Τα αρνητικά επιτόκια και η εναλλακτική των κρυπτονομισμάτων

Τα νέα οικονομικά δεδομένα και πώς ανατρέπεται ο προγραμματισμός της ζωής των ανθρώπων. Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου οικονομικού τσουνάμι και οι εναλλακτικές. Σε κρίσιμο τεχνικά επίπεδο το Bitcoin.

Τα αρνητικά επιτόκια και η εναλλακτική των κρυπτονομισμάτων

Σε ένα από τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια, καλεί ο διευθυντής τον έμπιστό του υπεύθυνο επενδύσεων, για τη μηνιαία ενημέρωση.

-Πώς τα πήγαμε με τα γερμανικά ομόλογα;

-Καταπληκτικά, του απαντάει εκείνος. Όλα πάνε περίφημα!

-Έτσι μπράβο. Με τα γαλλικά και τα ολλανδικά;

-Αρχίζουμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας, αποκρίθηκε ο υπεύθυνος, αφήνοντας ευχαριστημένο τον διευθυντή.

-Ομόλογα από τα PIGS που έχουν καλύτερο επιτόκιο; Έχεις πάρει, φαντάζομαι.

-Βεβαίως, κύριε διευθυντά. Κι εκεί κάναμε επιτυχημένες επιλογές.

-Εύγε, παιδί μου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του μήνα; Ρώτησε κι άπλωσε το χέρι για να πιάσει τον αχνιστό καφέ που μόλις του είχαν σερβίρει.

-Χάσαμε 125 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σοκ τα μάτια του διευθυντή γυάλισαν και το φλιτζάνι έμεινε μετέωρο στα δάκτυλά του. Ο υπεύθυνος πίστεψε πως θα πάθαινε καρδιακή προσβολή και ετοιμάστηκε να τρέξει προς βοήθεια. Προς μεγάλη του ανακούφιση, ο διευθυντής συνήλθε, όμως το κόκκινο χρώμα δεν έλεγε να υποχωρήσει από το πρόσωπό του. Η οργή του είχε φουντώνει σαν δεξαμενή βενζίνης που της πετάς αναμμένο σπίρτο.

-Βρε παλιο%$@&!!, μόλις τώρα δεν μου έλεγες πως πάμε περίφημα;

-Επειδή χάσαμε μόνο 125 εκατομμύρια, κύριε διευθυντά.

Θα μπορούσε να λεχθεί σαν ανέκδοτο, αν δεν αποτελούσε μια τραγική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο. Κυκλοφορούν στο χρηματοοικονομικό σύμπαν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο αξίας τρισεκατομμυρίων. Τρισεκατομμυρίων. Μια τρομακτική μαύρη τρύπα που καταπίνει χρήμα και συνεχίζει να διευρύνεται. Για να είναι ήσυχοι οι διαχειριστές ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους… πρέπει να χάσουν!

Όπως αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank που παρουσιάσαμε χθες, το σημερινό σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο με χρήματα χωρίς αντίκρισμα, φτάνει στα όριά του. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα το αντικαταστήσει. Και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, στην περίπτωση που εμφανιστεί το παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι.

Το σχέδιο παλαιότερα ήταν απλό: να σπουδάσετε, να βρείτε δουλειά, να σας βγει ο πάτος. Ίσως τότε να βρείτε μια καλύτερη δουλειά, με καλύτερες προοπτικές. Κατόπιν να επενδύσετε τις οικονομίες σας και να απολαύσετε μια καλή σύνταξη. Το τέλος του δρόμου που υπόσχεται ατέρμονο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δυστυχώς, ο κόσμος αυτός έχει τελειώσει. Η σημερινή εποχή ευνοεί ένα σύστημα που συχνά φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μας χωρίσει από τα χρήματά μας, αντί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν. Τα προβλήματα λειτουργούν σαν νάρκες. Οι δυσκολίες που θα συναντήσετε μπορούν να ανατινάξουν το οικονομικό μέλλον σας. Τα επιτόκια των αποταμιεύσεών μας κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του αμερικανικού χρέους. Αν κάποιος θεωρεί φούσκα την αύξηση της τιμής του Bitcoin, τι μπορεί να πει γι' αυτό άραγε;

Και να ήταν μόνο τα καταγεγραμμένα χρέη, καλά θα ήταν. Υπάρχουν και οι μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως των συντάξεων. Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, προορισμένη να αποτελεί κουβέντα αργόσχολων αμπελοφιλοσόφων. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν βρει τη λύση στα οικονομικά προβλήματα. Πατάνε το κουμπί και «τυπώνουν» χρήμα. Ως σύγχρονοι αλχημιστές, μπορούν από το μηδέν να δημιουργούν χρήμα, όχι παιδιά.

Η συνταξιοδότηση είναι μια νέα έννοια. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι ζούσαν όσο διάστημα ήταν σωματικά ικανοί για να εργαστούν. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει κατά τον 19ο αιώνα, όταν η υποστήριξη των ηλικιωμένων, από οικογενειακή υπόθεση, έγινε ευθύνη της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, όπου εγγυώνται κάποιο ελάχιστο εισόδημα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Για έναν περίπου αιώνα, το μοντέλο λειτούργησε αρκετά καλά, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό άλμα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών παρουσιάζει μια ασυνήθιστη υποχώρηση. Επιλέγοντας να κάνουν λιγότερα παιδιά, οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να εξαρτώνται από απογόνους που δεν υπάρχουν.

Πού κολλάει το Bitcoin σε αυτούς τους προβληματισμούς; Το Bitcoin έχει το πλεονέκτημα να είναι περιουσιακό στοιχείο μη συσχετιζόμενο με τα παραδοσιακά. Αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως αποτελέσει νησίδα ασφαλείας. Και αν ο χαρακτηρισμός νησίδα ασφαλείας σάς φαίνεται υπερβολικός, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να διαφωνήσετε με τον όρο αντιστάθμιση κινδύνου.

Τα cryptos δεν αντιδρούν στα οικονομικά δεδομένα, στις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή η αγορά συναλλάγματος. Να διευκρινίσουμε εδώ πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της μη συσχέτισης και της αντίστροφης συσχέτισης. Δεν αναμένουμε οπωσδήποτε να αυξηθεί η τιμή του Bitcoin όταν πέσουν οι μετοχές και αντίστροφα.

Σεμινάρια

Αφού σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, καθώς η ανταπόκριση ήταν πράγματι μεγάλη, να σας ενημερώσουμε πως έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις για φέτος. Ωστόσο θα ξεκινήσει νέος κύκλος σεμιναρίων από τον Ιανουάριο. Σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας το σεμινάριο, θα έχετε αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (αν βέβαια το επιθυμείτε).

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

Η αγορά σήμερα

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η τιμή του Bitcoin, όπως φαίνεται από το 4ωρο διάγραμμα. Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης φτάνει προς το τέλος του. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάποια ξαφνική κίνηση. Προς τα πού; Σύμφωνα με τον Willy Woo, έναν από τους πιο αξιόλογους μελετητές του Bitcoin, προς τα πάνω. Στο Twitter δημοσίευσε έναν δείκτη όπου αποκαλύπτει την ορμή των επενδυτών, όπως ισχυρίζεται. Ο Woo δημοσιεύει τις εκτιμήσεις που θεωρεί έγκυρες, αλλιώς θεωρεί πως διαβρώνεται η αξιοπιστία του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video