! Είτε αφορά τον χώρο των μετοχών είτε των κρυπτονομισμάτων.

Είναι γεγονός πως όταν η τάση είναι ξεκάθαρη και εσείς κερδίζετε, το trading φαίνεται να είναι η καλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα στον κόσμο. Τα χρήματα εισρέουν στον λογαριασμό σας εύκολα και ξεκούραστα. Ωστόσο οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι τόσο συχνές όσο θα θέλαμε.

Ούτε το Twitter είναι για επενδυτικές συμβουλές, ούτε ο μπατζανάκης της ξαδέλφης της συννυφάδας σας είναι αυτός που έχει την πληροφορία που θα σας κάνει πλούσιους. Κάντε τη δική σας έρευνα. Γενναίος δεν σημαίνει παράτολμος. Ο παράτολμος διασχίζει τον δρόμο χωρίς να κοιτάξει. Ο έξυπνος παίρνει υπολογισμένα ρίσκα. Όταν πρόκειται να βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του λιονταριού, το φρόνιμο είναι να ελέγξεις αν είναι εκπαιδευμένο. Αν είσαι σε τσίρκο ή στη ζούγκλα.

Μετά από αυτή… την υπενθύμιση περί επενδύσεων, πάμε να δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον χώρο των crypto:

  • Μια γαλλική εταιρεία του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού χώρου,η Napoleon AM,ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός fund, το Napoleon Bitcoin Fund, υπό το γαλλικό δίκαιο. Από ό,τι είπαν οι υπεύθυνοι απευθύνεται σε θεσμικούς και επαγγελματίες επενδυτές που επιθυμούν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Η απόδοση του fund θα εξαρτάται από την πορεία που θα έχουν τα futures (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης) που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Η εταιρεία διευκρίνισε πως προτίμησε τη CME επειδή η εκκαθάριση γίνεται σε μετρητά και όχι σε Bitcoin, όπως γίνεται στην Bakkt. Έτσι θα αποφύγει τη δυσκολία της αποθήκευσης και της φύλαξης των Bitcoin.

  • Μια χώρα που μέχρι πρόσφατα δυσκόλευε την επιχειρηματική αξιοποίηση της παραγωγής κρυπτονομισμάτων,η Ρωσία,φαίνεται αλλάζει ρότα. Βλέπουμε η αφιλόξενη Σιβηρία να μετατρέπεται σε χώρο παραγωγής που ελκύει εξορύκτες. Τι καθιστά ελκυστική τη Σιβηρία; Σίγουρα όχι η ηλιοφάνεια και οι παραλίες. Ειδικά οι χειμώνες της είναι ιδιαίτερα σκληροί. Έχουν όμως αρκετά εγκαταλειμμένα τεράστια κτίρια από το παλιό σοβιετικό καθεστώς, τα οποία είναι ιδανικά για να εγκαταστήσεις παραγωγή crypto. Είναι φτηνά και είναι πολύ κοντά σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Επίσης το πολικό ψύχος μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους ανθρώπους, είναι όμως ιδανικό για τέτοιου τύπου μηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Ο ολλανδικός τραπεζικός κολοσσόςτης INGαναπτύσσει τεχνολογία που θα της επιτρέψει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής για crypto στους πελάτες της, σύμφωνα με το Reuters. Ο μόνος λόγος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια είναι ότι θεωρούν πως θα εξαπλωθεί ο χώρος των crypto και δεν θέλουν να μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό. Αλλιώς γιατί να μπουν στον κόπο και στα έξοδα; Δεν πρόκειται για δική μας υπόθεση μόνο, αλλά το δηλώσανε ανοικτά οι άνθρωποι της ING.

Σεμινάρια

Αφού σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, καθώς η ανταπόκριση ήταν πράγματι μεγάλη, να σας ενημερώσουμε πως έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις για φέτος. Ωστόσο θα ξεκινήσει νέος κύκλος σεμιναρίων από τον Ιανουάριο. Σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας το σεμινάριο θα έχετε αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (αν βέβαια το επιθυμείτε).

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video