Το τρενάκι του τρόμου στο Matic

Το απίστευτο ράλι και η κατάρρευση της τιμής κατά 70% και ποια μαθήματα πρέπει να λάβουν οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Η σημασία της έρευνας, τα λάθη των «ειδικών» και τα φαινόμενα χειραγώγησης.

Το τρενάκι του τρόμου στο Matic

Κρυπτονομίσματα. Για άλλους το αντικείμενο των ονείρων και για άλλους αιτία για εφιάλτες. Το σίγουρο είναι πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, ειδικά των altcoins, δεν είναι για όλους. Αφορά όσους επενδυτές επιδιώκουν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα τους, γνωρίζοντας πως κινδυνεύουν να χάσουν τα περισσότερα. Πουθενά αλλού δεν θα βρούμε τόσο έντονες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις. Πρόκειται για μια βόλτα με το «τρενάκι του τρόμου», που εξασφαλίζει εναλλαγές από τις ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου, μέχρι τις έντρομες κραυγές της πτώσης.

Πρόσφατο παράδειγμα το Matic (MATIC). Η τιμή εισαγωγής ήταν 0,0026 δολάρια, φέτος τον Απρίλη. Μάλιστα επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την δημόσια εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι τα έλαβαν με κλήρωση, καθώς υπήρχε το όριο των 300 δολαρίων ως προς το πόσα μπορεί να αποκτήσει κάθε επενδυτής. Μέσα σε ένα μήνα από την τιμή έφτασε τα 0,046. Σχεδόν εικοσαπλασιάστηκε!

Μέσα σε δύο εβδομάδες αυξήθηκε από τα 0,014 στα 0,43 δολάρια. Τριπλασιάστηκε, πριν συντριβεί κατά 70% μέσα σε μια ώρα. Η μεγαλύτερη πτώση του Matic από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται δημόσια. Όμως η περιπέτεια δεν τελείωσε εκεί. Την επόμενη ημέρα σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του. Το τρενάκι του τρόμου που είπαμε πρωτύτερα.

Πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό; Όχι βέβαια. Αυτό που συνέβη με το Matic έχει ξανασυμβεί και κυρίως, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα. Μπορεί να είναι εξαιρετικά απίθανο να το δούμε στα μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα, αλλά καθόλου δύσκολο στα μικρά.

Το λυπηρό είναι πως ακόμα και σήμερα, οι απάτες στα crypto αποτελούν είναι σημαντικό ποσοστό της συνολικής δραστηριότητας. Ποια θα είναι η λύση στο να προστατευτούμε; Μια και μοναδική: η σωστή ενημέρωση και η σοβαρή έρευνα. Το να ρωτήσετε τον μπατζανάκη της ξαδέλφης σας, επειδή έμαθε για ένα κρυπτονόμισμα του οποίου την ύπαρξη που αγνοούσε μέχρι πριν λίγες ώρες, δεν αποτελεί συνετή ενέργεια. Δεν αποτελεί κριτήριο αξιοπιστίας ο βαθμός συγγένειας.

Όταν λέμε ενημέρωση και έρευνα, δεν εννοούμε να αρκεστείτε σε μία πηγή, έστω και αν πρόκειται για mainstream μέσο ενημέρωσης. Για παράδειγμα το Forbes για το συγκεκριμένο περιστατικό έβαλε ένα άρθρο με τον τίτλο «Ανταγωνιστής του Bitcoin κατάρρευσε 70% μέσα σε μία ώρα»! Όταν ισχυρίζεται κάποιος ότι το MATIC είναι ανταγωνιστής του Bitcoin, είναι σαν να θεωρεί το μανάβικο της γειτονιάς ανταγωνιστή της Walmart. Τρέλα!

Ο φόβος μην χάσεις το τρένο της ανόδου, σε κάνει να βιάζεσαι. Αναμενόμενο. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που συναντούμε συνέχεια στα χρηματιστήρια. Αναμενόμενο, αλλά όχι κατανοητό. Είναι πράγματι σημαντικό να προλάβεις μια τάση στο αρχικό της στάδιο, αλλά θα τοποθετηθείς στα τυφλά; Όσο και να βιάζεστε, έχει κανείς σας διασχίσει πεζός μια λεωφόρο χωρίς να κοιτάξει πρώτα αριστερά και δεξιά αν έρχονται αυτοκίνητα; Στις επενδύσεις γιατί το θεωρείτε σωστό να προχωρήσετε με κλειστά μάτια;

Το Matic (MATIC), έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι ένα από τα Initial Exchange Offerings (IEOs) του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου που υπάρχει σήμερα, της Binance. Τι είναι οι IEOs; Αντί να απευθύνονται κατευθείαν στους επενδυτές όπως κάνουν οι συνηθισμένες ICOs, αναθέτουν στα ανταλλακτήρια να λειτουργούν ως ανάδοχοι. Αυτά αναλαμβάνουν να τα προωθήσουν στους πελάτες τους, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα: «εγγυώνται» με την δικιά τους αξιοπιστία. Διαβεβαιώνουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν ελέγξει το επιχειρηματικό σχέδιο, τα στελέχη και γενικά όλα όσα χρειάζονται για να διαβεβαιώσουν πως αξίζει κάποιος να επενδύσει πάνω τους.

Επίσης πλεονέκτημα είναι πως δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας. Μια startup δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο, πόρους και ενέργεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Αναλαμβάνει τη δουλειά το εξειδικευμένο ανταλλακτήριο. Ωστόσο ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί από την αρχή. Θεωρούσαν πως η υποχρεωτική χρήση ενός μόνο ανταλλακτηρίου καθιστά ύποπτο το εγχείρημα.

Για αυτό δυσαρεστημένοι επενδυτές εκφράζανε παράπονα, μέχρι και προσβολές στο Twitter. Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί, οπότε και ανέλαβε να τα κατευνάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, ο Changpeng Zhao. O CZ, όπως είναι το υποκοριστικό του Zhao, ισχυρίστηκε ότι η ομάδα του Matic δεν ευθύνεται για την πτώση. Απλά κάποιοι traders που διέθεταν σημαντική ποσότητα νομισμάτων για κάποιο λόγο πανικοβλήθηκαν και θέλησαν να πουλήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί εύκολα η προσφορά.

Οι κακές γλώσσες λένε πως δεν υπήρχε λόγος για την πτώση, αλλά δεν υπήρχε ούτε για την άνοδο! Ήταν μια κλασική περίπτωση pump and dump. Η έκφραση αυτή αφορά στην απόπειρα να αυξηθεί η τιμή μιας χρηματιστηριακής αξίας μέσω φημών, συχνά παραπλανητικών. Οι υπαίτιοι έχουν ήδη αρκετή ποσότητα της συγκεκριμένης αξίας και με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούν στην πώληση της σε υψηλότερη τιμή. Η πτώση ονομάζεται dump.

Με άλλα λόγια υπάρχει διάχυτη η υποψία ότι η άνοδος υπήρξε αποτέλεσμα χειραγώγησης, με πρώτους λογικούς ύποπτους τον CZ και τους ανθρώπους του. Οι υποψίες γίνονται πιο έντονες, αν υπολογίσουμε πως δεν ήταν μόνο το Matic όμως που διόρθωσε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Και άλλα IEOs της Binance παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά: Το Celer Network (CELR), το Fetch.ai (FET) και το Hormony (ONE).

Γιατί άραγε συνέβη; Είναι σύμπτωση ότι η πορεία τους ήταν παράλληλη; Είναι τα μικρά cryptos αδιαφανή και για αυτό συμβαίνουν τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις; Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, πολλά από τα δεδομένα που θα έπρεπε να χτυπήσουν συναγερμό είναι δημοσιευμένα. Για παράδειγμα ότι οι 100 μεγαλύτεροι κάτοχοι των token κατείχαν το 99,08% του συνόλου.

Αν αυτό δεν μας βάζει σε υποψίες, δεν ξέρω τι μπορεί να μας βάλει! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι κάποιος από τους κύριους κάτοχους ευθύνεται για το βύθισμα. Η έλλειψη ρευστότητας και η μικρή διασπορά αποτελούν μειονεκτήματα. Δεν φταίει η «κακιά στιγμή».

Σχεδόν ποτέ δεν αποτελούσε καλή ιδέα να τρέξεις πίσω από μια μετοχική αξία, όταν οι κύριοι ιδιοκτήτες κατέχουν το 99% των μετοχών. Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση ένα κρυπτονόμισμα;

Σεμινάρια

Αφού σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, καθώς η ανταπόκριση ήταν πράγματι μεγάλη, να σας ενημερώσουμε πως έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις για φέτος. Ωστόσο θα ξεκινήσει νέος κύκλος σεμιναρίων από τον Ιανουάριο. Σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πως μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας το σεμινάριο θα έχετε αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (αν βέβαια το επιθυμείτε).

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομα σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video